Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Sír a Természet!

A harkai csúcs felé vezető útra kidobált szemétről küldött levelet és fotókat olvasó-tudósítónk.

Gyerekkorom emlékeként, néha felderengett a Harkai csúcs. Jó lenne ismét megjárni Soprontól pár km-re levő 276m magas dombot. El is határoztuk, egypáran Barátaimmal, hogy egy szép késő őszi napon megkeressük az utat, mely felvezet a csúcsra. Még gyermekként a hatvanas években szüleinkkel, a Kinizsi turistákkal jártunk itt. Az idősebb turista társaknak mindig őszi kiránduló helye volt. A csarab / többek által Erikának nevezték / akkor virágzott, csak úgy lilálott az oldal. Mi is elindultunk pár évtizeddel később felfedezni a régi emléket. Harkáról indultunk a régi és új rész találkozásánál a földúton, a szőlők felé.


Kiskertek és szőlős közt ment az út. Elértük a csúcs lábát, hol fájdalmas, szomorú látvány fogadott. A természetvédelmi területet jelző tábla, sok „kultúrembernek" nem azt jelenti, amit jelez.
Úgy látszik összekeverik a - szemét lerakása itt táblával - A szeméttelep Sopron határa és a Harkai - csúcs közt félúton van. Nem értem, hogy miért itt rakják le az emberek, úgy tudom bizonyos mennyiség ingyen lerakható. Az elektromos hulladék is!


Semmi tisztelet az ERDŐ, a TERMÉSZET iránt! A jó levegőt Ők adják, gyümölcsök ízét a bor zamatát innét kapjuk, melyet csak úgy habzsolunk az életben.

Fiatal vegyes erdő. A csúcsra kellemesen emelkedő kényelmes sétaút vezet fel. Felértünk majdnem a csúcsra, hol egy gyönyörű geológiai képződmény látványa fogad.

1941.V. évf. 2. szám Kotsis Tivadar: Vulkán volt-e a harkai csúcs című cikkéből „A kúp anyaga muszkovitgnájsz és csillámpala, ezt durva kavicstörmelék veszi körül, a környék pedig tortonkorú bádeni agyagból áll. A kúp kialakulása elsősorban a földtan letaroló erőinek kiformáló munkájára vezethető vissza. Kőzete pedig gyűrődés által keletkezett." Ez látható is.


Innét egy kicsit nehezen járható kis ösvény vezet fel a tetőre. Már levirágzott a csarab, de látszik milyen gyönyörű szőnyeget képezett a virágzáskor. Fent a tetőn csodálatos panoráma tárult elénk az égtáj minden irányából.

Kár lenne, ha e szép panorámától, látványtól megfosztanának minket és utódainkat a felelőtlen természetet rongálók, a környezetet károsító veszélyes hulladékot lerakók. Voltak e fent a csúcson a felelőtlen emberek? Tudják, e mit tesznek tönkre, s milyen ronda látványt teremtenek a szép panorámát nyújtó csúcs bejáratába. A Sopron környéki erdők szélén sajnos gyakori látvány az ilyen.
Bízom benne, megszólal a lelkiismerete annak, ki felismeri szemetét.
Gondolj arra, ki teszel ilyet, sebezhetőbb a természet, mint te vagy, s nehezebben gyógyul, mint a sebed, s fájdalma több természet szerető embernek fáj.

Sopron 2009-10-18 Szeverényi Béla
Természetjáró szakosztályvezető

Olvasóink írták

 • 3. 13.István 2009. október 30. 08:25
  „És nincs egy megcímzett képeslap vagy garncialevél ?”
 • 2. anuvuk 2009. október 21. 21:44
  „Az ingyenes szemét, lomgyüjtő udvarok nem működnek!!!
  Az időszakos lomis autó, mint a jégkrémes a jellegzetes hanggal.
  A lomis autó hangját az emberek hamar megszoknák.
  Felesleges kidobásra váró,utban lévő kacat mindíg keletkezik.
  Sokkal kényelmesebb megoldás lenne, kevesebb szemét kerülne a természetbe !!!!”
 • 1. Truder 2009. október 21. 11:06
  „Száradjon le a keze az ilyen mocsok állatnak,aki így szabadul meg a szemétkupacától..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így loptok ti! A kerekeitől megszabadított Opel

Kedden reggel a megyei rendőrkapitánysággal szembeni parkolóban fotózta olvasónk az autót. Ön mit… Tovább olvasom