Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 4°C Még több cikk.

Szülinap luxuskivitelben

Lehet, hogy kicsit „túlspirázom" a dolgokat. Ezért előre is elnézést kérek, de egy tvműsor, megintcsak nem túl derűs gondolatokat ébresztett bennem a jövővel kapcsolatban, amit, ha nem haragszanak, megosztanék Önökkel.

Este nyolc körül, egy fárasztó nap után, gondoltam leülök kicsit tévézni. Koromra és aktuális szellemi lestrapáltságomra való tekintettel, arra az elhatározásra jutottam, hogy az estémet valamelyik zenei csatorna „társaságában" töltöm, mert ugye egy kis muzsika mindig üdítő a fárasztó hétköznapok után. Így utólag belátom rosszul döntöttem.

Az, hogy azon a bizonyos zenei csatornán nem éppen zene szólt, még hagyján. De, hogy az általam várt felüdítő muzsika helyett, milyen műsort volt szerencsém végig nézni, az már úgy gondolom, megérdemel pár sort, talán még többet is.

Ha valaki már látta attól előre elnézést kérek, de ha mégis akadna olyan televíziónéző, talán az idősebb korosztályból, aki mégsem találkozott vele, annak amelett, hogy nem ajánlanám, röviden azért vázolnám a tartalmát. Eme, belőlem meglehetősen erős érzelmeket, és bosszús gondolatokat kiváltó műsorra „sweet sixteenként" találhat rá a gyanútlan tvnéző, a kora esti órákban. Mint ahogy a címe is mutatja, nem magyar találmányról beszélünk, ami persze nem mentség semmire sem, de azért mégis fontos, hogy megjegyezzük. A tartalmát illetően, a közel félórás részek, több mint jómódú családok, több mint együgyű csemetéinek 16. születésnapját hivatottak bemutatni, minden szemérmesség és szerénység nélkül. Röviden, ha egy mondatban kellene összefoglalnunk, akkor talán a - hogyan költsük el egy átlag ember által, majd egy élet során megereshető pénzt a gyermekünkre, pusztán „csak" azért, mert éppen 16 éves lett - lenne a legmegfelelőbb.

Láthatunk itt 2000 dolláros ruhákat, 40000 dollárért kibérelt szórakozóhelyet sztár fellépővel és zárásként, mintegy az adást megkoronázván, begördülő Bentley, vagy épp Mercedes típusú személygépkocsit, ajándék gyanánt, a 16 éves csemetének.
És most kivételesen nem, az a talán sokak által várt, demagógnak is mondható szöveg fog következni, hogy Afrikában meg éheznek…, sőt mégcsak nem is az irigység szól belőlem.

Inkább arról kellene beszélnünk, nekem pedig, mint majdnem végzett pedagógusnak meg főleg, hogy milyen hatással lehetnek az ilyen műsorok a felnövekvő generációra.

Az biztos, hogy semmiképp sem hivatottak gyengíteni, a sajnos mifelénk is egyre inkább dívó szemléletet, miszerint a szeretet fokmérője csakis a minél drágább ajándék lehet, s ezzel aztán letudunk minden olyan „nyűgöt", amire egy gyereknek egyébként szüksége lenne. Gondolok itt olyan apróságokra, mint a közös ebédek, programok, beszélgetések stb. Tudom, most sokan felhördülnek, hogy nem így van. Én mégis sajnos ezt látom, amikor az iskolában a gyerekek közt általános, versenyszituációt és olykor konfrontációt teremtő beszédtéma, hogy kinek van drágább telefonja, kinek van jobb kocsija, számítógépe, kinek drágább a biciklije stb.

Ráadásul hol vannak már azok a régi magyar népmesék, amikor a főhősnek minimum 7 próbát kellett kiállnia azért, hogy elnyerje a méltó jutalmát? És mi lesz így a jövő generációjával?

Ezen kéréseket, azonban már nyitva hagynám, és a kedves olvasó fantáziájára bíznám, mielőtt még újabb és újabb rétegeibe merülnék, a műsor által bennem keltett meglehetősen negatív érzéseknek.

Tisztelettel: Giczi László

Olvasóink írták

  • 1. RoLa 2008. augusztus 29. 15:39
    „Tisztelt Giczi László!

    Én egy 13 évesv lány vagyok, és amit Ön most ide leírt, valami eszméletlen! Nem csak az, hogy igaza van mindenben, ha nem az is, hogy nem Afrikáról kezdett el írni! Manapság ha Afrikára gondolunk, akkor először is a szegénység jut eszünkbe! ( legalábis nekem biztosan ) Az, meg hogy egy 16 éves lány egy olyan kocsit kap, amiből 4 házat is lehetne venni, már feháborító! Az is felháborító, hogy egy ZENE csatornán egy nap kb. fél óráig zene megy, útána pedig a nagy majomkodás! Az, hogy a fél ország csak azért nézi, mert az egyik műsorvezetőnek " jó " testi adottságai vannak, már tényleg kiveri a bisztosítékot!

    Azt hiszem, csak ennyit akartam, köszönöm hogy megírta ezt a cikket, a pedagógiai szakmához meg sok sikert kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erős emberek versenye Székesfehérváron

Most a nagyon nagyon erős emberek versenyéről tudósítok nektek. Székesfehérvárott második alkalommal… Tovább olvasom