Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Leszállítás jár, ha nem tud visszaadni a sofőr az autóbuszon?

A gyereknél volt kétezer forint, de abból meg nem tudott visszaadni a sofőr, így leszállította a fiamat, aki kétségbeesett, hogy hogyan jut be az iskolába - írja olvasónk.
Olvasói kérdés
Kiskamasz fiam elhagyta az összes igazolványát, az ingyenes utazásra jogosító kártyát is. Találtunk itthon egy érvényesítetlen buszjegyet, ezért ezzel indítottuk iskolába. De a buszsofőr azt közölte a fiammal, hogy ez a jegy nem érvényes, mert ilyet csak nála, a sofőrnél lehet váltani. A gyereknél volt kétezer forint, de abból meg nem tudott visszaadni, így leszállította a fiamat, aki kétségbeesett, hogy hogyan jut be az iskolába, mikor tőlünk több busz időben nem megy. Nem lett volna emberségesebb, ha megkérdi a sofőr a felnőtteket a buszon, hogy fel tudja-e valaki váltani ezt a címletet? Nem hiszem, hogy erre nem lehetne valamit kitalálni, amikor az lenne a cél, hogy népszerűsítsük a tömegközlekedést. Mi felnőttek is felejtünk el dolgokat, néha még azt is, hogy lehetne ezt másképpen is. Felhívtam a Kisalföld Volánt, ahol megtudtam, hogy a szabály az szabály, de jó lenne nem a hibákat, hanem a megoldásokat keresni. Amennyi sárgacsekkel járkálnak az ellenőrök, ilyen esetekre is lehetne a sofőröknél egy-kettő. Nem kellene gyerekeket kétségbe ejteni és számukra ijesztő feladatok, megoldhatatlan helyzetek elé állítani. A mai világban nem ártana, ha kicsit jobban figyelnénk egymásra.


"A Volán menetrend szerinti személyszállítás utazási feltételei és díjszabása előírása értelmében az utasnak a díjszabásban megállapított menetdíjat (utazási igazolvány árát) kell megfizetnie megfelelő címletű pénzeszközzel. A jegykiadó pénzváltásra és nagycímletű pénzből visszaadásra nem köteles. Erre menetrendfüzetünkben, és valamennyi autóbuszunkon felhívjuk utasaink figyelmét." – áll a személyszállítási társaság lapunkhoz eljuttatott válaszában.

A Kisalföld Volán tájékoztatása azt is tartalmazza, hogy autóbuszvezetőik természetesen rendelkeznek váltópénzzel, de ez korlátlan számú és összegű visszaadásra nem elegendő.

Az írásos válasz szerint a panaszolt esetben feltehetően elfogyott az autóbuszvezetőnél lévő váltópénz, váltásra pedig munkavégzése során nincs lehetősége.

A hatályos rendelet előírása szerint pedig az autóbuszjáratok csak érvényes menetjeggyel, bérletjeggyel vagy más utazási igazolvánnyal vehetők igénybe. Csak az a személy vehet részt az utazásban, aki ezek valamelyikével rendelkezik.

Olvasóink írták

146 hozzászólás
 • 146. igazgyőri 2012. november 02. 00:28
  „143. illesk2
  Piros szeműként tudom nehéz megtanulni becsületesen élni de a hazugságok illetve lopások ideje lejárt sajnos!”
 • 145. Csajsziland 2012. október 31. 10:37
  „Saját tapasztalat: 2. megálló vagyunk távolsági járatban, 560 ft a jegy, 1000-esem van. Nem tud visszaadni. Ad jegyet, elveszi az ezrest a sofőr, megkér, hogy üljek előre , a közelébe, amint tud visszaadni, rendezzük. Szintén KV. Szóval ne általánosítsunk.”
 • 144. lr 2012. október 31. 08:45
  „Csak szeretnék szólni, hogy ingyenes utazásra jogositó igazolványa a sérült- tartósan beteg gyerekeknek van, azoknak akik betegségük folytán jogosultak az emelt családi pótlékra.
  Tehát, hallássérült, asztmás, epilepsziás, gyengénlátó..stb.
  Tehát a sofőr nem egy kiskamaszt, hanem egy sérült- vagy tartósan beteg gyereket hagyott az út szélén.
  És nem, nem kell kisérő ahhoz, hogy használja az igazolványt... mint valaki korábban agyamentette ide ezt a marhaságot. DE ha van vele kisérő az is ingyen utazik.
  Az igazolványt a MAgyar Államkincstár állitja ki, és küldi el a sérült vagy tartósan beteg gyerek cimére. Az igazolvány a helyi járatokon ingyenes a távolságin 90%os kedvezményes utazásra jogosit. Felhasználható a MÁV- bármellyik járatán is.
  DE, a SINOSZnak (hallássérültek szövetsége) és Vakok és gyengénlátók szövetségének is van külön ingyenes utazásra jogositó igazolványa amit még bunkósoföröknek is kötelessége elfogadni.
  És attól, hogy egy gyerek- kamasz valamilyen érzékszervi probémával küzd, esetleg tartósan beteg... még járhat önállóan iskolába.

