Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 24°C Még több cikk.

Mórichidai Burgonya Fesztivál

Július 17-én tartotta Mórichida Község Önkormányzata Burgonya Fesztiválját.
Az egész napot átfogó kulturális – és szabadidős rendezvényt Uhász László polgármester nyitotta meg délután egy órai kezdettel.

A fesztivál elnevezéséről a polgármester röviden szólt. Elmondta, hogy korábban a mórichidai burgonyának nagy hagyományai voltak, ugyanis a győri piacra szállították rendszeresen lovasszekereken. Nagy gondot okozott a szállítás mennyisége, hiszen a Győrszemerei emelkedőt figyelembe kellett venni, hogy a lovak felbírják - e húzni a telített szekeret. Ugyanakkor nagy gondolkodás kellett ahhoz, hogy hány fő utazzon a győri vásárra, mert a burgonya eladása volt inkább a legfontosabb. Azonban ez utóbbival sokat nem kellett foglalkozni, mert volt úgy, hogy útközben is - még ki sem érkeztek a piacra- elfogyott a mórichidai burgonya.

A polgármester többek között arról is szólt, hogy mivel falunapra nem tudtak pályázni, megragadták a lehetőségek másik oldalát. Fesztiválra volt pályázat, ezért meg is tették a szükséges lépéseket, de sikertelen eredménye született az egésznek. Azonban a fesztivál pályázatra szerkesztett programmal kellett pályázni, így meg is tartották a pályázatra benyújtott műsort, ennek eredményeképpen született meg a Mórichidai Burgonya Fesztivál, nem pályázati támogatással, hanem az önkormányzat és civil szervezetek segítségével.

Galéria! Fotók: Gulyás Attila


A Rábaközből nagyon sokan képviselték magukat, úgy is mint vendégek és mint fellépők. A program megnyitását követően fél órával, a rendezvény szinpadán a Marcal Tánccsoport lépett a közönség elé, akik Rábaszentmiklósról érkeztek szórakoztatni a népes publikumot. Bella Viktória csodás énekével tovább emelte a rendezvény hangulatát, majd az Árpási Nyugdíjasklub nóta műsorával járult hozzá a Burgonya Fesztivál színvonalának növeléséhez.

Szabó Alice a férfiak számára nyújtott szemkápráztató produkciót hastánc bemutatójával, akit a Bodonhelyi Ifjúsági Csoport bemutatója követett. Megmutatták a helyi iskolások, hogy a játszótereken való vitatkozások helyett, létezik hasznosabb időtöltés is, így ennek apropóján bemutatkoztak citerazenekaruk produkcióival ezen a napon.

A helyi énekkar a polgármester, - Ihász László vezetésével – is nagy sikert aratott, nem zavarta sem hőség, sem az út mentén elhaladó autók zaja sem. A program kezdetén néptáncosok szórakoztatták a közönséget, viszont mivel tánccal és borral mulat a magyar, Boróka Néptánccsoport a hagyományok hű bemutatásával újabb sikert aratott.

A délután öt órakor fellépő Jaffa slágercsoport tagjainak produkciójával, a régi magyar slágerek mellett, a mulatós dalok is felcsendültek a Mórichidai fesztivál színpadán, melyhez felemelő hangulat párosult. A kulturális színpad mellett, szabadidős prgoramok is színesítették a napot. Többek között falufutásra volt lehetőség, játszottak a Győri Dózsa női labdarúgó csapataival is a Mórichidaiak. Összemérhették erejüket a kispályás focibajnokság keretén belül a különféle utcák lakói.A sport és az ének mellé a boron kívül ennivaló sem hiányozhat az asztalokról, így ennek sem mondtak ellent a helyiek.

A szabadban fortyogtak az ételek, marhapörkölt májjal, körömpörkölt, paprikáskrumpli várta a vendégeket és a rendezvényre látogatókat, volt babgulyás, „cicege", krumplis pogácsa is. A kisgyerekek örömére quad-ozásra is nyílt alkalom, de a helyi lovak sem pihenhettek, hiszen sétakocsikázásra vitték az erre igényt tartókat.

Lövészeten is bizonyíthattak az emberek és íjászkodással is tölthették a szombati napot, de az egészen kicsike gyermekeknek is öröm sugárzott az arcukon, akik résztvettek a gyöngyfűzés elsajátításában, a játszóház különböző tevékenységeiben és az arcfestésben.

Gulyás Attila
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudósítónk szerint üvöltve csukta az utasra az ajtót a buszsofőr

Egy győri buszsöfőr szándékosan csukta utasokra az ajtót, amiért azok nem a megfelelő helyen… Tovább olvasom