Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Tómalom 2011, avagy a soproni ˝kalandpark˝

˝Extra kalandra vágyik? Tegyen egy sétát Tómalmon!˝ Akár ilyen reklámszöveggel is lehetne népszerűsíteni a Sopronhoz tartozó városrészt!˝ - írja Tudósítónk.

˝Gyalogosan vágunk neki ennek az erdőövezte, jó levegőjű városrésznek.

Járdák nincsenek, de igazán még a gyalogos forgalomnak kijelölt sávok sem találunk, így mindenki ott megy, ahol akar. Aszfaltozva sincsenek az utcák, így a sár és latyak, szerencsétlenebb utcákban még mindig a jég látványa fogad minket. Ha nem sikerül a sártengerben elcsúsznunk, érdemes egy jeges utcába bemennünk és bemutatnunk egy jégtánc gyakorlatot. A baleset szinte garantált, ha pedig jól kiképzettek vagyunk és nem sikerül legalább egy ficamot összeszednünk, vigasztaljon az a tudat, hogy cipőnk és nadrágunk úgy néz ki, hogy a mosógép is felmond a háztartásunkban˝ - kezdte Tudósítónk.

Tómalom 2011, avagy a soproni ˝kalandpark˝. Fotók: Tudósító

Autóval is igazi kihívás a környék

˝Sopronból, Tómalom felé haladva, egy elakadásjelző háromszög az oszlopon jelzi a kiindulópontot. Érdemes itt bekanyarodni és kapaszkodni.

Az első 5 méter még a rutintalanabb vezetőknek is vakon menne, aztán indul a kaland. A szinte 2-3 méterenként látható és érzékelhető úthibák  kerülgetése nem kis feladat. A sofőr igyekszik kerülgetni a természeti csapásokat, az utasok pedig kapaszkodhatnak, hiszen szó szerint dobálja őket az autó. Igazi kuriózum, megszámolhatatlan mennyiségű gödör van ebben a városrészben.

Az útkereszteződésekben nem csak a szűk hely és a kátyúk okoznak gondot, hanem a sár vagy adott esetben a jeges felület nehezítheti meg a kalandot.

Ha esetleg két autó találkozik egy ilyen helyen, nos abból akármi is lehet. Csak ügyesen, és ne feledjék, fő a barátság!

Fotók: Tudósító

Idős emberek, babakocsival sétáló fiatal anyukák, nem mindennapi feladatokkal küzdenek a környéken. Elnézve őket, nincsenek irigylésre méltó helyzetben. Hiszen hiába a jó levegő, az utcák állapotba napi kihívások elé állítja őket. Levegőzni pedig kell˝ - folytatta Tudósítónk.

˝Sötétedés után már csak az igazán extrém sportokat kedvelőknek ajánlott a környék. Akár gyalog, akár járművel a kihívás ugyanaz. A nehézségi fok pedig a villanyfény hiánya.

Szinte vakon kell közlekedni, esetleg egy-egy ház kint maradt karácsonyi fénye adhat tájékozódási pontot, hogy ne tévedjünk teljesen el.

A Tómalom kalandpark, belépőjegy nélkül várja a látogatóit˝ - zárta levelét Tudósítónk, L.L.ZS.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. oszvald.ferenc 2011. január 14. 00:13
  „Kedves KLUB88+ A tudósító még véletlenül sem a legeldugottabb utcát kereste meg: a fotók a Csemetekert sor környékéről vannak (pl. Csalánkerti út eleje, ahol én is lakom) vagyis a főúthoz közel. A tó felé még rosszabb a helyzet, csak hát ahhoz gyalogolni kellett volna...egyébként nekem sincs sok gondom, a sár persze nagyon zavar, a világítás hiánya nem annyira.
  Kedves BsBe, gáz még most sincs a "nagytelkes" részen, nekem nem is hiányzik, olcsóbban elvagyunk a fával.
  Kedves hokiel, Tómalom - pláne a nagytelkes rész - még véletlenül sem indult üdülőtelkesnek, zártkertből lett kertvárosias lakóterület. A Virágvölgyben legalább végighúztak egy aszfaltcsíkot, Tómalmon nem.
  És sajnos osztom soproni véleményét: szánalmas, hogy minden téma indulatot, irigységet gerjeszt.

