Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Példaértékű civil összefogás a havazás kapcsán Győrben

Délutánra kis csapatot sikerült szerveznem, ismerősök és ismeretlenek segítettek - írja levelében olvasónk, Klaudia.
Tisztelt Kisalföld!

Úgy vélem, a március 15-i események során tapasztalt civil összefogás többet érdemel három sornál. Szeretném megosztani Önökkel, mit történt velünk aznap...

Reggel még csak a hírekből, facebookos megosztásokból tudtuk, mi zajlik a meleg szobákon kívül. Testvéremmel főztünk 20 liter teát, kockákra törtünk 5 tábla csokit, és elindultunk a Metro csomóponthoz. Reméltem, hogy felesleges lesz a nagy készülődés, és mindenki folytathatja útját az otthona felé.

Az út mentén rengeteg, java részt külföldi autóst találtunk, akik tanácstalanul várakoztak, szívesen fogadták a felkínált teát és édességet. Nem csak férfiak, hanem nők, gyermekek és beteg emberek is. Sokan jelezték, hogy éhesek.... Ekkor hívtam Bedő Szilárd vállalkozót, a pékség 20 kiló kenyeret ajánlott fel. A Natural Egészségcentrum és Panzió tulajdonosa, a Scheily Család azonnal összeszedett mindent, amit talált, gyűjtő pontot alakítottak ki a recepciónál, ott is szép számmal gyűlt össze élelmiszer, takaró.

Délutánra kis csapatot sikerült szerveznem, ismerősök és ismeretlenek segítettek. A rendőrök és tűzoltók megengedték, hogy az autópálya lehajtójánál parkoljak le, onnan osszuk az ételt és italt a bajba jutottaknak. Négy órára már mindenkit elláttunk. Hazaindultunk kicsit felmelegedni, feltölteni a készleteket. A közösségi oldalakon továbbra is tartottuk a kapcsolatot, egyeztettünk, ki mit hozzon, majd este 9 órakor már sokkal nagyobb csoporttal sikerült visszatérnünk. Szívmelengető érzés volt látni, ahogy ellepték a környéket azok, akik ha csak egy meleg takaróval is, de ott voltak.

Az igazsághoz azonban hozzá tartoznak kevésbé kellemes dolgok is...

Délutántól azon dolgoztunk, hogy Ménfőcsanakon is (Győrújbarát és Nyúl után) kinyissák a közművelődési intézményeket, hogy legyen hová irányítani a fagyoskodókat. Több kört futottunk az iskolaigazgatónál, a kastély vezetőjénél, de hiába... Meddő próbálkozás volt. Nem értettük, hogy miért irányítottak Győr felé mindenkit, hiszen várható volt, hogy közlekedési káosz, a melegedőkön pedig tumultus alakul ki. Hozzáteszem, akikkel beszéltünk, nem tudták átérezni a helyzet komolyságát, mert az ablakon kinézve korántsem tűnt katasztrofálisnak a helyzet.

Egyetlen egy segélyszervezetet sem láttunk, kizárólag a lakosság mozgott az utak mellett...
Az autósok SEMMIFÉLE tájékoztatást nem kaptak, a lehajtókon állítottuk meg őket, hogy közöljük, mi történt. Sajnos, volt, akinek azt ígérték, még pénteken este indulhat tovább. Óriási káosz és fejetlenség uralkodott. Úgy vélem, nem vagyunk felkészülve egy ilyen állapotra, az Ozone rádión kívül normális információt senki nem adott.
A külföldiek nem értették, hogy béníthat meg egy fél országot az időjárás.

Minden tiszteletem és szeretetem azoké, akik ott voltak velem, és nemzetiségre, nemre, korra való tekintet nélkül segítettek azokon, akiknek igazán szükségük volt rá. Több ismerősöm vadidegen embereket fogadott a házába. Úgy vélem, nagyobb hangot érdemelne, mire is képes a civil összefogás, és talán a sors fanyar humora, hogy mindezt épp március 15-én kellett átélnünk.

Remélem, a külföldiek azt szűrik le a történtekből, hogy itt EMBEREK élnek, a magyar nemzet igenis példaértékű tettet hajtott végre.

Mellékelnék pár képet és egy videót, s habár ezek nem adják vissza teljesen, ami a napokban történt, talán szemüveget tesznek néhány ember fejére...

