Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Sopronra szakadt az ég szerdán

Sopron - Javában tartanak a szerdai vihar utáni kárelhárítási munkálatok. A város több pontján takarítják az utakat, még éjjel is szivattyúzták a pincékből a vizet. A kárelhárítási munkát a főbb közlekedési utakon kezdték a Sopron Holding munkatársai. Bizonyára a biztosítóknak bőven akad munkája. Olvasóink felvételei: www.kisalfold.hu/tudosito
Videó: Torma SándorVideó: Karácsonyi GergelyVideó: Karácsonyi GergelyVideó: Karácsonyi GergelyVideó: Karácsonyi GergelyFotó: Karácsonyi Gergely

Helyreállt a rend Sopronban. Szerdán több út ideiglenesen járhatatlanná vált, miután a délutáni eső nagy mennyiségű sárral és törmelékkel lepte el. A Hajnal téren kiöntött a patak, autók akadtak el, pincéket öntött el a víz.

Több helyen kaotikus helyzet alakult ki Sopronban, miután hatalmas menniységű eső esett, rég nem látott állapotokat eredményezve a város útjain. A vihar kora délután érkezett jéggel és erős széllökésekkel súlyosbítva. További felvételek itt.

A szerdai vihar során egy autó elakadt az Ady Endre úti aluljáróban. A tűzoltók mentették ki.

A hirtelen lezúduló csapadék megbénította a város közlekedését. Az Ady Endre úti aluljáróban egyméteres magasságban állt a víz, egy elakadt autót a tűzoltók szabadítottak ki. Az aluljáró lezárása miatt a Csengery utca forgalma is megbénult, ami az egész város forgalmát akadályozta. Autóval a legrövidebb táv is hosszadalmas, esetenként félórás várakozást tett szükségessé, a körforgalmak is "bedugultak".

A Brennbergbánya felé vezető utat le kellett zárni, miután az ifjúság tábor közelében 70 cm magas törmelékhalom borította az aszfaltot. A település egy időre elszigetelődött a külvilágtól. Az úton ömlött a víz, a Hajnal téren emiatt kilépett medréből a Rák patak. Később az Ady Endre utat is lezárták.

- Úgy tűnik, órák óta lapátolom a vizet és a sarat, de nem akar apadni - mondta el a kisalfold.hu-nak Tóth József, Hajnal téri családi háza előtt törmeléket lapátolva. Az úton jól látszanak a kiömlö víztömeg nyomai, az áradat nemcsak hordalékot, de szemetet, sőt egy focilabdát sodor.

Az ágfalvi úti lakóparkban több pincét elárasztott a víz, a tűzoltók folyamatosan vonultak. A helyzet súlyosságát hűen szemlélteti, hogy a lánglovagok közel száz riasztást kaptak.

Csuka Zsolt alezredestől, a soproni tűzoltóság vezetőjétől megtudtuk, az első riasztás kevéssel 13 óra után érkezett, ezt követően néhány óra leforgása alatt további 120 riasztás futott be. A kárelhárítási munkákba segítségükre voltak a kapuvári, csornai kollégák, a győri műszaki mentési csoport további öt szivattyús kocsit küldött Sopronba. Nyolc települési önkéntes tűzoltóegyesület is segítségükre sietett.

Előzmények:

Az egész megyéből érkeztek tűzoltók Sopronba, miután heves, jégesővel súlyosbított vihar sújtotta a várost. Több mint 100 riasztás érkezett a tűzoltóságra, a helyzet kaotikus. Egy aluljárót lezártak: ez szinte teljesen megbénította a várost.

Az Ady Endre úti aluljáróban egy méteres víz áll, amelyben elakadt egy autó. A mentés idejére lezárták az utat, amely miatt teljesen leállt a város közlekedése. A Csengery út megbénult, lassan halad a közlekedés - tudósított munkatársunk.

A Brennbergi úton sárátfolyást jelentettek tudósítóink. Az Ágfalvi úti lakóparkban pedig több pincét elöntött a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű víz.

Tudósítónk a Hajnal térnél, áldaltlan állapotról számolt be. Az utca azonban víz alatt, kidőlt fát is látni.

Az eddig beérkezett adatok szerint a lehulott csapadék 13:45-ig
 
Kurucdomb 22.2mm (az utomata 21.5mm-t mért)

Sopron-Kertváros 62.1mm

Muck kilátó 58.0mm

Kiss Márton - OMSZ Sopron

A Brennbergbánya felé vezető úton káosz. Az ifjúság tábor közelében 70 cm magas törmelék, az úton ömlik a víz. Brennbergbánya el van vágva a külvilágtól.

