Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Szinkronhangok: MacTaylor nyomozó motyogása

Kevés olyan téma van, amelyikhez bárhogyan is nyúlnak a filmkészítők, biztosan sikeres lesz, de a nyomozók titokzatos munkája kétség kívül ilyen.
Nem egy sorozat dolgozta már fel a bűnüldözők már-már misztikusnak mondható mindennapjait, ilyen az idén ötödik születésnapját ünneplő AXN tévécsatorna színfoltja, a CSI NY: New York-i helyszínelők is, amelyből a legfrissebb részeket mindig ezen a csatornán láthatjuk, és amely sorozat az egyik közönségkedvenc. De vajon mi lehet ennek a népszerűségnek az oka?

A. J. Buckley
A. J. Buckley
A fiatal, forgatókönyvíró-dramaturgként végzett Hamvas Dani, a New York-i helyszínelők fiatal és sármos sztárjának, Adam Ross technikusnak (A.J. Buckley) magyar hangja úgy véli, a filmek, és ezen belül a sorozatok is már-már a vidéki templomok régi hagyományát élesztik fel, amely amellett, hogy szociális találkozóhelyként működtek, spirituális élménnyel is szolgáltak. Emellett fontos az is, hogy szeretjük az ismerős karaktereket, azokat, akikhez titkon hasonlítani próbálunk. A tévé előtt ülve mindenki megtalálhatja a maga szimpatikus figuráját, mint például a fiatal technikus fiút, aki a színész szerint szerethető színfoltja a sorozatnak. Az öltönyös nyomozók közé furcsán illeszkedő karakter mindent elkövet, hogy a karakteréhez képest idegen, rideg, hivatalos környezetben helytálljon, a maga kicsit lúzer, kissé túlbuzgó módján, ám figuráját épp ezek a vonások teszik olyan életszerűvé, szerethetővé. A szinkronizálásához az átlagosnál nagyobb pontosság és "több szín" kell, mert a színész játékában sok a spontaneitás, szereti a karakter megnyilvánulásait improvizatívként feltűntetni.

Hamvas Dani
Hamvas Dani
Hamvas szerint a New York-i Helyszínelők (illetve a Helyszínelők franchise) abban alkot újat a klasszikus krimi-sorozatokhoz képes, hogy nem az egyenruhások világáról szól, hanem az intellektuálisabb háttérmunkába enged betekintést. Azért halkan hozzátesz i, persze kissé elrugaszkodva a valóságtól, hiszen ha a mindennapokban is így működne a rendőri munka, egyetlen bűntény sem maradna felderítetlenül…
A helyszínelők vezetőjének, MacTaylor (Gary Sinise) nyomozónak a magyar hangja, Csankó Zoltán nem tagadja, szükségünk van a borzongásra, de a sorozat óriási sikerét annak irigylésre méltó profizmusában látja. Mint mondja, szinkrontársával nem egyszer összekacsintanak munka közben egy-egy színészi alakítás, vagy épp látvány kapcsán. Már ha van kivel összekacsintania, mert bizony, ha vér kerül a képernyőre, Stella nyomozónő (Melina Kanakaredes) magyar hangja, Ősi Ildikó oda sem mer nézni… De Csankó ezt szinte már megszokta, csakúgy, mint a hátborzongató látványt. Hiszen volt már olyan szinkronizáláson, ahol neki kellett oldalba böknie szemét eltakaró színésztársát, hogy el ne felejtsen felnyögni, amikor a dárdával az általa szinkronizált szereplőt hasba szúrják. Csankó csak a bőr alá hatoló injekciós tűt nem bírja, attól szó szerint megfagy a vér az ereiben, de a tű szerencsére a sorozatban nem sokszor kerül elő. Amúgy a színész kifejezetten szereti Mac Taylor-t szinkronizálni, mert könnyű követni őt, ahogy a szakmában mondják, nem „hangicsál". Csak motyogva beszél, amit Csankó olyan igyekezettel próbál utánozni, hogy néha kéri is a szinkronrendező, nyissa ki jobban a száját.

Stella nyomozónő magyar hangja, Ősi Ildikó valóban nem tagadja vériszonyát, amelyről már ő maga sem tudja, honnan ered. Talán azért lehet ez így, mert az erőszak minden vállfaját elutasítja, irtózik ennek naturalista ábrázolásától. Bár a sorozatban nem sűrűn fordul elő ilyen, de ha igen, akkor a hátborzongató képeket jó kis hangeffektekkel erősítik, amit ugye a fülén lévő fejhallgatón át nem tud nem meghallani, ezért igyekszik legalább a számára riasztó képeket kizárni. Ildikó amúgy nagyon szereti Stella nyomozó személyét, nagyon sok dologra úgy reagál, ahogyan ő is tenné. És a sors csavarja, hogy gyerekkorában – édesapja mintájára – katona, majd később nyomozó szeretett volna lenni.

Ha kíváncsi a CSI NY: New York-i helyszínelők lebilincselő kalandjaira, a legújabb részeket elsőként mindig az AXN csatornán kísérheti figyelemmel!

Dódity Gabriella

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld a zöldön, avagy parkolni tudni kell!

Részemről nem kommentálom ezt a fajta parkolást, formáljon mindenki maga véleményt a dologról - írja… Tovább olvasom