  Csak azért, hogy eloszlassam a félreérteséket... Amit a cikkirónak kellett volna megtennie, ha nem lusta utánajárni a dolgoknak.”
 • 143. illesk2 2012. október 30. 13:17
  „Válasz igazgyőrinek:
  Sajnos, nagyon gyenge érvek.
  Akibe belekötnek a buszsofőrök, azok igaz magyarok - én is - akik rendelkeznek érvényes bérlettel, csak a vakarózó győri hivatal, aki a nyugatdunántúli régiót szívatja nagy pénzekért, nem képes fél év alatt elkészíteni a gyerekek diákigazolványát, és a bérlet mellé szuperfideszes rendelet okán a diákigazolvány helyett - amit a kormányhivatal fél év alatt nem képes elkészíteni - nem fogadják el a hivatalos iskolalátogatási igazolást.
  Hát ennyit neked, igazgyőri mélymagyar, gondolom, gyereked nincs, csak a fidesz tagsági....”
 • 142. illesk2 2012. október 30. 13:11
  „Szeretnék véleményt nyilvánítani a kormányrendeletekről, a kormányhivatalokról, a buszsofőrökről, és a buszpályaudvarok lepusztult adminisztrátor öreglányairól. A fentebb felsoroltak egyike sem a dolgozó és iskolába járó embereket szolgálja. Tisztelet a kivételnek, a felsoroltak között ami nincs: az ügyfél tisztelete, annak felismerése, hogy hivatalnok, ügyintéző, buszsofőr, stb. azért vannak, hogy szolgáltatást nyújtsanak, és KISZOLGÁLJÁK AZ ŐKET ADÓJUKKAL MEGFIZETŐ ÁLLAMPOLGÁROKAT, ÉS NEM NAGYKÉPŰ, MEREV ARROGANCIÁVAL OKTASSANAK LE 8 ÁLTALÁNOSSAL A NÁLUK SOKKAL OKOSABB GYEREKEKET. A FIDESZ ígérte, hogy a kormányhivatalok az emberekért lesznek, a hivatalnokok dolga a polgárok kiszolgálása. Ezzel szemben a tapasztalat az, hogy az íróasztal fiókos oldalán ülők nagyképűen és arrogánsan lekezelik a polgárt, ha szó szerint nem is, de áttételesen az anyjába küldik, hogy minek hoznak nekik munkát, holott nyugodtan kávézhatnának is.
  Valaki mondja meg nekem, hogy a győri szuper állami bagázs miért nem képes még mindig kiadni a 9.-es középiskolásoknak a nyáron megigényelt diákigazolványokat? Ennyi idő alatt már Michelangelo is megfestette volna mindezt. Vagy a győri központ emberkéi milliós fizetésekért a seggüket vakarják? Ezért veszekszik pl. a korlátolt - főnöke szerint tök szabályos, szerintem ebből a tök az igaz - buszsofőr a hajnalban középiskolába utazó lányokkal. (Lehet hogy frusztrált...)
  Hát, ennyi...
  Kérek mindenkit, írjuk meg ezeket a packázásokat minél több helyre, hogy a hülyékből minél kevesebb legyen állami hivatalokban... Naiv dolog, de talán egy-két seggberúgás lehet, vagy legalább a jutalom és a kitüntetés ugrik...
  Illés”
 • 141. igazgyőri 2012. október 30. 12:05
  „139,140
  Aki betartja az összes játékszabályt nem kerül ilyen helyzetbe!
  No comment!”
 • 140. Goldmund 2012. október 28. 19:47
  „138. igazgyőri 2012.10.27. 21:12

  Lehetséges, hogy az motiválta a szülőt, amit te írsz. Ha így van, az tényleg fölháborító.

  De!!!!!!!!

  Kíváncsi volnék, a KV-nál ki volt az a címeres ökör, aki kitalálta, hogy a sofőr által adott jegynek ennyire hasonlítania kell az előreváltottra (csupán a színe más). És hogy az utasnak ezt is ki kell lyukasztania, ergo, ha nem lyukasztja ki, akkor olyan érzése támadhat, hogy ezt még máskor is felhasználhatja.