  Ami leginkább zavar: még mindig nem tisztázott, hogy mit "kevertek az útba" az illetékesek. Több helyről hallottam már vissza, hogy bizony akár rákkeltő anyag is lehet benne...egyetlen megoldás: az aszfaltborítás, mert akkor a mélyben marad az azbeszt (mondjuk ki, erről van szó). Na engem ez zavar, mert az itt élők egészségével ne szórakozgasson senki. Na ez a borzasztó, nem az utak, meg a világítás. És ha valamiért, akkor ezért kell aszfaltutat készíteni Tómalomra. És számomra tiszta sor, hogy ebből nekünk lakóknak ki kell vennünk a részünket, de ha igazak a jelenlegi út egészségromboló hatásáról szóló dokumentumok, akkor az Önkormányzatnak is ki kell vennie a részét - nehogy sárosak legyenek. Maradok Tisztelettel: Oszvald Ferenc”
 • 20. soproni 2011. január 11. 17:45
  „Irigy,gonosz,kárörvendő emberek gyülekezete....szánalmas.”
 • 19. bgabri 2011. január 11. 16:14
  „nem dráma csak kb. 20 éve mindenki befejezte a házak építését és még ennyi idő is kevés volt egy aszfaltos út építéséhez, szerintem ez SZÉGYEN a mindenkori városvezetésre nézne.egy üdülőövezet is megérdemel egy utat és közvilágítást, akkor talán a turisták is szívesen sétálgatnának arra.A turistákat is csak addig várjuk míg nem jönnek,mert ha itt lennének nyújtani is kéne valamit a pénzükért. Aztán ugye az építményadót is behajtják mindenkitől minden évben, nem felejtik küldeni a levelet.És nem kell avval jönni ,hogy miért épültek akkora házak. a mienk kicsi és akkor engedélyezték a telekhez képest megadott százalékban, utána nem rácsapták az adót.hol vannak azok a pénzek.ja a cikk nem a Jánostelepről szól. majd ennyi év várakozás után elkezdhetnek sírni. "Szeretem", mikor keverik a saját problémákat egy teljesen másról szóló hozzászólásban.”
 • 18. HUN1 2011. január 11. 14:40
  „Tisztelt Lné! Gondolom önszántábol ment oda lakni,akkor meg dagassza csak a sarat,és nem vagyok panellakó sajnos,akkor tényleg minden házhoz jönne,igy azért tenni kell érte hogy legyen meleg víz,és fűtés... És mi ez a letámadás? Kérem viselkedjen,köszönöm”
 • 17. bleee 2011. január 11. 10:12
  „Én a Côte d´Azuron vettem villát. Jók az utak, az időjárás, a médiatövények. Minden nagyszerű. Kövessétek a példámat, ahelyett, hogy egymást szidjátok.”
 • 16. k8814 2011. január 11. 10:11
  „Az ágfalvi lakópark is ugyan ilyen!Pedig a Simon kijött tavaly nagyarcal,hogy itt lesz minden!Út,közvilágítás,járda............Semmi nem lett!Megcsinálták állítólag a vízelvezetést,de út még rosszabb lett.Mindegy melyik párt van,mindegyik csak addig ígér amíg a választások vannak!Csak a saját zsebük a lényeg,és nincs kivétel!”
 • 15. taimagic 2011. január 11. 09:21
  „Azért nem kellene a Tómalomból ekkora drámát csinálni.
  Van, ahol sokkal biztos rosszabb a helyzet, még sincs dráma.....”
 • 14. öröksoproni 2011. január 11. 09:10
  „hokiel-nek igaza van, TÓmalom üdülőrész volt. Aztán a szülők odaadták a gyerekeknek a házat, hogy legyen hol lakniuk, lassan kiköltöztek egyre többen. Persze az első esőig és télig senki nem tudta mit vállal.

