Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Sérültek történelmi kirándulása a Balaton környékén

A program első állomása a nagyvázsonyi Kinizsi vár volt, ahol a kiállítások által megismerkedtek a vár történelmével.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával, 2012. szeptember 20.- án az Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr- Moson- Sopron megyei Egyesülete Balaton környéki kirándulást szervezett 50 fő értelmileg sérült felnőtt és kísérőik részére.A program első állomása a nagyvázsonyi Kinizsi vár volt, ahol a kiállítások által megismerkedtünk a vár történelmével. Nagy izgalommal fedeztük fel a vár minden egyes helyszínét, amelyek során a bátrabb résztvevőink kipróbálták a régi kort idéző eszközöket. A csoport a Kőtárba, a Kápolnába és a Vármúzeumba látogatva igazi középkori élményekkel gazdagodott; amelyek megtekintése tartalmassá tették a kirándulás e pontját.

A várhoz tartozó Panoptikumban a neves magyar uralkodók életnagyságú viaszbábjait tekintettünk meg. Nagy örömükre szolgált, hogy a történelmi események urai a kiállítás által szinte megelevenedtek és általuk megszemléltük a kor jellegzetes külsőségeit, a viseleteit és harci díszeit.

A Balaton felé közeledve a nap a felhőket elzavarva, előbújt; amely a kedvünkre is jótékonyabb hatással volt.

A délután folyamán ellátogattunk Tihanyba, ahol a helyi kisvonat szolgáltatását igénybe véve kellemes félórás kikapcsolódást élvezhettünk a Balaton partján. Mindenki nagy csodálattal figyelte a hullámzó Balatont, ahol a nap egy- egy sugarának megcsillanásával gyönyörű tájkép tárult elénk az út során. A kisvonattal csoportunk eljutott a Belső- tóhoz, a Levendula- ház Látogatóközponthoz. A központba belépve a levendula illata fogadott bennünket. Érkezésünket követően a vetítő terembe mentünk, ahol egy kisfilmet néztünk meg a Tihanyi félsziget kialakulásáról és a vulkánokról.

A vetítés után a kisfilm tartalmának elemei szinte életre keltek a Ház által felállított interaktív kiállításon. Ennek keretében végigsétáltunk egy füstöt, hangot kiadó vulkánon keresztül; megismerkedtünk a félsziget állatvilágával, növényvilágával és kőzeteivel. Az értelmi sérültséggel élő kirándulók a kiállítás zöld gombjait megnyomva, izgatottan várták; hogy mi fog történni az adott kiállított elemen. Csoportunk nagy örömmel fogott hozzá a levendulás szappangolyó készítésnek, amely jó hatással volt a kéz taktilis területeinek és motorikájának fejlesztésére.

Minden résztvevőnk hazavihette az általa készített szappangolyót, amely segít visszaemlékezni az örömteli foglalkozásra. Utolsó végállomásunk a salföldi Természetvédelmi Major volt, ahol a sérültséggel élő fiatalok megsimogathatták a háziállatok a társaik körében.

Tudósított: Éri Petra, É.S.S.E. adminisztrátor. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesehét a Bezerédj-kastélyban - képgaléria

A múlt héten egész hetes mesehetet rendeztek a Bezerédj-kastélyban, Ménfőcsanakon.
Tovább olvasom