Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Lomtalanság

Kedves Hölgyeim, Uraim, elérkezett Győrszentivánra is az idei év – az EB után – második legjobban várt rendezvénye, a lomtalanítás. A házak előtt szemétkupacok díszelegnek, illetve hol fehér, hol barnább úriemberek gázolnak bennük derékig, némi pénzzé tehető színesfém után kutatva. A faluban minden második autó után megpakolt utánfutót kötöttek, lassan azt hiszem, valami katasztrófa történt, és mindenki menekül.
Akarva-akaratlanul felmerül bennem a kérdés: jó ez a lomtalanítás nekünk ilyen formában? Hiszen az egésznek az a célja, hogy a felesleges szemetünket a Kommunális egy adott napon elviszi. A szemétszállító autók azonban majdhogynem üresen távoznak, mert a hulladék javára a fémgyűjtők már lecsaptak, ahogy szegény nagyapám mondta, „mint gyöngytyúk a takonyra". Törvény adta joguk. A dolog viszont etikai fenntartásokkal kezelendő. Vegyük észre, hogy milyen megítélés alakul ki rólunk a szomszédos népek szemében. Az általunk a hízelgő „sógor" jelzővel illetett osztrákok minket gyakran a cseppet sem hízelgő „gipsynek" hívnak, az Ausztriában gyűjtögető honfitársaink miatt, akik a koruk miatt kidobott, de működőképes műszaki cikkekre, bútorokra vadásznak. Gondoljunk bele, mit szólnának a sógorok, ha azt látnák, hogy mit jelent itt a lomizás…azt hiszem, sürgősen új kifejezést keresnének a gipsy helyett…

A másik fenntartásomhoz hadd meséljek el egy minapi történetet. Békésen haladtam hazafelé autómmal a munkából, amikor beértem egy láthatóan fémgyűjtő „cégautót". Egy tréler segítségével szállítottak egy másik, szebb napokat is látott roncsautót, amit egy, azaz EGY darab korhadt faékkel rögzítettek. Egyébként nem szoktam az utakat versenypályának használni, de akkor olyan padlógázzal előztem meg, hogy a napbarnított (szerintem mexikói) úr biztosan újraindítózott, mert azt hitte, hogy áll. Nagyon nem szerettem volna, ha a roncs a szélvédőmön pihen meg rövid ám annál intenzívebb repülése után. Aztán meg arra gondoltam, hogy biztosan fizetett volna az úriember biztosítója…
Ezek után kérdezem én például a rend bátor őreitől: nem lehetne a lomtalanítást valahogy koordinálni, illetve ellenőrizni? Meddig kell nap, mint nap ezer éves, füstölő, maximum negyvennel haladni képes, utánfutós szörnyekkel küzdenünk az utakon? Meddig kell az utcákon gyűjtögető, szemérmetlenül becsengető, követelőző alakokkal vitatkoznunk?

Kedves Hölgyeim, Uraim: ha már itt a régen várt lomtalanítás, vigyázzunk értékeinkre és biztonságunkra!

Olvasóink írták

 • 6. kerttulajdonos 2008. július 06. 18:58
  „A témával kapcsolatban még annyit azért szeretnék megjegyezni:
  idézem az első hozzászólót"legalább dolgoznak,nem...!"Jómagam 42 éve dolgozom folyamatosan,(ha kellett három műszakban,vagy 16 órát egyben) leadózva az utolsó fillér után is.Kérdésem csak az,hogy Ők is ugyanezt teszik a szinesfém bevételük után?”
 • 5. tollas 2008. július 06. 16:59
  „Nem tudom megállni hogy ne szóljak hozzá ehhez a témához.
  Mikor jön el az az idő mikor kulturált körülmények között fog
  zajlani a LOMIZÁS.

  Meglehet szervezni úgy is a dolgokat hogy csak a lakók és a
  közös képviselő túd az oda rendelt teherautórol.
  Az időpontokat kell egyeztetni, igen nagy szükség van rá,
  tűzvédelmileg is van mit elvitetni.
  NE LEGYEN SZEMÉTDOMB A KÖRNYÉK !

  A medvék ne tudjanak kotorni.”
 • 4. Maxxxy 2008. július 06. 13:55
  „Kedves Egyszeri Ember!
  Sajnálom, hogy félreértelmezte írásomat. Egyáltalán nem a lomtalanítás tényével és a lomisok személyével kapcsolatban vannak ellenérzéseim, mert alapvetően szükséges folyamat és vele jár,hogy aki teheti kihasználja. Sokkal inkább a dolog hogyanja és az azt kihasználók viselkedése zavar. Az ellenőrzés alatt pedig nyilván nem a kupacok őrzésére gondoltam.
  Mindazonáltal köszönöm a kritikáját.
  Üdvözlettel: Marksz András”
 • 3. Kerttulajdonos 2008. július 05. 10:30
  „Egyszeri-embernek üzenem!
  Szerintem a M.A.-nak nem az volt a célja,hogy lenézze,és leordítsa mások fejét,csak rá akart világítani,hogy ezt lehetne kúlturáltabban is csinálni.Tapasztalatból tudom,hogy mit tudnak a kirakott lomokkal csinálni.Zsákolva szépen kitettem régebben, és kb 1-2 óra elteltével a házam előtt 5m2-es körzetben széthányva találtam.Nem hiányzott az újbóli rakodás,ezért már csak a szállitás napján az utolsó pillanatban pakolok ki.Nem tudom Te mennyire örülnél,ha előtted müvelnék ugyanezt.Ezen is el lehet gondolkodni.”
 • 2. Lecsó 2008. július 04. 22:57
  „"A legkönnyebb leordítani a másik fejét..."
  te már csak tudod...”
 • 1. egyszeri-ember 2008. július 04. 20:51
  „Ej, mi a kő Marx András,de felvitte az Isten, a kend dolgát!
  Hamar lenézi az embereket, pedig Ők, nem jókedvükben választották az említett munkát, legalább dolgoznak, nem ... !
  Nem vár egy kicsit sokat a rendőrségtől? Talán, meg tudná oldani a kupacok őrzését, még pénzt is tudna rá biztosítani?
  A legkönnyebb leordítani a másik fejét, példát mutatni sokkal nehezebb, de próbálkozhatna vele a tisztelt Úr!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gaz a vasútnál

Győr - A felvételeket győri olvasónk készítette a Jereváni és Fehérvári út közötti gyalogos vasúti… Tovább olvasom