Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Őseink nyomán - kiállítás a PSVMK-ban

Hétfő délután öt órakor a Győri Petőfi Művelődési Házban jópár ember várakozott arra a kiállítás megnyitóra, melyet Gillich Sándor akhal teke lótenyésztő nyitott meg a PSVMK aulájában „Őseink nyomán" címmel.

A népes érdeklődő közönség elsőként a Derőce Táncegyüttes műsorát tekinthették meg, akik táncukkal emelték a rendezvény színvonalát. A vastapsot követően szólt a vendégekhez Gillich Sándor, aki Aradi Katalin selyemfestő – nemezkészítő és Róbert Vanda nemezkészítő – textilművész munkásságát méltatta.

A bemutatkozás helyszínén gyermekek és felnőttek egyaránt megtalálták a számukra szépnek tartott tárgyakat, melyek az ősi motívumokkal átszőtt, és tudástörténetben gazdag munkát testesítették meg. A színek komponálása és a textíliák együttes alkalmazása tökéletes harmóniát alkotott az elkészült művek kiállítása során. Elgondolkodtató művek az alkotók munkái, ugyanis a kézzel elkészített pillanatnyi gondolatmenetek öltöttek testet, amit hol parányi, hol pedig gigantikus méretekben hoztak végleges formába. A sötét és a világos színek keveredése hangulathullámzást enged következtetni, ami az élet hétköznapi gondolatvilágának alkalmazását tükrözi vissza. A tűz, a gyertya a vallásosság motívumainak megjelenítése mind az ősi kultuszba vetett gondolatvilág kifejezését engedi napvilágra juttatni.

Fotók: Gulyás Attila (tudósító)


A kiállítás megtekinthető november 14-ig, hétfőtől – péntekig 8- tól 20 óráig a Petőfi Sándor Városi Művelődési Központban.

Olvasóink írták

  • 1. anikopeter 2010. október 19. 12:07
    „Az akhal-tekini általában erős akaratú és élénk, karcsú testű ló. Jellemzői a kicsi fej, a hosszú, egyenes orrhát, a kifejező szem, a széles érzékeny orrlyuk és a hosszú fül. A mar magas, a far gyenge, a farok alacsonyan tűzött. A lábak hosszúak és izmosak. A sörény ritka, az üstök gyakran hiányzik. Tipikus nomád ló, nagy kitartásáról ismert. Néhány országban ma már versenylónak is használják. Marmagassága 145-157 cm között van, színére az aranysárga, a szürke, a legjellemzőbb, a pej kevésbé elterjedt.

    Wikipédia”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Célba ért a palackposta

A rábacsécsényi Hegedűs Oszkár és felesége, Anikó által két éve életre hívott és azóta is… Tovább olvasom