Sokan vagyunk úgy, hogy ma, kicsit lenyugodva elmorzsoltunk pár könycseppet...Köszönettel, üdvözlettel: Venesz Klaudia

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. oxana 2013. március 18. 18:25
  „34. Mankapunka Jó lenne, ha egy kicsit visszafognád magad. Idegölö várakozás még a meleg vonatban sem mulatságos. Adtál te is kenyeret meg teát a rászorultaknak?”
 • 35. Indygo 2013. március 18. 16:20
  „Nem csak segítő emberek vannak. Kérdezzék meg a nagy Tescónál lévő benzinkút dolgozóit, hogy ők hogyan használták ki a bajbajutott embereket a saját zsebükre. KOSZOS hiénák!!”
 • 34. Mankapunka 2013. március 18. 16:07
  „Neked is ez a legnagyobb bajod, hogy a meleg vonaton késtél otthonról?”
 • 33. Pzoli 2013. március 18. 15:55
  „Megmondom öszintén sok mindenre gondoltam de hogy ennyi segitő ember van ebben az országban erre nem .Egyszerűen hihetetlen.Köszönjük!!!!!!!”
 • 32. hapala 2013. március 18. 09:59
  „én vonaton indultam el - a müncneni Rail Jet-el - el Pestről pénteken 13 h-kor du Győrbe .
  a vonat több mint 2 órás késéssel indult el, és 30 km -enként megálltunk és vártunk ca 1 -. 1 órát.

  semmi azaz semmi információ nem jött a kalauztól.

  Komáromban aztán este 9 felé mondták ,hogy határozatlan ideig várakozunk ( ezt eddig is észleltük egyébként ... )

  magán személyek jöttek ki az állomásra és hoztak teát meg kenyeret .

  KÖSZÖNJÜK nekik !!!!

  22 h -ra ért be a vonat Győrbe”
 • 31. tkrs9980 2013. március 17. 22:00
  „Szép munka volt, gratulálok hozzá, és köszönöm mindenki nevében.”
 • 30. Mankapunka 2013. március 17. 19:43
  „Pár pletyka elterjedt az interneten, és bekajáljátok, mert ennyire ostobák vagytok. Mikor szóltak a kis okos buksitoknak, amit az indexen lehetett látni, hogy egy Chicago-i kép volt a nyitott ajtóról, és ti egyből elhittétek. Titeket hülyítenek be mindennel, annyira sötétek vagytok.”
 • 29. obalint 2013. március 17. 17:05
  „Mankapunka te akkora moderálva vagy mint az állat. Olvastam már egy két hozzászólásodat. Téged egyáltalán anya szült, vagy csak beletettek 1 fazékba? :D
  Infamous
  állam nélkül nem de ezek a kutyaütők nélkül biztos meglennénk, már eleve abból látszik hogy a karitatív munka 80%át a civil emberek végezték, ennyit az alapítványokról és társaikról, kivétel ez alól az osztrák vöröskereszt és a mormon egyház akik jöttek és segítettek
  15. o72 ugyan ezt írtam már többszőr én is
  20 elektra: ez a kagylós kút volt, ezt olvastam a facén is
  22 Mankapunka: még mindig moderálva :D
  27 Mankapunka: még mindig moderálva :D”
 • 28. oxana 2013. március 17. 16:37
  „27. Mankapunka Honnan tudod ilyen pontosan? Mint mindig, szövöd az agyad, találgatsz. A mások kárára.”
 • 27. Mankapunka 2013. március 17. 16:06
  „gonzo

  Rendőrségre nem érkezett értesítés, hogy kipakoltak volna autókat. Sokan így akarnak maguknak egy kis jussot. Olyan ez, mint az ékszerüzletes, aki a rablás után még elvitt egy kis ékszert, és a rablókra akarta fogni.”
 • 26. sx486 2013. március 17. 14:50
  „A civil összefogásban az a jó, hogy nem kell hozzá egyik politikai párt sem.”
 • 25. piroskaésabarkasz 2013. március 17. 13:46
  „23.Ez volt a mondanivalóm lényege! 22.Te is tudod,hogy itt nem az volt a lényeg!Amúgy 1 árfolyam volt csak!”
 • 24. gonzo 2013. március 17. 13:27
  „Idézet a "Pintér:nem volt szükség riasztásra" topikból:

  #tati,
  Én köszönöm neked,hogy feltetted ide a felhívást,nem vagyok rádióhallgató ember(bár ebben a két napban ahol voltam ott szólt az Ozone),tv-t is max este nézek pár percet(mikor végre elalszanak a gyerekek:)),naponta párszor benyomom a gépet,innen szerzem az infót.Ha te nem írsz ide,fogalmam sincs mekkora a baj tőlem 2 kilométerre a pályán.