  A szántóföldön építkezők pedig hiába vettek összközműves telket, láthatták, hogy nincs aszfaltozott út, viszont a meglévő út minőségén az építkezésre járó teherautók gondolom még rontottak is. Tett ígértet az önkormányzat vagy az eladó, hogy lesz ott aszfaltos út?”
 • 13. hehe08 2011. január 11. 08:35
  „"....építkeztek mert nem volt más lehetőségük....."
  ezt most szeretném értelmezni:
  -tescoban árufeltöltő fiatalok egymásba szerettek és összeházasodtak.... telt-múlt az idő és rájöttek, hogy a 70.000 forintos nettó jövedelmükből -amit három műszakért kapnak- sajnos még egy olcsó panellakásra sem tellik, ezért úgy döntöttek, hogy nincs más lehetőségük mint 8.000.000 ért telket venni és 20.000.000 ért épülni rá......
  :)))))
  nekem mondjuk nem érthető a dolog, de az nem számít....... :)))

  amúgy meg miért sírtok.....??????
  az egész város egy kátyútenger...... miért pont ott lenne jó????
  ahelyett, hogy itt bántanátok a "panellakókat", inkább tüntetnétek a közös képviselőtök háza előtt.....
  jaaa, hogy akkor vállalni kellene az arcotokat..... háááát..... akkor nem lesz aszfalt....

  valaki már írta, hogy tómalom nem lakónegyednek készült.....
  tehát nem kötelező a palacsinta evés.....
  ui: én szívesen dagasztanám a sarat, csak ott élhessek...... (pedig nem panelban élek)”
 • 12. hokiel 2011. január 11. 07:05
  „Tisztelt jelenlévők! Azt azért senki ne felejtse el, hogy Tómalom üdülőnek indult, szó sem volt arról, hogy télen, fagyban kell ott járkálni. Csak aztán egy-két-három stb. család úgy döntött, hogy ott fog lakni, településrendezés meg minden nélkül és most hiányolják az utat, stb. Ez a város nem képes a régi lakórészeket sem télen karban tartani, hát még az újakat. meg kell nézni a Virágvölgyet, ugyanez a helyzet. A város településrendezése megy a lakosság után, a kialakult helyzetet követi. Miért épül a Virágvölgyben a kültelki részeken csak gazdasági épület? Mindenki tudja, hogy lakóház, de mindenki játsza, hogy gazdasági épület. Akkor min csodálkozunk?”
 • 11. Lné 2011. január 11. 06:38
  „Kedves Hun !
  Én nem sirok, én is ott épültem. Én is kacsázok cipöt csizmát pucolok naponta.És örülök ha fagy van mert akkor nincs sár!
  Sopronba, a lakoparkokba sajnos csak ugy készülnek utak ha a lakok megcsinálják.Ez tómalmon szinte kizárt mert a telkek töbsége még kert. és ez szerintem igy is marad még jó darabig!
  Te szerintem soha nem laktál ilyen lakóparkba , (bocs szántóföldön) ahol ezekkel a problémákkal kell megküzdeni! Kivánom legyen hozzá szerencséd!
  De nagy valoszinüséggel te neked nem lessz hozzá!
  Süt a hozzászolásodból hogy te egy tipikus panellako vagy, aki mindent mindent készen kapott.”
 • 10. HUN1 2011. január 11. 06:07
  „Nem kell sirni,ki mondta hogy épitkezzenek egy szántóföldön? igy igaz olcsó teleknek híg a leve.....”
 • 9. Andersen 2011. január 11. 05:32
  „Együttérzek a tómalmi és jánostelepi lakókkal,egyetlen reményük lehet a megoldásra, az önkormányzati képviselőjük, bár úgy tűnik a sikeres választások után már nem sürgős a dolog.A tudósítónak meg elég lett volna a Vándor Sándor utcáig menni, ott még ennél is szörnyűbb állapotú az út, immáron szintén évek óta.Ja, ennek a rendbetétele is választási ígéret volt!no comment”
 • 8. BsBe 2011. január 11. 05:07
  „4. építkeztek, mert megvették a telkeket - nem ingyen kapták - csak az ígéreteket, hogy lesz gáz (amivel szintén hónapokat csúsztak) és út is, amivel éveket. Nem egy család építkezett a szántó közepén, hanem sok-sok család, nem kevés pénzért. A telkeket nem mind szántű vették, hanem mind közműves építési telek.Ha Ön elvárhatja, hogy a háza előtt út legyen, akkor talán azok is (mivel ugyan úgy adóznak, mint Ön) akik ott laknak.
  Nem autópályát, repteret, parkolóházat, csak egy normális utat, hogy haza tudjanak menni tengely- (és boka) törés nélkül. Az ott lakók elsősorban nem a várkerületen járnak, de benzint ők is megveszik. Még csak nem is a hozzájárulás lehetőségét vitatják, hanem annak mértékét.
  Ha az ott lakókkal fizettetik ki az utat, vajon joguk lenne-e aztán lezárni és csak az ott lakókat beengedni? (hülye kérdés tudom.)”
 • 7. egybuszos 2011. január 10. 23:16
  „Ha jól emlékszem tavaly az önkormányzat a választások elött a Tarló sorra és még három soproni utcába aszfaltos utat igért. A választás megvolt, az igéret meg elszállt. Ez a Fodor és bandája féle diktatúra.”
 • 6. Téglaporospaprika 2011. január 10. 22:51
  „Egy civilizált országban elöször utat csinálnak maj utána árusitják a telkeket épitkezésre !”
 • 5. KLUB88 2011. január 10. 22:42
  „Autópályát Tómalomnak! Meg repteret, meg parkolóházat!
  Egyébként gratula a tudósítónak! Megtalálta a legelrejtettebb, legrosszabb utat és habzó szájjal tudósít róla. Ennyi erővel írhatna mindenki egy pár sort a Fertő tavi útról, de a Páneurópai Piknikhez vezető útról és a emlékpark kinézetéről ne is beszéljek.
  Legközelebb ajánlom az aszfaltos utat, egész a fürdőig/strandbejáratig le van aszfaltozva. Igaz, hogy keskeny, de kinn van a lakó- és pihenőövezet kezdetét jelző tábla, KRESZ szerint csak 30 km/h lehetne a legnagyobb sebesség. Eddig kölcsönösen lehúzódva elfértünk a szemből érkezővel. Nekem semmi gondom Tómalommal, nem kell mindennek a rossz oldalát látni!”
 • 4. aztapaszta 2011. január 10. 22:23
  „3-nak.

