Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Őrizzük hagyományainkat

Fertőd - A Fertődi Általános Iskola süttöri alsó tagozatának nevelői közössége évtizedek óta fontos feladatának tekinti a település régi és újabb hagyományainak ápolását, megismertetését tanítványaikkal.

Mikulás, lucázás, András nap, karácsony, farsangolás, Gergely járás, locsolkodás, pünkösdölés és a november 11-én megrendezett Márton nap.

Ezen ünnepek szorosan beépülnek helyi tantervükbe is. A hagyományőrzésbe a tanítványaikon kívül ahol lehetséges igyekeznek a szülőket és a település szélesebb rétegeit is bevonni.

Városunk másik két oktatási intézménye a Fertődi Napköziotthonos Óvoda és a Porpáczy Aladár Általános Művelődési Központ is fontos feladatának tekinti a régmúlt emlékeinek megőrzését, a népszokások élővé tételét.A süttöri alsó tagozatosok délelőtt házi ünnepség keretében megemlékeztek Szent Mártonról és e naphoz kapcsolódó népi hiedelmeket, jeleneteket, dalokat adtak elő az iskolában. Ezt követően az előző évekhez hasonlóan elfogyasztották a finom sült libacombot .
Hat éve úgy gondolták a süttöri nevelők, hogy a gyerekek által készített Márton lámpásokkal, énekszóval este a szülőkkel együtt felvonulnak a város utcáin.Nagy sikere volt és azóta is minden évben megismétlik. Három éve meghívásukra csatlakoznak a felvonulókhoz az óvodások és a szakközépiskolások és sok-sok érdeklődő városlakó. A több száz ünneplő a település két részéből indulva a kastély mögötti parkban találkozik, ahol az óvodások és kisiskolások rövid megemlékezése után közösen fogyasztják el a szülők által sütött süteményeket és a szakközépiskola jóvoltából a forró teát, a felnőttek pedig az új borból készült forralt bort.
A kedves, világító lámpások, a vidám énekszó melegséget, változatosságot visz a város őszi hétköznapjaiba.

Remélik, hogy a jövőben tovább erősödik a hagyományok ápolásának igénye minden fertődi emberben, ezen alkalmak még több embert közelebb hoznak egymáshoz és erősödik az egészséges lokálpatriotizmusuk is.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legkisebb futó

November 9-én rendezték meg Győrött a Sri Chinmoy Team
maratoni futóversenyt 42 km, 21 km és 7… Tovább olvasom