Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

M1-es autópálya: fizetnünk kell Mosonmagyaróvár és a határ között is

Olvasónk szerint az M1-es autópálya Mosonmagyaróvár és a határ közötti szakaszán nem egyértelműek a fizetési kötelezettséget jelző táblák. Az autópálya mérnökség tisztázta: fizetni kell az említett szakaszon.

˝Nem tudom mennyire tisztázott mások számára az M1 autópályán, a határ és Mosonmagyaróvár között a fizetésköteles szakasz. Érdemes lenne egyszer és mindenkorra tisztázni, mert a táblák kavalkádja teljesen megtévesztő (szerintem) és nem hiszem, hogy ezzel egyedül vagyok˝ - kezdte tudósítónk.

˝Kaptam is egy büntetést az autópálya kezelőtől, mellyel azóta sem értek egyet, így írtam nekik egy levelet, amit itt mellékelek. (Válasz még nem érkezett, ha kapok, közlöm azt is).

A kitáblázás ellentmondásos, pedig azóta többször is megjártam ezt a szakaszt, próbáltam rájönni a kihelyezett táblák logikájára, de miután Hegyeshalom felől és az M15 felől is megközelítettem az M1-t, egyre kevésbé értem˝ - fogalmazott tudósítónk.

Portálunk az M1-es autópálya lébényi mérnökségét kereste fel. A fenti probléma kapcsán megtudtuk: az autópálya ezen szakasza is fizetős. A kihelyezett táblák pedig azt jelölik, hogy hol lehet autópálya matricát vásárolni.

Tudósítónk az alábbi levelet küldte az illetékeseknek:

Tisztelt Állami Autópálya Kezelő ZRT!

Azért bátorkodom felkeresni Önöket, mert kaptam egy felszólítást pótdíjfizetésre, mely meglepett amiatt, hogy az Autópályán kihelyezett tájékoztató táblákat nézve, számomra az derült ki, hogy Hegyeshalomtól Mosonmagyaróvárig nem díjköteles a pálya. Nagy valószínűséggel ezzel nem vagyok egyedül, de ezt önök jobban tudják a statisztikából.

Két nappal ezelőtt rendőr barátommal újra jártuk ezt a szakaszt, (természetesen már az útdíjat kifizetve) akinek ugyan ez volt a véleménye. Ezúton Tisztelettel kérem a pótdíj fizetése alól mentsenek fel és felhívnám szíves figyelmüket, hogy a kitáblázást nézzék meg, ill. gondolják át, hogy sorstársaim ill. az én számomra is egyértelmű legyen.

Várok önöktől ez esetben még egy felszólítást, mivel rövid időn belül kétszer is találkoztam a kamerás autóval, de meg voltam róla győződve, hogy csak a kamionokat ellenőrzi. Arra már nem is emlékszem, hogy ugyanazzal az autóval közlekedtem-e, mindkét esetben.

Várom válaszukat arra vonatkozólag, hogy mit értelmezek félre és mitől egyértelmű, hogy ezen szakasz is díjköteles, mivel az alábbiakat tapasztaltam:

A hegyeshalmi határnál egy tábla arról tájékoztat, hogy 9, ill. 14 kilométer megtétele után is van lehetőségem útdíjat vásárolni.

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító

Mosonmagyaróvár előtt 2000 méterre kihelyezett tábla pedig arról, hogy a mosonmagyaróvári letérő után már útdíj köteles.

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító

Ezt a táblát több esetben is használják azon szakaszokon, ahol az ingyenes rész megszűnik. Találkozni ilyennel az ellentétes oldalon az M15 lehajtónál, vagy a Győrt elkerülő szakaszon mindkét irányból.

Tisztelettel kérem válaszoljanak levelemre! Természetesen elfogadom hogy fizetős ez a szakasz, nem vagyok a pénzem ellensége, innentől kezdve nem hajtok rá fizetés nélkül, de szeretnék ebben e dologban tisztán látni!

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. RUDI 2011. október 25. 08:55
  „Én jó magam is mindig is veszek matricát, hisz ha nyitott szemmel jól látunk ki is van táblázva, hogy fizető .Az igaz , hogy míg nem volt köteles fizető a Mosonmagyaróvári szakasz más volt a helyzet.Ezért jobb ha körül tekintőbbek vagyunk, hisz hamar ránk esik a nem várt fizetés.”
 • 33. umberto 2011. október 24. 22:49
  „Még valami:
  Egy osztrák ügyfelünk 2000 óta havonta jár hozzánk autóval.
  Amíg a határ és Mosonmagyaróvár közötti szakasz ingyenes volt, addig ez külön ki volt táblázva, ő is arra jött, aztán meg az 1-esen, mert amúgy nem akart fizetni pályadíjat.
  Amikor a díjmentességet jelölő tábla eltűnt, osztrák barátunk azonnal megértette, hogy akkor onnantól kezdve fizetős a téma.
  Még ő figyelmeztetett engem a változásra.”
 • 32. umberto 2011. október 24. 22:43
  „Szerintem a posztoló egy lúzer.
  Az alapfelállás az, hogy Magyarországon az autópályák fizetősek. Ez ki van táblázva a határon is. Az autópálya attól kezdve fizetős. Ebben szerintem nincs semmi rendkívüli hír. Matricát kell venni (képletesen).

