Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Levadászták a család kedvencét Szakonyban

A temetőnél gyülekező vadászok egyike bemelegítésként lelőtte a Reichardt család Pötyi cicáját. Az állaton nem tudtak segíteni...
A szívszorító történetet olvasói levélben kaptuk azzal a kéréssel, hogy a nyilvánosságtól azt remélik, hogy az illető vadász talán magára ismer.

Egy – a napokban történt – nagyon szomorú és kegyetlen eseményt szeretnénk megosztani az olvasókkal. Tudjuk, hogy Pötyinket már semmi sem hozza vissza, de úgy gondoljuk, egy ilyen emberi tett nyilvánosságot érdemel.

November 14-én, vasárnap a déli órákban vadászatra érkezett Szakonyba a sopronhorpácsi Nimród Vadásztársaság csapata. Az alsó temetőnél történő gyülekezőt követően egyikük bemelegítésképpen belterületen lelőtte gyönyörű hófehér házi cicánkat. Szerdán megtaláltuk a sérült állatot, a sörétek átlyukasztották mindkét fülét, eltalálták három lábát, továbbá mellkasát is fájdította. Állapota ennek ellenére bíztató volt, antibiotikumos kezelést kapott. Szombat reggelre azonban nagyon rosszul lett, kocsiba ültünk vele, és meg sem álltunk a szombathelyi állatkórházig, ahol megröntgenezték a cicát. Az ott dolgozók is megdöbbentek a felvételek láttán. Kiderült, hogy a lábai mellett a mellkasába 7 darab sörét fúródott, melyek napról napra egyre jobban fertőződtek. Így végül el kellett altatni Pötyinket.

röntgenfelvétel a cica mellkasáról
Röntgenfelvétel a cica mellkasáról


A Soproni Állat- és Természetvédők Egyesületének elnökétől, Szakonyi Imrétől megtudtuk, hogy jogszerűtlen fegyverhasználat, a vadászati törvény megsértése, állatkínzás vétsége merülhet fel az esetben. Belterületen nem lőhetnek ki háziállatot; erdőn, mezőn is csak egy okból, ha vadat hajt – ami cicánk esetében teljesen kizárható. Mindent megkapott itthon, csak sétálgatni járt ki a napsütéses időben, gyakran ücsörgött nagymamánk sírja mellett.

A Kisalföld hasábjain keresztül szeretnénk felhívni a figyelmet egyes vadászok viselkedésére, akik az ilyen tetteikkel megszégyenítik a szakmát. Felvetődik bennünk a kérdés: miért tette? Mi egy családtagot veszítettünk el. Örömet okoz neki, ha ártatlan, védtelen házi macskára lő, akit a gazdái hazavárnak? Talán ő nem várná haza kedvencét?

Pötyi
Pötyi


A magyar valóságot ismerve tudjuk, nem sokat tehetünk annak érdekében, hogy az illető személy elnyerje "méltó jutalmát".

Bízunk benne, hogy történetünk nyomán más, Pötyihez hasonló ártatlan állat nem jut az ő sorsára.

Reichardt család Reagált a vadásztársaság elnöke

– Nagyon sajnáljuk a történteket, de nincs tudomásom arról, hogy tagjaink közül aznap vétett volna bárki is a vadászat szabályai ellen – nyilatkozta dr. Tóth József, a Nimród Vadásztársaság elnöke, aki maga is kint volt azon a vadászaton. – A szakma előírásainak megfelelően, csak a vadászat, illetve a hajtás megkezdése után, és kizárólag a vadászterületen lehetett fegyvert használni. A vadászkutyáink sem hoztak elő megsebzett cicát, ezért úgy gondoljuk, a kedvencet nem a mi vadászatunk során érhette baleset.

