Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Temetőgyalázók Szanyban

A minap egyik régi kollégámmal volt alkalmam találkozni. Korábbi ismeretségünkből fakadóan, jól ismerve őt, hosszú beszélgetésre számítottam. Mivel rá is értem neki is láttunk a témák halmazának kibontásához.
A régmúlt emlékeit felidézve jutottunk el napjaink történéseihez. Elgondolkodtató tényeket tártunk fel, azon problémákat, melyeket a helyi közösség "nyílt titokként" kezel. Semmi olyan lépés nem történik azonban, amelyek a problémák felszámolásához vezetnének.

A drogfogyasztás létező gondjain túl, a prostitúción át, a zenei stílusirányzatok megváltozásain mentünk végig beszélgetésünk alkalmával. Véleményeink különbözőségei növelték a beszélgetés idejét, ugyanakkor a közös gondolatmenet pedig erőteljesebb szókimondásra sarkalta ismerősömet.

Szó esett a szanyi temetőben történt sírrongálásokról is. Arról a nem mindennapi gyalázatos cselekedetekről, amiről a településen és a szomszédos falvakban szüntelenül beszélnek. Az összefogás lehetne a legfőbb bűnfeltáró cselekedet a lakosság részéről. Az utóbbi megléte számos ember elméjét tenné tisztába.

A tisztulás pedig elvezetne egyetlen apró szálon is a garázdaságot elkövető(k)höz. "Sajnálatos, hogy ilyen megtörténik és beszélnünk kell róla!" - mondja ismerősöm, akiben mondat alkotásai során a szavak erőteljes érzelmi kitörésben csapnak le. A dühödt viselkedés természetesnek tudható, hiszen a temető szent. Az emberek végső állomása, amely a földi élet utáni nyughelyet biztosítja halottaink számára.

A csend és a sírokban rejlő emlékek sorai az események hallatán mindenkiben mély nyomot hagynak. Az emlékek itt látszanak kiteljesedni, a tárgyak mögött kerülnek a felszínre. Ezt a békét tette tönkre Szanyban a vandalizmus. A társadalmi különbözőségből fakadó fanatizmus utolérte a Szanyi temetőt is.

A nyolc darab síremlék tönkretevőiről sok mindent hallani. Ki szórakozó fiatalokról, ki pedig bosszúról beszél. Senki nem tudja pontosan milyen indítékból eredően rongálták meg a szanyi temető síremlékeit. Egy biztos, régi ismerősömben, és valamennyi érintett helyi és vidéki lakosban a felháborodás lakozik.

Az elkövető(k)nek magukba kellene nézniük, önkritikusan átértékelni tetteik súlyát, és lelkük megnyugvása érdekében, feladni magukat a rendőrségen.

Így elkerülhetőek lesznek azon tortúrák, amikor ártatlan fiatalokat gyanúsítanak meg a tettel. Történt ez már az iskolába való betörés során vagy éppen a sportbüfébe való behatolás alkalmával, nem beszélve a Szent Anna Kápolnába való betörésről.

Akkor is volt rá példa, hogy ok nélkül vádaskodtak fiatalokkal, rágalmazva és megbélyegezve a becsületét. A gyávaság nem szül semmiképpen sem eredményt. Minden embernek tudnia kell vállalnia tetteiért a felelősséget. Ha ezt tesszük, akkor talán könnyebben is fog menni a megbocsátás az elkövető(k) tetteivel szemben.

Olvasóink írták

 • 1. Örkény 2013. május 09. 10:49
  „Az ügy kapcsán két dolgot szeretnék megemlíteni:
  1. A szatymazi templom kirablására azt mondta az akkori
  belügyminiszternek kinevezett alak, hogy
  "megélhetési bűnözés".
  2. Ezek és szellemi tettestársaik támadják a hitoktatás
  bevezetését. Meggyőződésem, hogy tudják ők is, a tetteseket
  nem hitoktatásban résztvevők között kell keresni.

  Szabad vagy! Valósítsd meg önmagad!
  Ne legyenek korlátaid!

  NINCSENEK!

  Most akkor miért csodálkozunk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolós - Öreg Daciával keresztbe - fotó

Szerintünk azért így, mert jobban árnyékban van a gépsárkány. Tovább olvasom