  A János-telepi lakóövezet pár éve még szántó volt. Én is építkezek a szántóföld közepén, eztán rá egy évre meg sírok, hogy miért nincs 2x2 sávos autóút a házamig.... nonszensz...

  A várkerület felújításáért minden egyes liter benzin megvétele után fizetek. A nemzeti ügyek kormánya meg elkölti valami másra. A bérem 50%-át is elköltik valamire. Sőt a magánnyugdíj-megtakarításom 2,5 millióját is elfogják költeni valamire. De nem rám és nem rád. De legfőképp nem az utakra...”
 • 3. BsBe 2011. január 10. 21:39
  „Sajnos nem messze, a "János-telepi" lakóövezetben sem különb a helyzet. Fiatal családok építkeztek, sokan azért mert más lehetőség nemigen volt. A gépkocsi (tekintettel arra, hogy sem bolt, sem óvoda, munkahely, orvos nem a közelben található, a busz viszont csak - jó esetben - óránként jár) szinte nélkülözhetetlen.
  De nem ajánlott jó műszaki állapotban lévő járműveket használni, mert nem sokáig lesznek azok. Akik itt vezetnek nap mint nap tapasztalhatják, milyen remek dolog, egy-egy gödröt milyen remek érzés kerülgetni. Csak az a baj, hogy túl sok van belőle.
  Lehet, hogy az ágfalvi lakótelepen megelégedtek 3-4 százezerrel, itt kb. 1 millát kérnek azoktól a lakóktól, akik (mivel túlnyomórészük fiatal házas, lakáshitellel és gyerekkel) ezt nem igen tudják megfizetni.
  Kérdezem, az itt lakóktól mire is szedik be a gépjárművek után a súlyadót?? és kedves aztapaszta, Ön mennyit fizetett pl. a Várkerület felújításáért? vagy netán arra nem autózik?
  Miért közös pénzből a városi útfelújítás, ezek az utak is közterületek? vagy akár le is keríthetik ha a felújítást fizetik?”
 • 2. Cloeon_dipterum 2011. január 10. 21:39
  „Mi a baj?”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hős katonákra emlékeztek Győrött

A Doni Hősök emléknapja alkalmából, sokan gyűltek össze a Győri Evangélikus Öreg-templomban… Tovább olvasom