Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Tanirodai verseny az Apáczai Kar Tornacsarnokában

A győri Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola a TOP12 konferencia egyik résztvevőjeként a 12 legjobb magyarországi iskola közé sorolhatja magát, ugyanis a meghívások alapját az Oktatásfejlesztő és Kutató Intézet adatai szolgáltatták (érettségi, kompetenciamérés eredmények, versenyeredmények stb.).


A meghívott gimnáziumok, ill. szakközépiskolák bemutatták iskoláik műhelytitkait, sikereik mibenlétét. A Deák-iskola igazgatónője, Kovácsné Zimborás Ágnes a pezsgő diákélet, a nemzetközi sikerek mellett az országban egyedülálló tanirodai képzést ismertette az érdeklődőknek.

A tanirodai képzésről

A 90-es évek elején honosodott meg hazánkban – a nyugat-európai közgazdasági-kereskedelmi szakképzés gyakorlatában akkor már elterjedt – tanirodai képzés.

A változtatás szükségességét a magyar szakképzés túlzott elmélet-centrikussága indokolta. A szakközépiskolával szemben megfogalmazott munkáltatói elvárások között egyre erőteljesebb igényként jelent meg a tényleges gyakorlati tevékenységre való felkészítés.
A fejlődés irányát felismerve a Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola 1993-ban elindította – Magyarországon elsőként – a tanirodai oktatást.

A taniroda elsősorban nem egy megfelelő nagyságú terem, berendezve korszerű technikai eszközökkel, hanem egy oktatási módszer. Olyan oktatási módszer, amelyhez persze elengedhetetlen a modern irodatechnikai eszközökkel és számítógépekkel felszerelt helyiség.

A módszer lényege abban áll, hogy a diákok egy általuk létrehozott vállalkozást, egy gyakorlócéget működtetnek. A gyakorlócégben cég-szimuláció zajlik, vagyis általában egy nagykereskedelmi vállalat gazdasági folyamatainak lebonyolítása történik tényleges áru- és pénzmozgás nélkül.

A diákok a különböző munkahelyeken elsajátíthatják az adott osztály, részleg tevékenységéhez tartozó munkaköri feladatokat. Rendszerint a következő munkahelyek kerülnek kialakításra a tanirodában:

- titkárság
- beszerzés
- értékesítés, marketing
- pénzügyi osztály
- számvitel
- humánerőforrás-gazdálkodás

A gyakorlócégben folyó tevékenység a csoportmunkára épül. Ennek során olyan – a későbbi munkavállaláskor elengedhetetlen - készségek és kompetenciák alakulnak ki a tanulóban, mint az önállóság, a felelősségvállalás, az együttműködési készség, a kreativitás.

A tanirodai oktatás fontos eseménye az évenként megrendezésre kerülő Országos Tanirodai Kiállítás. Ez, a ma már hagyománnyá nemesedett kezdeményezés Győrből indult el, a Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola volt az első házigazdája a rendezvénynek.

A tanirodai kiállítás alkalmat ad arra, hogy az országban és a határokon túl működő gyakorlócégek bemutatkozzanak egymásnak és a látogatóknak, szorosabbá fűzzék korábban kiépített kapcsolataikat és új üzleti partnereket szerezzenek.

A kiállítás egyben verseny is, ahol a zsűri által legjobbnak ítélt cégek képviselői értékes díjakban részesülnek. Ám ezen a rendezvényen minden résztvevő nyertes, mert szakmai ismeretekben, kommunikációs készségben, nyelvtudásban, emberi kapcsolatokban gazdagodva várhatja az ünnepélyes eredményhirdetést.

A 15 éves Tanirodai Kiállítás házigazdája szint a Deák-iskola volt (2009). Az iskola az országban egyedülálló módon idegen nyelvi tanirodai képzést is folytat, az intézmény kapcsolatainak köszönhetően a hazai csapatok (Deák, Csorna, Szombathely) mellett osztrák, német és Szlovákiából érkezett versenyzőket is köszönthet.

A tanirodai kiállítás és verseny forgatókönyve – Győr, Apáczai Kar Tornacsarnoka (2011. december 19.):

10.00 óra A kiállítás résztvevőinek és vendégeinek köszöntése
Köszöntőt mond Kovácsné Zimborás Ágnes igazgató

A rendezvény hivatalos megnyitója

A kiállítást megnyitja Páternoszter Piroska, Győr Megyei Jogú Város Humánpolitikai Főosztályának vezetője
Németre tolmácsol: Hencz Magdolna tanárnő

10.15-13.45 óra
Kereskedési idő, a gyakorlócégek versenye (A diákok egy kiválasztott termékkel vagy szolgáltatással kereskednek, virtuális pénzt használhatnak, a vásárlásról számlákat, bizonylatokat töltenek ki, a termékekről katalógust készítenek.)

14 óra Eredményhirdetés

A gyakorló cégek közötti verseny az alábbi díjak elnyeréséért folyik:
- I. helyezés; II. helyezés; III. helyezés
- különdíjak:
- Legjobb külföldi kiállító
- Legszínvonalasabb katalógus
- Legjobb eladó
- Legjobb stand

A kiállítást és a gyakorlócégek munkáját értékeli dr. Vágyi Ferenc Róbert, a Nyugat-magyarországi

Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézetének igazgatója

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakmájuk mesterei

Kapuváron, a Berg Gusztáv Szakiskolában, november végén (27-én és 28-án) a fodrász szakma… Tovább olvasom