Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Tanévzáró vizsgakoncert Győrben - fotók

A vizsgaelőadáson tizenegy fiatal táncművészjelölt adott számot a technikai felkészültségén túl, a művészi sokoldalúságáról.

A Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola ünnepélyes keretek között június 2-án, hétfőn tartotta hagyományos tanévzáró vizsgakoncertjét a Győri Nemzeti Színházban. Idén, az iskola képzőművészeti tagozatának vizsga kiállítását az érdeklődök a Napóleon-házban tekinthették meg.

A vizsgaelőadáson tizenegy fiatal táncművészjelölt adott számot a technikai felkészültségén túl, a művészi sokoldalúságáról. A növendékek az est első felében klasszikus táncokat mutattak be, a második részben kortárs koreográfusok műveit vitték színre. A harmadik felvonásban pedig, egy számukra készített új darabot, az Amire te emlékszel című koreográfiát állították színpadra. Ócsag Anna, a növendékek évfolyamvezető balettmesterének vezetése alatt, a nézők egy estét betöltően láthatták a hagyományok ápolását és az új utak felfedezését.

Daragó Dorina és Daichi Uematsu
Daichi Uematsu és Daragó Dorina

Az előadás révén a közönség betekintést kaphatott az iskolában folyó munkába. A diákok sokszor küzdelmes, és embert próbáló felkészülése, a kitartásról, az önfegyelemről és a táncművészet iránti elkötelezettségről, szeretetről adott tanúbizonyságot.

A végzős évfolyam vizsgakoncertje, öröm és egyben óriási kihívás volt az ifjú tehetségek számára. A három felvonásos táncelőadásban azonban bebizonyították, hogy a technikai tudásuk és a magas fokú mozgáskultúrájuk mellett kiváló előadói képességgel is rendelkeznek.

Mohai Cintia
Mohai Cintia

Az első felvonásban a klasszikus balett formanyelvén alapuló számokban, a végzős diákok mellett, színpadra álltak az iskola fiatalabb növendékei is. Az előadás nyitánya a Csipkerózsika 2.0. című produkció volt, amelyben Dobra Janka III. évfolyamos tanuló precíz mozdulataival és bájosságával magával ragadta a közönséget. Ezt követően Fortuna Zsanett, Kisbakonyi Anett, Mohai Cintia végzős növendékek szólóját láthatta a közönség. Az első felvonás méltó zárásaként pedig, Daragó Dorina végzős, és Daichi Uematsu, a Győri Balett magántáncosának duóját tekinthették meg a nézők.

Az est második részében a kortárs-, moderntánc lendülete és lüktetése került előtérbe. Az önálló színpadi alkotásokban meghívott koreográfusként működött közre Sebestyén Bálint, a Győri Balett magántáncosa. A Magamba zártad című műben Fortuna Zsanett végzős táncos és Stummer Márton zenész, gitárművész együttgondolkodásának és rezdülésének csodálatos összjátéka született meg. Őket követte Feledi János nevével fémjelzett Reaction című duó. A darab szinopszisa szerint, a koreográfia az emberek közötti kapcsolatteremtés formáit, a társas létünket meghatározó kommunikációs folyamatokat állítja a középpontba. Szeles Viktória és Szokolics Szimonetta Cintia táncprodukciójában az érzelmek az impulzusok felfokozottságának majd ellazulásának váltakozásai jelentek meg. Az emberi kommunikáció érzelmekkel teli sokszínűségét fordították le a test nyelvére, hol egymás elbeszélői, kiegészítői, tükörképei voltak, hol a másik fél ellentettjét alkották meg.

Vadász Virág
Vadász Virág

A második felvonás két kiemelkedő szóló produkciója az Egy emlék, valamint az Inside out címet viselte. Az előbbit Sebők Cintia Vanessza, az utóbbit pedig Vadász Virág végzős növendékek előadásában láthatták az érdeklődők. A két darab közös vonásaként, a táncosok, az ember belső mozgatórugóit meghatározó elfojtott emlékeket, vágyakat, érzéseket jelenítettek meg. A nézők egy emlék átélésének, valamint a belső zárt világból való kitörési vágyból születő monodrámának lehettek tanúi.

A fentiekben említett két borúsabb lelkiállapot megjelenítő darab között, igazi színfoltja volt az estének a humorral és iróniával átszőtt szerelmi háromszögről szóló 1,2,3 című trió. Balla Daniella és Tóth Rebeka végzősök mellett, Gláser Márton X. évfolyamos növendék könnyedsége, vidámsága csalt mosolyt a közönség arcára.

A második rész utolsó darabja, Az élet szép! nevet viselte, amelyben az összes végzős táncos egyszerre lépett színpadra. Juhász Kata által koreografált műben, a fiatalság önfeledt, bohém életérzése kereszteződött az emberré válás nehézségeivel.

Amire Te emlékszel
Amire Te emlékszel

Az Amire te emlékszel című koreográfia zárta a vizsgakoncertet. A darab rendezője és betanító balettmestere Nagy Zoltán volt, aki szerint a produkció egy közös utazás a múltba, az elmúlt évek, és napok eseményeihez. A múltunk értelmezése nem csupán a saját emlékeink feltárásával történhet, hanem a társainkkal, az ő történetükkel együtt alkothatjuk meg. A hátunk mögött hagyott múltra minden ember másképpen emlékezik, a közös gondolkodás és a szubjektív benyomások révén azonban új értelmezést kaphat a múlt, és másfajta megvilágításban láthatjuk a jelent.

A növendékek a sikeres képesítő vizsga, valamint a vizsgakoncert bemutatása után Klasszikus balett táncos, valamint Kortárs-, modern táncos szakképesítést kapnak. Az iskola célja, hogy a végzett növendékek, olyan egyetemes műveltséggel, magas fokú mozgáskultúrával, technikai tudással és előadói képességgel bíró ifjú tehetségeket neveljen, akik alkalmasak a színpadi szóló, vagy kartáncosi feladatok igényes előadására.

Az iskola betanító balettmesterei; Bombicz Barbara intézményvezető, a Győri Balett Alapító és Örökös Tagja, Ócsag Anna a Győri Balett Alapító és Örökös Tagja, Eva Hotová balettmester, táncpedagógus, Pintér Tímea balettmester, táncpedagógus, Juhász Kata táncművész, koreográfus, Nagy Zoltán balettmester, táncpedagógus, Tárnoki Tamás a Győri Balett Alapító és Örökös Tagja.

Zongora korrepetitor: Kubik József

A vizsgakoncert fővédnöke: Kiss János, Kossuth-díjas, Érdemes Művész, a Győri Balett igazgatója és művészeti vezetője

Az est főszereplői, a végzős növendékek: Tóth Rebeka, Hevér Júlia, Balla Daniella, Daragó Dorina, Sebők Cintia Vanessza, Vadász Virág, Kisbakonyi Anett, Mohai Cintia, Fortuna Zsanett, Szeles Viktória, Szokolics Szimonetta Cintia.

Szöveg:Török-Mudra Ágnes
Fotók: Pillák István

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltó bemutató Bakonyszentlászlón - fotók

Tűz- és balesetvédelmi Napot tartottak a Bakonyszentlászlói Szent László Általános Iskolában. Tovább olvasom