Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Pálffy István a ménfőcsanaki Bezerédj-kastélyba látogatott

A győr–ménfőcsanaki Bezerédj-kastély adott otthont a népszerű rádiós-tévés műsorvezetővel, Pálffy Istvánnal való beszélgetésnek február 11-én, pénteken.

A Pethő Sándor-díjas és a horvát ˝Aranytoll˝-at is kiérdemelt újságíróval és tévés műsorvezetővel február 11-én, pénteken találkozhattunk Győr–Ménfőcsanakon. Az egykori híradós az érdeklődőknek bemutatta az életét meghatározó eseményeket. Kezdetben építészmérnökként dolgozott, bejárva annak összes ágazatát. Az 1980-as évek végén bekövetkezett közéleti fordulat gyökeresen megváltoztatta az ekkor már a média felé orientálódó újságíró életét. Az említett változás ösztönözte egy olyasfajta pálya keresésére, melyben kifejezhette gondolatait, de ettől függetlenül a mai napig szívesen foglalkozik az építészettel. Örömmel vesz részt ilyen témájú előadásokon, és várostervezési feladatokban is segédkezik.

A családi hagyomány ápolása is ösztönözte újságírói karrierjében a közéleti impulzusok mellett. A család több generációja is érdekelt volt a média világában.

Az 1997-ben induló új kereskedelmi csatorna, a TV2 indulásában is jelentős szerepet vállalt. A közel 20 éves médiás pályafutása alatt jóval több, mint 2000 településen járt. Az újságírás és a riporterkedés után a híradózás hozta meg számára az igazi népszerűséget a TV2-nél. Az emberek megismerték az arcát, minden este hallották a hangját. Körülbelül 3-4 millió magyar figyelte esténként ezekben az években. Mégis a televízió „zárt doboz"-a szűk volt számára, nem tudott kibontakozni, és az sem bizonyult utolsó szempontnak, hogy kevés emberrel tudott kommunikálni a munkája közben, legalábbis közvetlenül. 2002-ben néhány évre átment a közszolgálati Magyar Televízióhoz. Pálffy István a következő hasznos gondolattal zárta híradós pályafutásának ismertetését: „Vágyálmok és valóság közt különbség van, ahogy idősödünk, kiélesednek a határok."

A műsorvezetőhöz a fényképezés is közel áll. Még iskolába sem járt, amikor a „nagybátyja" bevezette a fotózás rejtelmeibe. Az akkor még kisfiút elvarázsolta a fényképezővel megörökített világ és a piros lámpa fényénél előbukkanó képek. Majd felnőttkorában ebben a művészetben is kifejezési formára talált. Ma már országszerte megtekinthető kiállításai vannak, továbbá rendszeres szervezője, kiállítója és látogatója a Művészetek Völgyének. Pálffy István írói munkássága is ismert és elismert. 2003-ban találta meg ezt a területet, melyben leginkább tudja közölni gondolatait. Első műve egy életrajzi elemekkel átszőtt történet, de emellett három könyvsorozata is megjelent. Ez a szívéhez legközelebb álló elfoglaltsága. Az írásban összegződik mindaz, ami fontos számára, fényképezhet, kommunikálhat az emberekkel, és könyv formájában széleskörűen megismerhetjük gondolatait. Írói munkásságának elismeréseképpen átvehette a horvát Aranytoll, és a Pethő Sándor-díjakat.

2010-ben végleg felhagyott tévés pályafutásával annak érdekében, hogy többet tehessen vállalt társadalmi szerepében. A kulturális és sajtóbizottság alelnöke lett. Ezt megelőzően az Európa-szakértői diplomát is megszerezte, hogy hitelesebben tudja végezni politikai feladatait.

A rendezvényt követően néhány kérdést intéztünk hozzá:

Az útikönyveihez milyen formában szerez háttér-információt?
Ez teljes mértékben az adott kultúrától függ. Horvátországban, amely köztudottan turisztikai központ, a szállodákat részesítettem előnyben, azonban a sokkal családiasabb Erdélyben beépültem a kultúrába. Laktam többek között paplakban és vendégszobában is. Horvátországban négy hetet, Erdélyben körülbelül két hónapot töltöttem, hogy a mindennapi élethelyzeteket megismerve, élményeken alapuló tapasztalataimat osszam meg olvasóimmal.

Londoni tanulmányai milyen formában köthetők édesapjához?
Édesapám a londoni egyetemen volt magyar rektor, ami nagyban befolyásolta későbbi tevékenységemet, sosem voltam kurzuson, mindent az édesapámtól tanultam meg, ennek is köszönhetem nagyon jó angoltudásomat, melyet később sokszor hasznosítottam. Az öcsém szintén az egyetemen tanult, ma érsebészként dolgozik egy angol megyei kórházban.

Ilyen jelentős, nagyrészt médiában eltöltött karrierrel a háta mögött, melyek azok a főbb tudnivalók, tanácsok, melyeket nekünk, leendő újságíróknak javasol?
Három dolgot tudnék kiemelni mint legfontosabbakat. Az első a becsület és tisztesség, a második az igazsághűség, a harmadik pedig az állhatatos kíváncsiság.

Pálffy István a beszélgetés alatt rendkívül közvetlen és nyitott volt, ezúton is köszönjük tanulságos gondolatait.

Hartmann Réka, Tóth Péter
Újságíró szakképzés, Móra-iskola

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabálytalanul a 85-ösön: záróvonalnál előzött az autós

Tudósítónk lencsevégre kapta a szabálytalan sofőrt, aki záróvonalnál, kanyarodó sávban előzött. Tovább olvasom