Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Németh Zoltán: `a Duna bástya nem ott van´ - fotók

Az egykori bástya egy újabb darabját találták meg hétfőn Győrben - írta tudósítónk. A fejlesztés városházi koordinátora szerint a bástya nem ott található.

Szerda, 8.17

"A múzeummal kötött szerződésünk értelmében a régész kollégák folyamatosan jelen vannak a Dunakapu téren, a kivitelezés során biztosítják a hatóság által előírt régészeti szakfelügyeletet.

Ennek köszönhetően időnként kerülnek elő régészeti jelenségek, ilyenkor pedig a szükséges teendőket szintén ellátja a szakfelügyelet. Dokumentálják, szükség szerint kiemelik a leleteket.

A felügyelet munkatársai akár hosszabb ideig is dolgozhatnak, amelyhez a kivitelezőnek a várossal kötött szerződés értelmében biztosítani kell a feltételeket.

Például a Bástya utcában a mélygarázs tervezett lehajtójának is jelenleg zajlanak a régészeti munkái, amikor végeznek, a kivitelezés csak ezt követően indul ezen a részen.

A cikkben szereplő képen nem a Duna bástya újabb darabja látszik; az említett bástya ugyanis nem ott van" - közölte Németh Zoltán, a Dunakapu téri fejlesztés városházi koordinátora.  

Korábban

Az egykori bástya egy újabb darabját találták meg hétfőn Győrben - írta tudósítónk.

˝A Duna bástyánál jártam hétfőn, s a munkálatokat figyelve az épülő mélygarázs Teleki utca felé eső falának tövében, a kitermelendő földterületen régészeket láttam dolgozni.

Az ásatásvezető hölgy is a helyszínen volt, s ahogy a mellékelt képeken is látszik, az egykori bástya egy újabb darabját találták meg.

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító

A cölöpökből, s az azokat összetartó sövényfonatból álló lelet helyét tekintve az egykori bástya déli oldalát támasztó földtömeg kötésének tűnik, mely az egykori győri várral egykorú, ha annál nem régebbi. Ez az építési mód ugyanis a XVI. század és az előtti idők erődítés építésének fő ismérve˝ - írta tudósítónk, majd hozzátette:

˝Ezek fényében az a személyes véleményem, hogy a feltárt lelet igenis kiemelt fontossággal bír, s azt mutatja, hogy a terület régészeti, építészeti emlékekben rendkívül gazdag, s a tervezett mélygarázs építését teljes feltárásnak kellett volna megelőznie, amit elmulasztottak.

Továbbra sem lehet biztosan állítani, hogy nem kerülnek elő újabb fontos leletek, hiszen lejjebb ásva a középkor előtti leletek előkerülésére kell számítani. ˝

