Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Szépen látszott: a Vénusz napfelkeltekor - Friss fotók, videó

A Vénusz bolygó a Nap előtt járt kedden, s ez a jelenség reggel 7 óráig tartott. Életünkben utoljára volt lehetőség ennek az átvonulásnak a szemrevételezésére.


Égi randevú

A Nap, éltető csillagunk körül nyolc bolygó kering. A Merkúr 59 millió, a Vénusz pedig 108 millió km-re, azaz közelebb, mint a Föld (149 millió km). Ez utóbbi távolságot nevezik a csillagászok 1 CSE-nek, azaz 1 csillagászati egységnek. Így a Merkúr 0,38, a Vénusz pedig 0,72 CSE-nyire kering a Naptól.

A két, úgymond "beljebb" lévő bolygó pályájának  köszönhető sok érdekesség, például az, hogy soha nem láthatók az éjszaka közepén az égbolton, mindig csak alkonyatkor, vagy hajnalban. A Vénusz másik neve – Esthajnalcsillag – is ezt jelzi, bár a "csillag" elnevezés téves.

A Földről nézve eme két égitest a pályáján haladva látszólag nem távolodik el távolabbra a Naptól. Távcsőben vizsgálva a Merkúrt és a Vénuszt ugyanolyan fázisváltozásokat mutatnak, mint hűséges égi kísérőnk, a Hold. Azaz kerek, félhold, vagy kifli alakúnak láthatjuk őket, attól függően, hogy Nap körüli pályájukon épp hol haladnak, és milyen irányból pillantunk rájuk.

Előfordul az is, hogy valamelyik bolygó a Nap és a Föld között halad el. Ennek lehettünk tanúi a mai reggel. Mikor a Nap a horizont fölé ért, a jelenség már a vége felé közeledett, hiszen látszólag a Vénusz " gyorsabban haladt" az égen, mint a Nap.

Legutóbb 2004 június 8-án történt hasonló jelenség, ezt megelőzően viszont 1882-ben. S aki lemaradt a mostani eseményről, annak 2117-ig "kell várnia" a következő Vénusz-átvonulásig.

Ennek oka a Föld és a Vénusz különböző keringési sebességéből, pályájuk eltérő keringési síkjából adódik.  A Vénusz egyébként hasonló méretű bolygó, mint a Föld.

Tömege valamelyest ugyan kisebb, de átmérője csak 610 km-rel kevesebb a Földénél (12 714 km). A Vénusz valósággal eltörpül a Nap előtt. Földünk is hasonló képet mutatna 40 – 50 millió km-nyi távolságról.

Zátonyi Szilárd középiskolai tanár


Zátonyi Szilárd fotó:

Vingler Béla fotói


Jaksy Attila fotója
Jaksy Attila fotója

 

Jaksy Attila további fotóiSiska Gábor fotója
Siska Gábor fotója

Rédling József fotója

Rédling József fotója


Jaksy Attila fotója
Jaksy Attila fotója


Dornai Zoltán fotója
Dornai Zoltán fotója

Dornai Zoltán fotója
Dornai Zoltán fotója


Vénusz napfelkeltekor. Fotó: Akácos Sándor.

Olvasóink írták

 • 3. gyucsi55 2012. június 06. 14:28
  „Köszönöm a szép képeket, én nem tudtam megnézni. Csodás felvételek!”
 • 2. Lone_wolf.. 2012. június 06. 09:26
  „Örülök hogy láttam élőben. :)”
 • 1. ombi 2012. június 06. 07:46
  „Kiváló képek, köszönjük!
  Sajnovics hogy örült volna ilyen technikának...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hullott a vakolat Győrben - Fotók

A viharos idő miatt ismételten hullott a vakolat Győrben, a Bajcsy-Zsilinszky utcában. Tovább olvasom