Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Rotary segítséggel a szép magyar beszédért

Idén 46. alkalommal rendezték meg Győrben a Szép magyar beszéd Kazinczy-versenyét.
Legyen anyanyelvünk a tiszta gondolat, az igaz érzés szép és pontos hordozója. Ez a törekvés olyan megújuló közösségi élmény forrása, amely nemcsak egyéni gondolkodásunk, nem is csupán ember mivoltunk legszebb tanúsága, hanem nemzeti létünk, magyarságtudatunk cselekvő átélésének is legmegfelelőbb alkalma.

A Rotary Club Győr, az OTP Bank, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma, valamint a helyi és megyei önkormányzat támogatásával 46. alkalommal került sor a Szép magyar beszéd Kazinczy-versenyére az elmúlt hét végén. A győri Kazinczy Ferenc Gimnázium szervezésében ez évben is a megszokott magas színvonalú verseny jól érzékeltette a nyelvművelés fontosságát a tanuló ifjúság körében. A verseny három kategóriában folyt: 60 tanuló magyarországi gimnáziumokból, szintén 60 fő a hazai szakképző iskolákból érkezett a versenyre.

Eredményhirdetés a győri városháza dísztemében
Eredményhirdetés a győri városháza dísztemében


Nagy örömünkre a határon túlról érkező tanulók száma is magas volt, 10 tanuló Erdélyből, 6 tanuló a Felvidékről, szintén 6 versenyző a Vajdaságból érkezett, valamint 4 versenyző a Kárpátaljai magyar fiatalokat képviselte. A versenyen a tanulók a szabadon választott szövegek előadása után az írásbeli feladatot teljesítették, majd mindenki a kötelező feladatot oldotta meg. A kötelező szöveget a bíráló bizottság ebben az évben Ravasz László életművéből választotta. A szöveg hazaszeretetünk, emberségünk, magyarságunk fontosságáról, megéléséről szólt, amely komoly gondolkodásra késztette a versenyzőt ugyanúgy, mint a hallgatóságot.

Ignácz József, az RC Győr 2011/12-es elnöke átadja a Kis Péter alkotta Rotary-díjat Barazsuly Viktóriának
Ignácz József, az RC Győr 2011/12-es elnöke átadja a Kis Péter alkotta Rotary-díjat Barazsuly Viktóriának


A verseny eredményhirdetésén adták át a Kazinczy érmeket 15 gimnazista és 15 szakképző iskolás tanuló részére. Öt határon túlról érkező tanuló is megkapta a Kazinczy-érmet, közülük a bíráló bizottság véleménye szerint a legkiemelkedőbben teljesítő Barazsuly Viktóriának aki a Sigismund Toduta Zenelíceumól, Kolozsvárról érkezett adta át Ignácz József a Rotary díjat, amit Kis Péter tagtársunk készített. Az ünnepség végén került sor az ezévi Kazinczy-díj átadásokra is. Ebben az évben többek között Kovács László a szlovákiai Somorja gimnáziumának igazgatója és Misztrik Lászlóné Pál Jolán a kolozsvári Apáczai Csere Gimnázium tanárai kapták.

Viszontlátásra 2012-ben ismét Győrött.

www.rotarygyor.hu

Németh Tibor, RC Győr, a Kazinczy Gimnázium igazgatója

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítség a péterrévei nagycsaládosoknak

A Magyar Remény Mozgalom (MRM) péterrévei helyi szervezete kiemelt fontosságúnak érzi a nagycsaládos… Tovább olvasom