Olvasóink írták

109 hozzászólás
 • 109. RN 2010. december 16. 10:54
  „Nos, tisztázzunk egy-két dolgot még a hozzászólásokra:
  egy: ez a macska nem lett kiebrudalva, nem untuk meg, nem dobtuk ki, és minden nap bőségesen megetettük, még egérre sem vadászott, annyira nem volt éhes, miután kiengedtem az ajtón! Nemhogy őzre, de még fácánra sem vadászott, nagytestű volt, így kissé lomha mozgású, úgyhogy nem is tudott volna vadászni az ügyes, gyors vadakra.
  kettő: nem bizonyított tény, mert rajtunk kívül senki sem tudja igazolni, hogy ez a macska bizony azon a napon tűnt el, mert minden nap otthon volt, soha nem tűnt el még egy egész napra sem!!!!! Viszont nov. 14-én délelőtt 11-kor engedtem ki, és többé nem jött vissza...... akkor.....
  három: valóban nem kell egy macskából ennyit kihozni, én is tudom, és azt kellene itt látni, hogy ez az eset túlmutat egy egyszerű macska halálán!!!!!! Ugyanis pont ugyanebben a szituban azok a sörétek eltalálhattak volna egy embert is, vagy más haszonállatait is, ugyanis az adott terület a kertek vonala, ahol pl. karámban lovak vagy birkák is vannak, de emberek is sétálnak, bicikliznek az úton a temetőbe..... Tehát itt pont ennek a megelőzése a lényeg ezzel a cikkel!!!
  négy: épp a napokban olvashattunk olyan hírt Vas megyéből, hogy egy illetőnek a lakásában a sörétes puskája tisztítása közben elsült a fegyver.... és több lakásajtón áthatolva állt meg, szerencse volt, hogy a szomszéd lakost éppen nem találta el, szóval ilyenekre kellene rávilágítania ennek a cikknek is, hogy bizony nem szabadna ész nélkül használni de kiadni sem a fegyverengedélyeket. De ott volt tavaly a pécsi lövöldöző egyetemista, akiről megállapították, hogy tudathasadásban szenvedett, ezért nem tudta kontrollálni a cselekedetét... és emberéletet követelt, de kérdem én, akkor ilyennek hogy lehet fegyverhasználati engedély a birtokában?????? ugye azért ezek nem olyan vicces dolgok, mint az én macskám, pedig a lényege ugyanaz a két esetnek!!!!!!
  hat: Miért nem kéne ilyen cikkeket megírni????!!!!!! Mert csak azok a cikkek szerepeljenek az újságokban, amik a vadászati trófeákról, meg címekről, meg kitüntetésekről szólnak????!!!! A negatívumokat is be kell mutatni a nagyközönségnek, mert az embernek nem csak a sikert, a hibákat is vállalnia kell, elvileg ezért is ember, mert tud gondolkodni, és kontrollálni a tetteit.
  hét: én, mi mindvégig felvállaltuk ehhez a cikkhez is a nevünket, nem írogatok névtelenül, szóval másnak is fel kéne vállalni a nevét, nem névtelenül vádaskodni vagy éppen röhögni a cikken, a történeten. Ha én vállaltam a nevem, hadd tudjam én is, hogy ki az aki röhög, ki az aki vádol, stb. Ugye így lenne korrekt!!!”
 • 108. csery 2010. december 03. 18:01
  „Umberto!!