  Szóval értelemszerűen attól kezdve fizetni kell, hogy belépett az országba. Csakúgy, mint a másik irányba az A4-en - a határtól fizetős, még az első lehajtóig is. Bunkóság, de egyébként meg egyértelmű.

  A lefotózott első tábla csak azt jelzi, hogy hol tud matricát venni. 9 ill. 14 km múlva. Ha megveszi - még ha közben le is fotózzák - nem büntetik meg, mert az adott napra van matricája. A lefotózott második tábla pedig azt jelzi, hogy egy közbenső díjmentes szakasznak van vége.

  Szóval azon az autópálya szakaszon, amin behajtott az országba, díjfizetési kötelezettség van - ez a tábla mindjárt ott van a határon -, ráadásul még az az infó is megvan, hogy hol vehetne matricát.

  A posztoló és a pénztárat kikerülve távozott az autópályáról, ilyen egyszerű a történet. Csak a fránya kamerák rögzítették.

  Rendőr segítség ide vagy oda.”
 • 31. hovatovabb 2011. október 24. 16:58
  „"29. senkialadár" én sokszor belefutottam az autópálya Opeles kocsijukkal ebben az évben , föleg július óta és azóta vettem matricát az....
  első és utolsó 13 750ft os büntetés után :(”
 • 30. bojtár 2011. október 24. 13:42
  „29. senkialadár 2011.10.24. 12:47
  én szoktam ki járni és mindíg óvárnak mentem fel soha nem kaptam büntit ,de az utóbbi években már inkább pályán megyek végig mert nekem az gyorsabb”
 • 29. senkialadár 2011. október 24. 12:47
  „aki itt kommentel gondolom arra járkált már,és fizetett díjat? kapott büntetést? én konkrétan heti többször megjártam egész évben soha egy petákot nem fizettem de büntit se kaptam,de már 2 éve nem voltam arra lehet azóta változott valami.”
 • 28. bojtár 2011. október 24. 11:09
  „nem tök mindegy fizess és kész”
 • 27. hovatovabb 2011. október 23. 14:22
  „tul hosszú lett a hivatkozás :(
  http://kepfeltoltes.hu/view/111023/2005_www.kepfeltoltes.hu_.jpg”
 • 26. hovatovabb 2011. október 23. 13:09
  „POntosság kedvéért 2005 ben is fizetős volt.
  <a href="http://kepfeltoltes.hu/view/111023/2005_www.kepfeltoltes.hu_.jpg"><img src="http://kepfeltoltes.hu/thumb/111023/2005_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border="0" alt="A képet a Képfeltöltés.hu tárolja."/></a>”
 • 25. hovatovabb 2011. október 23. 12:58
  „"22. urbaniastapista" "is panaszkodott egy hegyeshalmi polgár, a falujukra zúdul a közelből Ausztriába ingázók"
  Ennyi erővel az ABDAIak és ÖTTEVÉNYIek is követelhetik az elkerülőjük INGYENESSÉ TÉTELÉT
  Győr és Lébény között..
  SZERINTEM 2009 től fieztős a pálya a határig :( csak eddig nem ellenőrizte a kutya se mint a KÜLFÖLDIEK RENDŐRSÉGI BÍRSÁGAIT :(”
 • 24. ladarevolution 2011. október 23. 11:33
  „12. umberto: biztos van nekik rá, de hidd el, h inkább mennek 80-al át hegyesen, minthogy fizessenek 6km-re.
  Magyar felfogás :)”
 • 23. HarconaMarcos 2011. október 23. 11:19
  „Az elkerülő szakaszok díjtalanok, az egy másik kérdés, hogy lehetne a határ előtti is az.”
 • 22. urbaniastapista 2011. október 23. 10:20
  „Jaj de Magyarország!
  Azért nem egyértelmű a táblázás, hogy a táblázó is részesülhessen a matricabizniszből.
  Szerintem ordas nagy cinizmust tükröz a határig tartó alig néhány kilométer fizetőssé tétele. Itt is panaszkodott egy hegyeshalmi polgár, a falujukra zúdul a közelből Ausztriába ingázók, bevásárlók és mindenki más forgalma. Napi sok ezer autó, aki nem vesz matricát most sem. Nekik az az 5 perc nem éri meg a matrica árát. Még Győrből sem, ha havonta 4-5 alkalomnál kevesebbet menne arra az ember.”
 • 21. Japo 2011. október 23. 07:20
  „T! ezt nem tudtam csak emlékeztem rá,hogy volt ilyen. Contar! Ha úgy vesszük Győr mellett is csak elmegy a pálya. Arról meg igazán nem tehetünk,hogy Mosonmagyaróvárra csak Mosonmagyaróvár ipari park,és Hegyeshalom táblánál lehet lejönni. Tehát ha Győr elkerülő, ez is az csak kicsit nagyobbra sikeredett.”
 • 20. Contar 2011. október 22. 22:30
  „"M1 ap. Mosonmagyaróvár elkerülő" :))
