Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Múlt és jövőkép - Beszélgetés Horváth Mária Stefániával

Győr – Gyárváros létrejöttét a XIX. század végén – XX.század elején bekövetkezett ipari fejlődésnek köszönheti.
A városrész markáns ipari jellege azonban eltűnőben van az itt lévő üzemek, vállalatok, gyárak fokozatos átszervezése, leszerelése és bezárása következtében.

Győr egyik városrészéről és az Együtt Gyárvárosért Egyesület múltjáról, jelenéről beszélgettünk Horváth Mária Stefániával, a nevesített egyesület elnökével.

- Önök, mint gyárvárosi lakosok, számos esetben célkitűzéseiknek hangot adva, sokszor szembekerültek a városvezetéssel is. Milyen célokat tartottak fontosnak rögzíteni mind papíron , mint pedig a tagság szellemiségét tekintve?

- Elsősorban a természet és az épített környezet védelmét tartottuk legfontosabbnak, különös tekintettel a védelem alá vont lakónegyedre. Amint említette, voltak nézeteltérések a városvezetéssel, azonban szerintem ez mindenhol előfordul. Célunk , hogy velük együtt egy olyan városrész – fejlesztési terv kidolgozása jöhessen létre, amely megfelel a XXI. század kihívásainak és magas színvonalú életkörülményeket biztosít a városrész lakóinak számára.

Ezek úgy gondolom, hogy nagyivü célkitűzések és híven mutatják az itt lakó emberek lakóhelyük iránti elkötelezettségét.

Horváth Mária Stefánia
Horváth Mária Stefánia


- Az önök egyesületének legutóbb volt egy nagyon szép gesztus értékű megemlékezése is, amikor megemlékeztek az első gyárvárosi utca 110 éves évfordulójáról.

- Valóban, fontosnak tartottuk, hogy a megemlékezés létrejöjjön, és nagy örömmel vettük tudomásul, hogy Győr Megyei Jogú Város Alpolgármestere, Simon Róbert Balázs azonnal igent mondott annak a felkérésnek, amikor is felkerestük azzal, hogy az ünnepség megnyitóbeszédét mondja el.

- Úgy tudom, a közeljövőben egy kiállítással fogják népszerűsíteni a városrészt?

- Igen, május első hetében az ETO Szabadidő Központban egy a várrész történetét átfogóan bemutató fotókiállítást szervezünk, ahol a múlt és a jelen tárulkozik a látogatók elé, ajánlva számukra a múlt és a jövőkép elméleti összevonását, emlékekből való kitörést és a jövőhöz való hozzáállást biztosítva, legalább is a reményeket megragadva ahhoz, hogy sokan tartják majd ezen kiállítást megtekintve fontosnak a városrészhez való ragaszkodást, törődést és tenni akarást.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Természet(l)esen a kapuvári Szivárvány kommandó

Az idei tanévben új versenyzőként részt vettünk a Fertő-Hanság Nemzeti Park „Leselkedő" című… Tovább olvasom