Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Több mint hatszáz résztvevő a Pannonhalma teljesítménytúrákon

Ötödik alkalommal rendezte meg a Győri Vasutas Természetjáró Egyesület a ˝Pannonhalma Teljesítménytúrák˝ rendezvényét.

A túrák létrehozásának a célja, hogy megismertessük a szervezett és nem szervezett természetjárókkal a Sokorói-dombságot, amely Győrtől délkeletre a Győri-medence és a Bakony között helyezkedik el. A

Sokorói-dombság, Magyarország egyik kistája, mintegy 22 km hosszú és 15 km széles területet foglal el. Három dombsorból (Pannonhalma, Ravazd-Csanaki vonulat, Sokoró) és két fő völgyből (Pannonhalmi völgy, Tényői völgy) áll. A Sokorói-dombság látnivalói a tájegységen belül szétszórtan találhatók meg. A dombvonulatok között futó völgyekben a Rábáig lefutó lankákon falvak és hegyközségek, betelepült szőlőhegyek találhatók. Az itt termelt híres borok megkóstolása és más termékek, mint a gyógynövények, gombák megismerése is e táj felfedezését jelentheti.

I. helyezettek
I. helyezettek

A hegység lankáinak tiszta levegője, a védett fákban és értékes vadakban gazdag erdőségek kirándulásra, lovaglásra, vadászatra csalogatják ide a vendégeket. Álljanak meg egy percre és vegyék észre milyen szép is a természet, milyen szépen szól a pacsirta hangja! Felejthetetlen élményt nyújt a hosszan kanyargó lösz és - földfalak látványa.

A túrák során érintett néhány nevezetes helyszín, mint a Pannonhalmi Főapátság a világ kulturális örökségének részét képező ezeréves apátság, Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelye, egyházi és művészettörténeti központja.

A közelében álló Millenniumi emlékmű a magyar honfoglalás ezeréves évfordulójára, az akkori Magyarország területén felépített hét monumentális emlékmű egyike. Épült 1896-1897-ben. Ravazd községben található a Béla-kút.

A legenda szerint IV Béla király a tatárok elől menekülve megpihent a forrásnál és ivott annak vizéből. A forrás ma is kínálja friss vizét a kirándulóknak. Említést érdemel még a falu határában található Józsa Lászlóról elnevezett cserkésztábor, mely nyaranta folyamatos táborozási lehetőséget nyújt a cserkészek, illetve más csoportok számára. Szakosztályunk létrehozásában, majd a győri turistaélet megszervezésében elévülhetetlen érdemeket szerzett leghíresebb természetjárónk, Józsa Laci bácsi, aki 1959-től 1993-ban bekövetkezett haláláig vezette a szakosztályt.


A kiváló sportember a szervezett turistamozgalom fellendítése érdekében végzett tevékenységéért számos elismerésben részesült. Azon kevesek közé tartozik, akik „aranykoszorús természetjáró", „aranyjelvényes túravezető" címmel is rendelkeztek. Józsa László a rendszerváltás után a győri cserkészélet újraszervezésében is odaadóan közreműködött. Ennek elismeréseként a Ravazd mellett kialakított cserkésztábor az ő nevét viseli. 1993-ban pedig országos elismerésként a legmagasabb turista kitüntetésben részesült: Dr. Téry Ödön emlékérmet kapott. Elkészült Ravazdon egy remek kilátó. A Willebald dombon avatták a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Ravazdi Erdészetének területén álló Sólymos Szilveszter kilátót. A névadó a Pannonhalmi Főapátság szerzetese volt. Kiváló bencés szerzetes és tanár. Itt volt Szent Villebald temploma, és a török korban elpusztult régi falu is.

A Ravazdi Erdei iskola az erdei környezet adottságaira építő, erdőpedagógiát alkalmazó oktatási, ismeretterjesztési intézmény, melyet az erdőgazdálkodó működtet. Az erdészeti erdei iskola infrastrukturális és szervezeti hátteret biztosít az erdőpedagógiai alapokon nyugvó oktató, nevelő tevékenységnek. Célja, hogy elősegítse az ifjúság és a felnőttek erdőbarát, környezettudatos magatartásának kialakulását, fejlődését. Feladata, hogy ráirányítsa a figyelmet a globális környezeti gondokra, és javaslatokat nyújtson lokális megoldásokra.

2014. 04. 26-án a kora reggeli óráktól autók karavánjai, bérelt autóbuszok és a Volán járatai szállították Pannonhalmára illetve Ravazdra a természetjárást szerető gyerekeket és felnőtteket a 10 -15-20 km-es távokra, valamint a sportteljesítményt szomjazó elszántakat a 30-40-55 km-es távokra.