  Szerintem nem elkerüli, hanem el megy mellette, de mindegy!”
 • 19. T. 2011. október 22. 21:31
  „Japo!
  Aha, Palibá bejelentette, de rá fél évre a Kókáék le is húzták és az a szakasz azóta fizetős sajnos.”
 • 18. Japo 2011. október 22. 19:35
  „Keressétek meg Stipkovits Pál volt polgármester urat. Ha jól emlékszem ő intézte el,hogy ingyenes legyen Óvár és Hegyes között, ezt akkor be is jelentette hivatalosan tehát nyoma van. Ha viszont megváltoztatták akkor nem elég olyan módon tudatni velünk, hogy küldik a büntetést. Akkor az indok az volt,hogy a Győrt elkerülő pálya is ingyenes ezért legyen ez is az. Továbbá ha jól emlékszem a Paprika csárdától viszont fizetőssé tették válaszul arra,hogy akkor még nálunk nem lehetett osztrák matricát kapni csak a túloldalon a shlell kútnál. Ennek ellenére az osztrák zsandárok beálltak a kilépőre és aki matrica nélkül akart átmenni az megbüntették. Ennyit tudok erről!”
 • 17. zolikom 2011. október 22. 16:07
  „Kedves picher!
  Mivel interneten írtad hozzászólásodat, azért bátorkodtam internetes elérhetőségeket javasolni. Az hogy környékbeli vagy, szintén arra "sarkalljon", hogy megnézd milyen szabályok vannak a környékeden. Ez ugyanis évek óta nem változott, érdemes hát évente egyszer megnézni és megjegyezni, főleg ha egyébként is használod az internetet. Én "környékbeli" lévén az osztrák és a szlovák szabályokat is megkerestem, mert az Euro-t bizony igen drágán szerzem be. Az összes európai lényeges szabály megtalálható a http://www.autopalyan.hu/ oldalon. Tanulságos olvasgatni ha az ember hosszabb útra indul. További jó utat és külön köszönet a kulturált hozzászólásért. Így is lehet kedves állampolgár-társaim...”
 • 16. picher 2011. október 22. 14:12
  „Tisztelt mindenki!!
  Ok, hogy ki van táblázva! Nézzétek meg Hegyeshalomból kijövet (pl.), de van még. Előjelző tábla mutatja 10.-en áthaladva autópálya felé "útdíj" , 100 méter után a felhajtó tövében kicsi kiegészítő tábla, miszerint 7,5t felett és busz. Az előjelző táblánál már el kellene dönteni merre kanyarodok, vagy a kereszteződésben kezdjek tájolni, hogy hátha meglátom a kicsi táblát? De ne csak környékbeliekből induljunk ki. Aki nem sűrűn jár erre, annak is egyértelműnek kellene hogy legyen, és itt a vitát nem olyan irányba kellene terelni, hogy ki veszi meg, ki jár át a falun, kinek okoz ez bonyodalmat stb. Ennyi táblát esetleg újra át kellene nézni, hogy mindenki számára egyértelmű legyen. Tisztelettel üzenném annak, aki internet elérhetőséget közölt mint tájékoztató oldalt, hogy nem az internet böngészésével szoktam kezdeni az utamat, hanem az indító kulcs elfordításával. Minden esetre köszönöm, meg fogom nézni, mert környékbeli lévén természetesen nem utazom a büntikre. Ja! Még két dolog az egy órás türelmi idő. Ezt honnan kellene tudni, amikor ráadásul a bünti papíron óra-perc is szerepel? Másik! Ha annyiba kerülne nálunk az éves díj mint odaát, főleg, ha még viszonyulna a keresetekhez is, mindenki, de legalább is nagyon sokan megvennék! Üdv mindenkinek! Várom a reakciókat, de kulturáltan, azt hiszem én is az voltam!”
 • 15. istván67 2011. október 22. 09:02
  „A pályára felhajtás előtt minden esetben jelezve van a díjfizetési kötelezettség, ott ahol ez él. A hivatkozott 9 és 14 km-es tábla azt jelzi, hogy ha a határnál nem sikerül a torlódás miatt a díjat megfizetni, lehetőség van a határtól távolabb is ezt megtenni. A pótdíjfelszólítás akkor megy ki, ha a használat regisztrálása után nem tudnak mellé befizetést kapcsolni. Ebben a gyakorlatban van egy órás türelmi idő, tehát ha valaki elfelejti a díjfizetést, de időben kapcsol, vagy a torlódás miatt csak a határtól távolabb tud díjat fizetni nem érheti hátrány.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nordic Walking túra Pannonhalmán - képek a kirándulásról

Az október 16-án, Pannonhalmán és környékén rendezett nordic walking túra képeit tekinthetik meg… Tovább olvasom