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. kisem 2013. november 22. 10:07
  „Szóval ő, N.Z. tudja, hogy mi hol van, illetve amit megtaláltak az nem az, aminek vélik. Akkor ...
  Hogy a fészkes fenébe születhetett egy olyan elgondolás, javaslat, amely a tér teljes területe alá képzelt el kétszikntes mély-, majd egy egyszintes teremgarázst?
  Ha tudta/tudták, hogy hol van a Duna-bástya elfödött maradványa, akkor azzal is tisztában voltak/lehettek, hogy az elképzelésük megvalósítása csak a bástya maradvány teljes elpusztítása árán valósítható meg. Ha ez stimmel, akkor egyértelműen egy barbár cselekedetre készültek.
  Ha viszont csak a "néhány dohos tégla" feltárását valószínűsítették az építkezés megkezdése előtt, akkor meg felelőtlenek a város közönségével szemben, hisz egyrészt gerjesztettek egy máig nem csituló vitát, másrészt pedig belekényszerültek egy nagyon drágán megvalósítható építkezésbe, ráadásul csak a makacsságuk okán.”
 • 32. DON 2013. november 20. 19:38
  „NZ nem régész, nem várszakértő. NZ csak egy környezetmérnök. Ő nem nyilatkozhat arról, hogy ott mi van. A régészek elfogultak, munkáltatójuk az önkormányzat.
  Szakmailag elismert várszakértő mondja ki, hogy az nem a Duna bástya! Ne politikusok!”
 • 31. háté 2013. november 20. 19:06
  „Eltüntetni mindent, az emberek hülyék és nem az van ott amit látnak, ha nem amit én mondok!
  Ez az N.Z. - hihetetlen rombolásban segédkezett,-segédkezik Győrben, hatalmas pénzért és vastag bőr alatt. A jellemtelen figura mintapéldánya!”
 • 30. DON 2013. november 20. 13:57
  „27. Teleki91 2013.11.20. 13:14
  Szerinted?”
 • 29. DON 2013. november 20. 13:45
  „Németh Zoltán nem ott van!”
 • 28. DON 2013. november 20. 13:15
  „24. Agent 2013.11.20. 09:01
  Amíg a földben van, addig védve van. Egyébként ott nem az egész tér alatt van bástya, az attól kicsit odébb volt. Lógnak bele részei, de nem teljes mértékben a tér alá került a bástya. Sőt, ez a bástya többet szenvedett mindegyik ostromnál, előbb elpusztult, illetve széthordták, mint a Duna bástyát.
  Jobb, ha nem ez a városvezetés áll neki. Jobb, ha nem ilyen szakértőkkel. Jobb, ha nem a NZ lesz a projektvezető.”
 • 27. Teleki91 2013. november 20. 13:14
  „Voltam a Jobbik hétfői gyűlésén és ott Takács Krisztián azt mondta költségvetési módosítót is beadtak, hogy mentsék a bástyát. Kíváncsian várom erre Borkai, hogy szavaz.”
 • 26. jégcsákány 2013. november 20. 10:48
  „Sajnos nem nyugtatott meg a Főkoordinátor úr nyilatkozata. A Dunabástya nem egy fal, hanem egy építmény része. Az amit találtak környezetvédelmi szaktudással, de még építészmérnöki tudással sem dönthető el. A régész nyilatkozata sem teljesen hiteles ,mert nem szakterülete a lelet kora és különben is városi alkalmazásban áll.Az , hogy a talált lelet nem tartozéka a bástyának azt hitelesen csak egy reneszánsz várszakértő mondhatná ki hitelesen,- legalább is
  ez lenne tisztességes.A hiányos tájékoztatás viszont félrevezető és nem korrekt. Ezt kérdést nem szabadna ilyen
  lekezelően intézni .”
 • 25. Axl.Bundy 2013. november 20. 10:45
  „Még hány milliót akarnak összekapirgálni a "régészek"?
  Tele van már velük a hócipőm!
  Már rég készen lenne a Dunakapu tér, ha nem szarakodnának ennyit pár tégláért meg föld alatti köcsögért.”
 • 24. Agent 2013. november 20. 09:01
  „Azzal mondjuk nem árt tisztában lenni, hogy a belvárosban a néhai erőd területén akárhol leásnak, lesz ott fal, vagy vagy épületmaradvány - sokan és sokszor javasolták a Batthyány ligetet...nos ezen a területen szintén volt egy bástya, amelynek az alapjai nyilván ott vannak a park alatt...mégsem követeli senki a feltárást és hasznosítást.”
 • 23. apex 2013. november 20. 09:00
  „El kell mindent dózerolni ami a múltra emlékeztet, a temetőket is beleértve! Helyette mélygarázst, csicsa díszburkolattal gyülekező teret!”
 • 22. jégcsákány 2013. november 19. 18:10
  „Gralaci
  Megbántottak téged az AVE- tagok hogy ilyen ellenséges vagy velük. Csak ismételgeted a hivatalos besározást. Úgy gondolod ha sokszor mondogatod akkor hiteles vagy ? Mondj egy értelmes érvet a négyszeres ár és betemetés mellett ! - de ne azt, hogy a többség akarja mert azt te is tudod , hogy ez nem igaz. Hiába szajkózod a mocskoló-dásaidat egyre többen tartanak mérhetetlenül ostobának. Nem unod még.”
 • 21. DON 2013. november 19. 18:07
  „http://os.mti.hu/hirek/92129/az_arrabona_varosvedo_egyesulet_kozlemenye”
 • 20. jégcsákány 2013. november 19. 17:50
  „Hedon ..
  Mégiscsak rombolni kell a zavartalan építéshez?. Pedig a főnököd azt ígértenem lesz rombolás . Mi lesz ha minden héten előjön valami. Na persze nem számít semmi -, eddig sem számított. A szarkofágnak meg kell épülni mert ha nem megint ugrik az aláírás. Mit csinálsz ha a te Zsótid megint begurul. ?”
 • 19. pacman33 2013. november 19. 17:26
  „18. Hedon 2013.11.19. 16:33

  És hogy fogtok ti is sercegni ha veszteséges lesz a mélygarázs. Igaz ezt eddig is lehetett tudni. Majd a gagyi sör meg pálinkafesztiválra esetleg megtelik”
 • 18. Hedon 2013. november 19. 16:33
  „# 11. DON

  Itt vagyok, olvaslak bennetek.
  Túl lett játszva a lemez és ez már csak sercegés.”
 • 17. DON 2013. november 19. 16:08
  „15. gralaci 2013.11.19. 15:15
  Örülj annak, hogy te a fotelban ülő többséghez tartozol, s a nicked nélkül te sem vállalod a véleményed.”
 • 16. ktl 2013. november 19. 16:04
  „"8. Tündenéne 2013.11.18. 18:45

  Teljesen mindegy, mi kerül még elő... Innen már nincs visszaút. :("

  Kedves Tündenéne: megírtad a tutit... :(”
 • 15. gralaci 2013. november 19. 15:15
  „Az itt kiabálók közül ki volt ott és vitt magával még 2 embert a tiltakozásokra? Egy Duna Bástya megmentéséért szervezett eseményen sem voltak többen 100-200 embernél. Ja, hogy oda nem lehetett a niket elküldeni, arcukat és nevüket pedig nem vállalták az itt kiabálók? Hát úgy áll a helyzet, a többség mélygarázst akar, vagy legalábbis mindegy nekik. Az elenyésző kisebbség hangoskodása pedig nem zavar senkit.
  Akár mindegy is, hogy én is a kisebbséghez tartozom és nem kiabálok, hanem elfogadom az eredményt.
  Aki pedig csak addig jut, hogy tornáról gúnyolódjon egy tornász olimpiai bajnokkal szemben, valószínűleg tornából, sportból felmentett, beleértve a sakkot is.”
 • 14. hkornel1@t-online.hu 2013. november 19. 15:02
  „Magam is nagyon sajnálom, hogy megint elsumákolják a Dunakapu tér rekonstrukcióját. Hiszen a hivatalt is ezért szüntették meg. Ez a hozzá állás a Mosoni duna ügyében is. Amit Gemencen lehet Győrben nem lehet”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márton püspökre emlékeztek

A győri Gyárvárosi és Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Középiskola… Tovább olvasom