Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Polgár a demokráciában - tanulmányi verseny

A budapesti CIVITAS és a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet szervezésében holnap délelőtt fél 11-től rendezik meg a „Polgár az európai demokráciában" elnevezésű országos középiskolai tanulmányi verseny regionális fordulóját.

A tanulmányi versenynek a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat díszterme (Árpád u. 32.) ad helyet.

A zsűri tagjai: Gyopáros Alpár (Országgyűlési képviselő), Major Ernő (MIK igazgató), Némethné Fülöp Terézia (Főosztályvezető, GYMS Kormányhivatal, Széles Imre (igazgató, GYMS MPI). A zsűri munkáját a CIVITAS szervezői koordinálják.

A vetélkedő célja, hogy a közeljövő fiatal polgárait játékos, de egyben komoly szakmai színvonalat képviselő versengés formájában hozza közelebb a demokratikus politikai rendszerben való létezés és kritikus részvétel gyakorlatához. A verseny védnöke az Alkotmánybíróság elnöke.

A regionális fordulón Győr-Moson-Sopron megyéből, Vas megyéből, Veszprém megyéből és Fejér megyéből jutottak be csapatok. Összesen 14 csapat, azaz 56 fő, a téma iránt érdeklődő középiskolás fiatal fog részt venni.

A Polgár az európai demokráciában országos tanulmányi csapatversenyt a Civitas Egyesület 1996-ban honosította meg Magyarországon a Kerettanterv, Állampolgári ismeretek műveltségterületéhez kapcsolódva. Újdonságának és a történelem versenyek által le nem fedett tudásterületének (alkotmányosság, emberi és állampolgári jogok, kisebbségvédelem, politikatörténet, Európai Uniós ismeretek), valamint elsősorban képességfejlesztő jellegének köszönhetően a program rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert mind a tanárok, mind a középiskolás diákok körében. A program méretét tekintve jelenleg a hazai társadalomismeret-oktatás legjelentősebb középiskolai tanulmányi versenye.

A program filozófiájának megfelelően a verseny négy regionális döntőjét (Győrben, Egerben, Kecskeméten, Budapest) és a budapesti országos döntőt a demokrácia működésének helyszínein, a megyei vagy városi önkormányzatok üléstermében rndezik meg.

Az országos döntő másnapján a verseny valamennyi résztvevője (felkészítő tanár és csapattagok) a Civitas Egyesület szervezésében egy, már hagyományosnak mondható “Demokrácia-sétán" vesz részt, amelynek keretében ellátogatnak a fontosabb közintézményekbe (Parlament, Alkotmánybíróság, Ombudsmani Hivatal), előadásokat hallgatnak meg magas rangú köztisztviselőktől, illetve személyesen is találkozhatnak közjogi méltóságokkal.

A verseny két feladattípusra, a lexikális tudás mérésére szolgáló írásbeli tesztre, illetve a közéleti ismeretekhez kötődő, kreativitást igénylő szóbeli feladatokra épül. A helyi fordulón a csapatok egy tárgyi tudást mérő tesztet töltenek ki, melyben az előzetesen megadott olvasmányokkal kapcsolatban szerepelnek feladatok.

A regionális döntőkre a csapatoknak előzetes kutatómunkára épülő Power-point prezentációt kell készíteniük egy, a lakóhelyükön található probléma feldolgozásáról. Ezt követően magán a regionális vagy országos döntőn először egy tesztet írnak a csapatok, majd többféle szóbeli feladatban mérik össze erejüket.

A verseny honlapján: www.civitas.hu oldalon, a bal alsó linknél több információ is megtalálható.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolási gyöngyszem: ˝nem csak beugrott˝ - fotó

Olvasónk Győrben az Ifjúság körúton fotózott egy parkolót. Elmondása szerint "nem csak beugrott". Tovább olvasom