Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Szabó Sándor gitárművész gitárestje Győrött

A VIII. Határon Túli Magyar Összművészeti Fesztivál keretén belül látta vendégül a győri Petőfi Sándor Művelődési Ház Szabó Sándor gitárművészt, pénteken este hét órakor, akire még gyermekek is kíváncsiak voltak.

Egyfajta időutazáson vehettek részt a gitárművészet iránt érdeklődők, ugyanis háromezer évvel ezelőtti időkre tért vissza Szabó Sándor gitárművész. A makámról is szó esett az esten. Ez utóbbi egy kétezer éves , vagy talán még annál is régebbi klasszikus zenei rendszer. Az ember legmélyebb lényéből jön át, és ennek köszönhető a háromezer éves indiai kultúra, és az a makám kultúra, amely Pakisztántól Afganisztánig még mindig él.A gitárművész eszmefuttatása során kiderült, hogy ha mi kelet felől származunk, akkor valamikor a magyaroknak is játszani kellett makámot, ami azt jelenti, hogy kellet, hogy legyen egy magasan fejlett hangszeres kultúránk.

Sajnos a hivatalos magyar zenetudomány, a históriás énekektől számolja a magyar zene történetét, amely sértő Szabó Sándor számára, hiszen egy fél életet áldozott fel arra, hogy ennek a történetnek utána járjon, kutatómunkát végezzen. Két és fél év kellett ahhoz, hogy a pénteken bemutatott gitárművészeti anyagot összeállította Szabó Sándor. Ezen a gitáresten olyan darabok kerültek műsorra, amelyek a magyar nép őskorából származnak, amikor még nem is magyaroknak nevezték az őseinket.

Visszanyúlik abba a korba, amikor még az ember is zenei kezdő volt , azt is lehetne mondani , hogy a zenei kőkorba utaztak képletesen.


Az egyórás gitárestről minden vendég elégedetten távozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így néz ki az elsüllyedt bulihajó

Győri olvasó-tudósítónktól kaptunk egy fotót: így néz ki a közelmúltban elsüllyedt bulihajó. Tovább olvasom