  Ha már a kitüntetések szóba kerültek:bár aki ott volt és segített(kaját hozott,kaját szállított ki,szervezett,stb)annak a legnagyobb elismerés a "köszönöm" volt amit kapott az elcsigázottaktól,de:kitüntetést szerintem tudod ki érdemel:te pl,minden nyalizás nélkül,meg Marcsi pl. a "Lajta26-osok"-tól,meg Klaudia a fentebbi cikkből és az összes ugyanilyen "Marcsik" és "Klaudiák" és "Gáborok",az egyszerű emberek akik AZONNAL lereagálták a helyzetet és már indultak is.

  JAVASOLOM a Kisalföldnek,hogy tegyen közzé egy felhívást,egy listát,vagy egy e-mail címet,telefonszámot,ahova javaslatokat lehet tenni azok személyére,akiket érdemesnek érzünk az elismerésre.Nyilván a listázás mindig veszélyes,mert óhatatlanul lesz aki kimarad,de azért mégis!”
 • 23. gonzo 2013. március 17. 13:08
  „#21,piroska,

  tegnap a kamionosok is panaszkodtak az Ozone-on,hogy 1-2 euro-t kérnek egyes helyeken egy WC-használatért.Bár megértem,hogy nincsenek felkészülve ekkora rohamra,azt is megértem,hogy a papírtörlő pénzbe kerül,ugyanúgy ahogy a takarítás,de azért emberség is van a világon.Ezekről a helyekről nyilvános listát hoznék le a következő napi újságokban,mint szégyenfalat.Az általad említett benzinkúttal az élen.Mikor mi megindultunk az élelmiszerrrel a pályára a vezetőnk szólt,hogy figyeljünk,nehogy valaki a kapott cuccot utána pénzért árulja,ezt én úgy értelmezem,hogy ez is előfordult.Vannak "emberek"akiknek semmi sem szent,sajnos aki arra adja a fejét,hogy segít,ezt is fel kell valahogy dolgoznia.Emiatt nem mondhatjuk,hogy hagyjuk a francba inkább nem is segítek.
  Azokról meg már nincs is leírható véleményem,akik elkezdték feltörni a hátrahagyott gépjárműveket.Az Ozone-on is csak annyit tudott mondani a műsorvezető,hogy nem tudná elítélni a tetteseket,ha egy ilyet rejtakapva elsöpörné őket a Föld színéről a népharag.”
 • 22. Mankapunka 2013. március 17. 13:00
  „200 Ft-ot adnak a fém Euro-ért is pesten a pénzváltóban.”
 • 21. piroskaésabarkasz 2013. március 17. 11:32
  „Beszéljünk a Hiénákról is.Az egyik győri benzinkúton200FT /eruo tarifával számoltak,és 600-700Ft "árultak"szendvicseket.Megfogadtam,hogy az életben többet ott nem tankolok(20.000-30.000ft/hetente)....”
 • 20. Elektra 2013. március 17. 11:01
  „16. Hidd el mi akik segítettünk megkaptuk a kitüntetést, hálás mosolyokkal és azzal a szóval, hogy "köszönöm"... Nem is kell más... :-)”
 • 19. onem 2013. március 17. 09:47
  „a köz(KO)média meg magyarázkodik...”
 • 18. Mankapunka 2013. március 16. 23:00
  „kóborral sem kell, ő is megmondó.”
 • 17. Infamous 2013. március 16. 20:24
  „még jó, hogy évi több tízmilliárdba kerülnek ezek az állami szervek... akik nem csinálták azt amiért vannak... minden tisztelet a civileké!!! simán meglennénk állam nélkül, nem?”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Neki mindent szabad? Parkolás a győri színháznál

Megérkezett a közönség kulturálódni, a parkolás már nem sikerült így... Tovább olvasom