Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Mindenszentek - a közlekedés felér egy orosz rulettel

Mindenszentek. Az év egyik olyan időszaka, amikor az autóval való közlekedés felér egy orosz rulettel. Hatalmas forgalom, vegyesen a vasárnapi autósokkal, az önjelölt versenyzőkkel, a büntető sofőrökkel. Egyszóval mindenki nagy számban jelen van, s nem tudni, épp kivel hoz össze a sors.
Győrben különösen veszélyessé válik ilyenkor a temető melletti 83. számú főút bevezető szakasza és a körforgalom. Normál esetben is érdekes reakciókat vált ki az emberekből, hogy a körforgalom előtt a két sávból egy lesz. Hosszú, araszoló sor a belsőben, külsőben a sor mellett elhaladó autósok, majd besorolás, ám közben előfordul büntetőileg csíkon haladás és dudálás. Az ellenkező irányban (városból kifelé), a körforgalom után egyből két sáv van, néha ez is bonyolult sokaknak. S természetesen a körforgalom bejáratánál gyalogos átkelőhely. A 2x2 sávos út mellett van bőven hely a füvön, ezt most a temetőbe járók parkolónak használják, hiába van 20 méterre egy aszfaltozott, felcsíkozott, igazi parkoló.

A héten több alkalommal is közel jártam ahhoz, hogy baleset résztvevője vagy szemtanúja legyek. Bent vagyok a körforgalomban, látom, hogy előttem néhány autóval az egyik lelassít, hogy az addig felgyűlt gyalogosokat átengedje. Én is szép lassan fékeztem, amikor kerékcsikorgást hallok. A mögöttem jövő későn vehette észre a féklámpám, nagy sebességgel is jöhetett, így kénytelen volt padlózni, s a kormányt félrerántani. A tükörben úgy láttam, csak pár centi hiányzott, hogy belém jöjjön.

Másnap hasonló szituáció, azzal a különbséggel, hogy mivel a zebrán épp elfér két autó egymás mellett (már akkor elkezd szélesedni két sávra az út, bár felfestés nincs), az egyik megállt, de a mögötte levő lendületből kikerülte és majdnem átment az éppen átkelő gyalogosokon.

Még aznap ismét arra jártam, örültem, hogy épségben kijutottam a körforgalomból, külsőben haladok, amikor a belső sávból hirtelen elém jött egy autó, padlóféket nyomott, majd szépen leállt az út szélére, hogy ő akkor most ott fog leparkolni. Mindezt irányjelző nélkül. Szerencsére meg tudtam állni időben, bár dudálni elfelejtettem, a fékezéssel voltam elfoglalva :)

Harmadnap semmi rendkívüli esemény nem színesítette rövidke utazásom, csak egy apró megállapítás, hogy nem mindenki úszta meg. A körforgalomban elszórt üvegszilánkok mutatták, hogy itt bizony történt valami.

Aztán pénteken kellemes meglepetésben volt részem. Munkából hazafelé tartva ismét erre jöttem, s örömmel vettem észre, hogy két rendőr áll a zebra mellett. Bár az autójuk ugyanúgy tilosban parkolt a füvön, mint korábban másoké, de most rajtuk kívül nem mert félreállni oda senki sem. Mindenki normálisan tudott vezetni. Gyalogos épp nem volt, de gondolom, ha át akar kelni valaki, segítenek a rend őrei neki eme veszélyes mutatványban. Remélem, megtartják ezt a jó szokásukat, hogy nem csak háromlábúval állnak ki az út mellé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonmagyaróvár: kigyulladt egy ház

Mosonmagyaróváron november 2-án 10 órakor lángokba borult egy családi ház tetőszerkezete a Mosonvár… Tovább olvasom