Fotók
Olvasóink küldték az online@kisalfold.hu címre.

Fotó: Boninsegna Ferenc
Fotó: Boninsegna Ferenc

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. SZPATRICK 2008. június 17. 14:19
  „FEL KELL KÉSZÜLNÜNK. EZ VOLT MÉG CSAK A KEZDET. TORNÁDÓK ÉS ÉGSZAKADÁSOK VÁRNAK MÉG RÁNK.”
 • 66. Judieeee 2008. június 12. 23:37
  „Tavaly aug. 20-án Tómalmon és jános-telepen rengeteg pincét árasztott el a víz. Nálunk is van pince és bár az autó lejáró még nem volt készen a vízelvezető 20cm-es cső már kiállt a földből és ki volt vezetve egy külön erre a célra ásott aknába. Ami ugye, ha netán megtelne, szivattyúzni kell.(Jó esteben addigra vagy elő tudja szedni az ember a saját szivattyúját, mert remélem, ha fel tudunk építeni 20-30 milliós házakat, tellik egy 10-15000 ft-os szivattyúra is) vagy tudja riasztani a tűzoltókat. Mi nem bíztuk a saját, illetve a ház biztonságát másra, akkor is megúsztuk és hála Istennek most is. Csak előrelátónak kell lenni és nem azt várni, hogy majd ha baj van valaki megoldja helyettünk a problémát. Remélem a történtek mindenkit ösztönöznek arra, hogy a saját telkükön megoldják a vizelvezetést és ha mindenki csak a háza előtti csatornára pillant rá néha és ha el van dugulva, szól a Sopron Holdingnál, hozzá sem kell nyulni semmihez, de tett valamit annak érdekében, hogy ezt legközelebb kisebb kárral ússza meg. Ami pedig a Polgármester Urat illeti, nem tudom, hogy most a városban tartózkodott-e vagy sem, de tudom, hogy akkor minden közszereplését otthagyva (aug.20.) jött, felmérte a károkat, intézkedett és rövid időn belül megoldotta a problémát. Köszönettel is tartozunk neki ezért, ahogy most a Tűzoltóknak a mentési munkálatokért, a Sopron Holding dolgozoinak pedig azért, mert lehetőségükhöz képest gyorsan megtisztítottak a kritikusabb helyeket. Sok dolguk lesz még a városban mire rend lesz.”
 • 65. yyx 2008. június 12. 20:59
  „Most is a legnagyobb gondok ott voltak, ahol a pincében van a garázs, amit az utcáról általában meredek lehajtón át lehet megközelíteni. A gond az, hogy a lehajtó elejét az utcaszint fölé kell emelni, igy az utcán hömpölygő víz nem juthat be, a garázskapu előtt pedig egy megfelelő méretű összefolyót kell építeni. Gondolom akik pórul jártak, azok valamelyiket nem építették meg. Sajnálom őket, de tanuljanak a hibájukból.
  A másik pedig az, hogy ekkora csapadékra nem lehet felkészülni, mivel a városon átvezető patakok kapacitása is véges.
  Köszönjük a tűzoltók és minden önként segítő áldozatos munkáját.”
 • 64. Juditmaci 2008. június 12. 17:57
  „Még ma reggel is hömpölygött a víz a Lővér krt. egy részén...! nagyon durva...”
 • 63. firefighter79 2008. június 12. 17:30
  „Gratulálok a Kisalföldnek.....
  Az Ömkéntes Tűzoltókról egy sor se....
  Ők a szabadidejüket áldozzák erre....
  8 falu önkéntes tűzoltói voltak Sopronban...
  Nekik is járna legalább annyi hogy leírják kik voltak ott....”
 • 62. a Jani 2008. június 12. 17:04
  „Kedves zzZ !
  Amit a soproni erdőkről írsz, az részben igaz csak. Feltételezem, nem vagy szakember. Mo. erdőállománya ugyanis nem csökken, sőt, valamelyest növekedik. A fákat, h.d. az erdőt pedig sajnos amikor eljön az ideje, ki kell vágni. Hogy hogyan, az egy másik kérdés, van, amikor a tarvágás az indokolt. Helyette szigorúan csak erdőt szabad telepíteni, ez is történik, csak az kevésbé feltűnő, hisz fokozatosan, több évtized múlva lesz belőle olyan valami, amit a laikus is erdőnek lát.
  Szóval, tényleg nem a legszebbek, és nem a leggondozottabbak a soproni erdők, de azért a vészharangot nem kell kongatni!
  Üdv, jó kirándulást!”
 • 61. blitz 2008. június 12. 16:56
  „Várható időjárás: http://sopronmet89.gportal.hu/”
 • 60. Intel 2008. június 12. 16:54
  „Tiszteltek! Ez olyan mennyiségű eső volt, hogy nagyon sok mindent senki nem tehet ellene...
  Viszont tény, hogy rengeteg helyen nincs megoldva a csapadékelvezetés, pl Ágfalvi lakopark.
  Nagyon elszomorító volt, hogy Sopront katasztrofa érte, és közbe a város vezetői sehol nem jelentek meg, hogy tájékozodjanak a helyzetről. Fodor polgármesternek nem fontosak a sopron lakoi ez látszik, de a pereket, nyomják ezerrel. Amugy Walter Urat ismerve biztosan tájékozodott volna a helyszinen, és megköszönte volna a segítséget adó tűzoltók, mentősök, közmunkások, és a Holding dolgozói munkáit.