  Téged kellene a falhoz csapkodni, de nem egyszer, nagyon durván, hanem csak annyira, hogy még bírd következőket, vagyis pontosan annyit, ahány kismacskát te csaptál a falhoz. Egyszer vissza fogod kapni ezt az élettől, ebben teljesen biztos lehetsz, hidd el komolyan beszélek, ha nem most, hát majd a halálod után te ostoba......”
 • 107. Bond21 2010. november 25. 23:07
  „150 m-ről nem kap ennyi sörétet semmi.....”
 • 106. MSR 2010. november 25. 22:27
  „Jó kis hatásvadász cikk!
  Az egyéb körülményeket figyelembe véve, az sem biztos, hogy sörétes fegyverből lőtték meg a macskát. A röntgenképen látható szórásképet a sörétes puska közelről okozta volna, akkor pedig a macska a helyszínen elpusztul, nem él napokig. Tényleg honnét lehet tudni, hogy pont a társas vadászat napján volt a találat. Számomra a ballisztikai ismereteim alapján, inkább egy amúgy nem engedélyköteles sportfegyver hatása látszik. Szerintem valamelyik szomszéd unhatta már a macska átjárását.A nyomtatott sajtóban 150 méteres lőtáv olvasható. Ez a feltételezés főleg lehetetlen. Meg kell várni a szakértői véleményt, addig pedig nem szabad senkit sem gyalázni.”
 • 105. **Ildió** 2010. november 25. 21:44
  „Szerintem nem kell bocsánatot kérniük! Legalább valaki nyíltan fel meri vállalni hogy mit is érez valójában! A társaságot csak jól meg kellene büntetni ...”
 • 104. RN 2010. november 25. 20:53
  „Ezúton elnézést szeretnénk kérni a Nimród Vadásztársaságtól az erősre sikerült levelünk, illetve az abból adódó kellemetlenségek miatt.
  Nagyon szerettük a cicát, ezért hirtelen felindulásból cselekedtünk. Mi nem akartunk ilyen komoly ügyet a dologból és mindent meg is teszünk azért, hogy ne is legyen.
  A vadásztársasággal eddig sem volt rossz a kapcsolatunk, szeretnénk, ha ez a jövőben is így maradna!
  Reichardt család”
 • 103. szh 2010. november 25. 15:08
  „Én várnék pár vadászt a házunkhoz a macskák ellen.Unom,hogy a teraszon mindenféle húscafatot itthagynak ezek a dögök.Elüldözni őket nem lehet,ha meg valamit teszek ellenük engem büntetnek.Ez gáz... Bocs .Tudom nem pont a témáról szól,de lehet valaki más is unja már a hivatlan vendégeket.”
 • 102. bősárkányi 2010. november 25. 15:03
  „Bond21 99-hez
  Hát ez az! Mi ez a sunnyogás? Valami észérv a tett mellett?! Ne fogják vissza magukat a vadászok se!”
 • 101. **Ildió** 2010. november 25. 10:11
  „Nálunk is a vadászok lőtték le a kutyánkat!!! A vadász fiát még ismertem is, kérdőre vontam..De csak annyi választ kaptam hogy fácánra lőttek és most mit izélek egy 25.000 Ft-os kutyán! Hozzá teszem 6 hónapos volt a kutyus! Ezeknek semmi sem szent?! Azóta utálom az ilyen embereket! Remélem megtalálják azt az embert aki ezt tette ezzel az ártatlan cicával! Vagy netán neki is kellene bűnhődnie?!”
 • 100. Madarász 2010. november 25. 09:26
  „Szerintem se! Aki vadászik védtelen állatokra, az mind pszichiátriára való és a normális emberek között semmi helye! Ráadásul mind pénzéhes, becstelen emberek, a pénzért bármit lelövetnek a külföldiekkel.”
 • 99. Bond21 2010. november 25. 08:55
  „Úristen ezt a cikket megírni sem kellett volna.... A sok okos nem tudja hogy mit beszél. . És ne csodálkozzatok, hogy még egy vadász sem szólt hozzá...(na jó most itt vagyok én).
  De tovább nem fűzöm a szót, mert nem érdekes.”
 • 98. elihu 2010. november 25. 08:46
  „Gáz! ..... Mond már meg légyszíves egy macskának hogy ne kóboroljon el! Tudniillik a macskát nem mindenhol tartják kizárólag lakásban ...... <moderálva személyeskedő>”
 • 97. Túrabakancs 2010. november 24. 22:31
  „umberto! /94/
  Tudtad hogy az emberi szervezet az oktalan élőlények elleni támadásokért
  keményen megfizet saját gazdatestének? Van rá igaz hogy vitatott tanulmány,
  de azért én a helyedben nem kockáztatnék. Ahány halott macsek, annyi rákos sejt...
  Szóval számláló indul!
  Nem kell mindent viccnek venni.”
 • 96. kopex 2010. november 24. 22:18
  „Gáz
  Vazze, a sok kóbor állat honnan lett kiebrudalva? Megunta a gazdi. Azok az állatok is éhesek, ezért vadásznak. <moderálva>”
 • 95. Gáz 2010. november 24. 21:02
  „Kackac!
  Egyetértek!
  Háziállatnak a határban nincs helye!
  Tényleg senki sem sajnálja a fácáncsibéket, kisnyuszit, bambit? amit a házi (vagy éppen megunt, kicsapott, elvadult) kutya-macska levadászik, megeszik?
  Senki nem lát az orránál tovább? ???
  Tetszik, hogy mindenki "okoskodik", de még egy vadász sem szólt hozzá a cikkhez, talán mert nem érdemes....”
 • 94. umberto 2010. november 24. 20:40
  „moderálva”
 • 93. bendeguz105 2010. november 24. 19:41
  „Üdv mindenkinek
  Igazi profi lehetett az ember ,valószinü 6.-7. hubi után elnézte szegény cicát tigrisnek vagy oroszlánnak :-)
  Nem kivánok neki rosszat ....<moderálva...>”
 • 92. kopex 2010. november 24. 18:47
  „Túrabakancs
  Okos gondolat, én már párat benyestem. Csak kár, hogy nem látom a vadász képét, mikor lekéredzkedik a magaslesről. De volt, hogy már megelőzött valaki, mert odatojt a padlóra...
  Vagy a vadász akarta álcázni magát... :-)”
 • 91. poto 2010. november 24. 18:41
  „A cikk alapján az alábbi kérdés jutott eszmbe.
  Ki is itt az ÁLLAT?”
 • 90. öröksoproni 2010. november 24. 18:41
  „Nem túl kifinomult dolog állatot kínozni vagy megölni, de azért ne essünk már túlzásba. Elpusztult egy állat. Biztos ragaszkodtak hozzá, szerették, de mégsem egy emberi életről van szó. Amikor az apja agyonverte a gyerekét, még megfelelő számú aláírást sem tudtak gyűjteni a családon belüli erőszak megfékezésére irányuló szigorúbb büntetés kiszabás ügyében. Egy állat élete nem ér többet egy emberénél! Fel ne vágjuk már az ereinket, mert elpuszult egy macska!”
109 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni Kőszegi út: gyűlik a szemét

Sopronban a Kőszegi úton tervezett aluljáró helyén az ünnepélyes alapkőlerakás óta illegális… Tovább olvasom