Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Szemnek és orrnak

Most egy olyan tárlatra invítállak benneteket, amin a szemetekre és az orrotokra is egyaránt szükség van! Mi lehet ez? - kérdezhetitek kíváncsian. Tudósítónk beszámolója.
Elmondom. A Fekete Sas Patikamúzeumban időről időre bemutatják a
gyógyszerészet történetének érdekességeit. Ezuttal a patikatörténet tárlaton olyat tehetünk, amit máshol talán nem. Láthatjuk és szagolhatjuk azokat az anyagokat, amelyeket a hajdani patikákban vagy illatszertárakban használtak.

Ahogy belépünk az ajtón máris érezzük a kellemes illatok és a szúrósabb
anyagok érdekes vegyületét. Megpillanthatjuk a hátsó teremben a szebbnél szebb üveg- és porcelántégelyeket. A patikaedények többsége a 19. századbóül való, de akad 18. századból is.

Az edények főleg, elsősorban Magyarországról, Csehországból származnak, de van egy kettő bécsi darab is. Rajtuk felirat, ami tudatja, mit tartottak bennük.

Vannak fenyőillatú fürdőkészítmények tárolására alkalmas üvegek, de
zsebgógyszertári is.Találunk feliratokat is, de ott vannak a növények, állatok képei is, és a
magyarázat, honnan, miként nyerik a hasznosító anyagokat.

Mi már csak filmből, vagy leírásból emlékezünk a 18-19 századból - ha az asszonyság elájult - azonnal repülősót kellett nek alkalmazni...

A tömjénnek is jellegzetes illata van. Az illata a templomok levegőjét
jutatta eszembe. Azt is most tudtam meg, hogy a tömjén a balzsamfa-félék családjába tartozó fa, amelynek kérgét bemetszik, s így nyerik a mézgás gyantát. Fertőtlenítő, fájdalomcsillapító hatása is van.

Emlékszem még rá, hogy engem ki lehetett kergetni a világból gyermekkoromban a rettenetes ízű csukamájolajjal, amit a tőkehal májából nyernek. Rossz íze van, de tudjuk, a D-vitamin pótlására meg kiváló.

Ha orromat előretartottam, kellemes parfüm illattal is találkoztam. Azonnal megismertem a fajéjtól a szegfűszegig az aromákat... Alig győztem "ízlelgetni" az orrommal a finomabbnál finomabb illatokat.

Jó volt ott lenni.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dugó a baleset miatt

Győr - "Baleset történt a győri Baross Gábor hídon 16.00. óra körül Csütörtökön. Két autó ütközött… Tovább olvasom