  Elgondolkoztató, hogy meddig marad még a csendben maradás, és a semmit tevés!”
 • 59. P 2008. június 12. 16:41
  „Mielőtt megvettük a családi házunkat, és keresgéltünk, nézegettük az ingatlanokat, nagy gondot fordítottunk néhány fontos szempont figyelembevételére. A legfontosabb szempontok egyike a biztonságosság volt. Mindenképpen csak olyan ház jöhetett szóba, amelyik minden szempontból biztonságosnak számít, és ehhez tartozik az is, hogy a víz nem tud kárt tenni sem a házban, az ingatlan más részében sem. Pedig a Rák-patak nem messze folyik a kertünk végétől, azonban előrelátásunknak köszönhetően ki van zárva, hogy valaha is kárt tegyen, mert a telkünk és a házunk sokkal magasabban van. Néha megdöbbenünk, amikor azt látjuk, hogy egyesek milyen helyen lévő házat, vagy telket vesznek, és azon építkeznek. Holott egy kis előrelátással bárki gondolhatja, hogy előbb-utóbb bekövetkezik a katasztrófa. És senkinek sem lehetnek olyan naiv illúziói, hogy a város majd az összes ilyen problémát meg tud oldani. Nem is lesz soha annyi pénz, amiből az összes problémát meg lehetne oldani, de ha lenne, akkor is, mindenki ismeri a politika és a bürokrácia ésszerűtlenségeit. Tehát szerintem mindenkinek saját magának is nagy a felelőssége, sőt legtöbb esetben elsősorban mindenki saját maga a felelős a saját káráért.”
 • 58. zzZ 2008. június 12. 15:51
  „Ne keverjük a szezont a fazonnal.. ott teljesen más a vízhálózat, mint Sopronban :)
  Sopronon tudtommal egyetlenegy nagy vízgyüjtőterülettel rendelkező folyó sem rohan át.”
 • 57. mindigatutit 2008. június 12. 15:11
  „nem kell mindjárt az önkormányzatot szidni.ezzel senki nem tudott volna mit kezdeni.amikor auszriában vagy németországban is vannak hasonló esetek (pedig kicsit előrébb járnak ,mint mi)addig ne akarjunk ezekre megoldást találni,mert nem fogunk.uff”
 • 56. zzZ 2008. június 12. 14:21
  „Nagy esők mindenhol előfordulnak, volt ez már korábban is, és feltehetően a jövőben is lesznek hasonló esőzések Sopronban ill. környékén.

  A legnagyobb gond az, hogy a Soproni-hegységben egyre kevesebb lesz az erdő.
  Egyéb teendőim miatt 2-3 éve jártam utóljára az erdőinkben (nem a Lővereket és környékét értem ez alatt). Megdöbbenve tapasztaltam a nagyfokú erdőírtásokat, tarvágásokat (?)..

  Sajnos ezen erdőírtások csak elsősegítik a katasztrófát, ugyanis a lezuduló csapadékmennyiséget nem tudják a fák, az erdő felfogni, így a víz szabad utat kap és megvadult csordaként söpör el mindent, mi útjába kerül.