A Pannonhalmi piactérről induló 10 km-es távon 202 fő vett részt, főként a Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Intézmény, a győrszentiváni Móricz Zsigmond Ált. Iskola és a Váczi Mihály Általános Iskola, valamint a tőltéstavai Fiáth János Általános Iskola tanulói a kísérő tanárok és szülők társaságában. Az egyesület túravezetői vezették végig a csapatot és segítettek, ahol szükséges volt, az izgatottan nyüzsgő gyerekhadnak, akik minden kilátót megmásztak és fáradathatatlanul gyúrták a helyenként sáros erdei utakat. Az ellenőrzőpontokon pecsétet kaptak az itiner vonatkozó ablakába és frissítőt, müzli szeletet vagy szőlőcukrot, almát és banánt fogyaszthattak. A célban nagy örömmel vették át az okleveleket és a kitűzőket, miközben majszolták a zsíros és lekváros kenyereket és az egyesület tagjai által készített süteményeket.

A 15-20-30-40-55 km-es távok Ravazdról, a Jegenye étterem előteréből indultak és ott is végződtek. A „Start-Cél" helyen történt a regisztráció, ahol a versenyzők átvették az ún. itinereket, amelyekben szerepelt az útvonal leírása és egy térkép az útvonallal valamint az ellenőrzőpontokkal. Az ellenőrzőpontokon pecsételték az itinert és frissítőt, müzli szeletet vagy szőlőcukrot, almát illetve házi készítésű finomságokat kaphattak a túrázok.

A Pannonhalma 10 teljesítménytúrán, mely a Pannonhalma Piactér– Apátság – Boldog Mór kilátó – Imre herceg-hegy – Illaki-erdő – Ravazd, Kilátó – Ravazd útvonalon haladt közel 200 résztvevő vett részt.

A Ravazdi róka 15, 20 és 30-as távokon (380 induló) a Ravazdi- és az Apátsági-erdő területét járták be a lelkes túrázók. Olyan ellenőrző pontokat kerestek fel, mint a Rekettyés-tető, a Tarjáni-völgy, a Ravazdi-hegy, az Erdész emlékmű, a Vadalmás-és a Jánosházi pihenő helyek. És természetesen a névadó Rókavölgyi úton is végig gyalogoltak.

A Pannonhalma 40-es és az új 55-ös teljesítménytúrákon induló 67 túrázó nem csak a ravazdi, hanem a Pannonhalmi dombvonulat nagy részét is bejárta. A dombság települései közül voltak Écsen, Győrságon, Pannonhalmán, Tarjánpusztán és a mesés hangzású Illaki-erdőben, mielőtt beérkeztek Ravazdra.

A célban az oklevelek és kitűzők átvétele után a zsíros és lekváros kenyerek és házi sütemények, majdnem, korlátlan fogyasztása mellett, jutányos áron lehetett meleg ételt kapni, kis adag vaddisznópörköltet vagy gulyáslevest. Beérkezve mindenki tombolán vehetett részt. A nyereménytárgyakat a Geotrek világjárók boltja és más cégek biztosították. Az iskolák közötti versenyt a Váczi Mihály iskola nyerte és az első 3 helyezett iskola egy-egy serleggel lett jutalmazva.

Összesen 651-en vettek részt az eseményen. A rendezőség 50 lelkes taggal végezte a logisztikai feladatokat. Regisztrált, útbaigazított, okleveleket töltött ki, kente a zsíros és lekváros kenyereket és az ellenőrzőpontokon ténykedett.

A rendezvény végén, az esti órákban, miután az utolsó 55 km-t futó versenyző is beért, a rendezőség örömmel és megnyugvással nyugtázta, hogy balesetmentesen, egyéb esemény nélkül lezajlott minden. Fáradságos, de élményekben, sikerben gazdag nap állt a rendezők és a versenyzők mögött. Az örömet sugárzó arcokra a jövő évi versenyig emlékezni fogunk! Elmondhatjuk, hogy a versenyzők a természetben csak a lábuk nyomát hagyták, és csak a szép emlékeiket vitték el az erdőből!

Köszönetünket szeretnénk kifejezni támogatóinknak, nevezetesen: a Győri Önkormányzatnak, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt-nek és az erdész pontőröknek, a Haas Hungary-nak, a Geotrek Világjárók Boltjának, a ravazdi Jegenye Étteremnek és a kedves győrszentiváni zöldséges vállalkozónak adományaikért, amelyekkel ilyen színvonalassá tudtuk tenni a rendezvényünket!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tévesen mutat sávmegszűnést egy tábla a 86-os gyorsforgalmin - fotó

A nagy semmiből előtűnik egy tábla a 86-os gyorsforgalmi úton Szombathelynél, amely szerint… Tovább olvasom