  Erre még pluszban rájönnek a vízelveztőárkok részbeni hiánya, ill. azok nem megfelelő gondozása, elhanyagolása.

  Néhány kapvával, ásvóval, lapáttal időnként tisztítani ezeket az árkokat nem kerül óriási összegekbe.
  Sokkal inkább tetemes összegekre rúgnak a keletkezett károk.

  Néha úgy érzem, hogy ennek a városnak nincs gazdája..”
 • 55. Tomika 2008. június 12. 12:33
  „Fodor Tamás!

  Mekkora felhőszakadás kell még, hogy rájöjjön nem a vasúti aluljáró építése a helyes elgondolás. Állítsa le a városnak felesleges terheket és kárt okozó vasúti aluljáró építtetését!”
 • 54. Pici Beus 2008. június 12. 12:29
  „Sziasztok.
  Sokat köszönhet egész Sopron a tűzoltóknak,ha ők nem lennének,akkor Sopronból semmi nem maradt volna.
  ÉLJENEK A TŰZOLTÓK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Mindenkinek azt ajánlom legynk többen tűzoltók,rájuk mindnig szükség van!!!!!!
  Én, mint nő,én is az vagyok,és nagy örömmel tölt el,hogy az lehet.
  Nagyon nagy öröm segteni másoknak.
  Én Petőházán vagyok tűzoltó ide is várunk sok fiatalt,és olyat,aki még nem érzi úgy,hogy ki öregedett belöle:))
  Puszika”
 • 53. petisopron 2008. június 12. 11:37
  „http://picasaweb.google.hu/petisopron/RvZ”
 • 52. Magyar Béla 2008. június 12. 11:25
  „Tisztelt Mindenki !
  Én egy olyan eső áldozat vagyok akinek a friss 4 éves háza már másodszo ázott el a Hutya-hegyi áldatlan állapotok miatt. Tegnap 12 perc alatt a ház pincéjében lévő garázsajtó előtt 80 cs víztömeg volt. Nem az udvarról került oda a víz, hanem az utcáról jött be. Mivel a Kutya hegyen sehol nincs normális csapadék víz elvzetés , ezért össze-vissza folyik a csapadék ahol utat talál magának. A mi "utcánkban" 20-30 cm magasan hömpölygött az ár folyó szerű méretben. Ettől ázott el a pincém a bent tárolt építő anyagokkal és más dolgokkal együtt. Ez nekem kb. - 200 ezer forintot jelent. Több alkalommal kerestem a terület önkormányzati képviselőjét a Rádinyi urat, hogy evvel a gonddal foglalkozni kellene, de a sok "bokros teendői" miatt soha nem tudtam a kapcsolatot felvenni vele. Pedig a választás előtt mikor a szórólapokat kellet szórni akkor naponta több alkalommal is nálunk járt. A régi képviselő a Csaonka úr legalább ott lakik tőlünk is csak 20 méterre és saját szemével látta mi a valós helyzetünk ilyenkor. Sajnos ez mostanában nem így történik.
  A régi polgármester is néha-néha felénk járt de a Fodor és Simon urakat még egyszersem láttam erre. Gondolom a sok "sikeres" pereskedés lefoglalja őket. Pedig ha az eddig elbukott milliók egyrészét ránk is fordították volna, más lenne a közérzetünk.
  Kérem tisztelettel a város elöljáróit, ha bokros teendőik engedik járjanak már felénk is nézzék meg kálváriankat a saját szemükkel, mert a következő ciklus előtt újra kérni fogják majd támogatásomat, de kérdem én mit tettek az előzőben érte ?”
 • 51. Andi19 2008. június 12. 10:25
  „Brennberg fele mi van? azt hallotam hogy nagy káo van. és ha valaki tudja hogy milyen idő lessz ma akkó irja ki lécci”
 • 50. Feri 2008. június 12. 09:57
  „elöntött
  Én mindenfelé romeltakarítást láttam.”
 • 49. kocka 2008. június 12. 09:28
  „"várható további esőzés"”
 • 48. T. Balázs 2008. június 12. 09:20
  „Tegnap láttam vicces, hogy a www.fertopart.hu -t moderálják a hozzászólásokból, a
  "Mi a f.sz jart a fejedben?????" pedig bent marad.
  Ez a Kisalföld színvonala.”
67 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadiúj olvasói képek a szerdai viharról

Olvasóink továbbra is küldik felvételeiket. Küldjön ön is! online@kisalfold.hu Tovább olvasom