  Azelőtt más alakú jegyeket adtak a sofőrök. Manapság pedig miből állna olyan jegyet adni, amin rajt van a járatszám és a vétel időpontja (óra, perc) jól láthatóan? Kevesebb lenne a félreértés, vagy az annak álcázott ügyeskedés!”
 • 139. HarconaMarcos 2012. október 27. 21:27
  „Igazgyőri valódi magyar. :-/
  Volt pénze, akart venni jegyet. Ennyi.”
 • 138. igazgyőri 2012. október 27. 21:12
  „Kiskamasz fiam elhagyta az összes igazolványát, az ingyenes utazásra jogosító kártyát is. Találtunk itthon egy érvényesítetlen buszjegyet, ezért ezzel indítottuk iskolába
  Kedves panaszos!
  Először is találtak otthon egy olyan jegyet amit a család valamelyik tagja márt felhasznált utazásra. Az utazás befejezését követően a buszjegyet nem a kukába dobta hanem későbbi haszon szerzés céljából (bliccelés) tudatlanul megtartotta és ezzel indította iskolába gyerekét. Majd ennek tudatában azért adott a kicsinek 2000 forintot ha nem jön be a trükk akkor próbáljon meg jegyet venni a sofőrnél. Nem sikerült? Panaszkodjunk a Kisalföld Volán-nál,az újságban stb. Mindenki hibás csak a kedves szülő nem? Vicces kicsit.
  A gépkocsivezetők iskolázottságáról olvasott véleményekhez pedig csak annyit szeretnék hozzáfűzni kedves hozzászólók: Felszállás az első ajtón aki nem tud egyig számolni IM sorry!”
 • 137. Hunicum 2012. október 27. 20:42
  „104. ekkenekepen!
  Stílusod az eszedhez mérem!”
 • 136. Kati1955 2012. október 27. 19:36
  „Hát milyen kártya lehetett az ingyenes utazásra jogosító? Lehet, hogy magyarigazolvány? Én nem kapok kedvezményt mert itt születtem. A váltópénz is elfogy nagyon hamar, az is igaz aki utazni akar buszon, az ne ott akarja felváltani a pénzét. Sajnos az automatákból nem mindig lehet jegyet venni. Velünk előfordult, hogy a pénzérmék át voltak húzva, a papírpénzt nem vette be a gép, így kénytelenek voltunk 400,-Ft-ért venni a jegyeket. De mi van akkor, ha nincs az embernél annyi pénz, mert arra számít, hogy az automatából vesz jegyet? Ezért ki kárpótol?”
 • 135. HarconaMarcos 2012. október 27. 19:31
  „Hm, sok itt a jobbágy és kevés a polgár. :-/ Van egy fizetőeszköz, melynek elfogadásáról törvényben rendelkeznek. Egy másik, ami a közszolgáltatásokról szól. Ezeket még egy vidéki város zéertéjének rendelete sem írhatja felül. Ha megteszi törvénytelen, tehát nem érvényes. Egyébként is nehezen viselem, ha egy szolgáltató hatóságnak képzeli magát de ez a társaság azokkal rideg (most is éppen), akiknek a pénzéből él. Idén 340 millát fizetnek nekik a győriek, azok is, akik egy centit nem buszoznak.
  5. A közüzemi szolgáltatás jellemzői
  5.1. A szolgáltatás nyújtása közhatalmi rendelkezésen alapul és a szolgáltató szervezetet szolgáltatási, illetve a szolgáltatás nyújtását biztosító szerződéskötési kötelezettség terheli a fogyasztóval szemben.
  5.2. A közüzemi szolgáltatók közhatalmi engedélyben meghatározott körben és területen, rendszerint kizárólagos szolgáltatásnyújtási jog alapján, szolgáltatási kötelezettség terhe mellett biztosítják a szolgáltatásokat.
  ...és nincs széf? Miért nincs? 80 jegy eladásának árából (nem a jegy, csak a plusz 170 forintból) már lehet digitális széfet kapni. Nagy tételben nyilván olcsóbb. Vegyenek!
  Amúgymeg a ´kölök apukája´ helyében 1. fogyasztóvédelem, 2. feljelentés szolgáltatás megtagadása, és kiskorú veszélyeztetése jogcímeken.
  https://jogtar.gyor.eu/node/11888
  http://tamop.ofe.hu/inet/osszefogas/hu/modul/hasznos/kozuzem.html#smalltitle_3”
 • 134. kurbli 2012. október 27. 18:47
  „Itt mindenki a saját igazát próbálja megmagyarázni, sőt, ráerőltetni mindenkire!
  Arra senki sem gondolt, hogy amíg egy boltban van zárt páncélszekrény, ahonnét bármikor ki lehet venni pl egy guriga 100-ast ha elfogy a pénztárban, a buszon nincs!
  Aztán arany igazság, mindig azt <moderálva>, kritizálják, aki a munkáját végzi. Tudomásul kell venni, a busz nem az enyém, nekem is parancsolnak, nincs mérlegelési jogom! Kiváncsi lennék, pl az Audiban ha nem azt, és úgy csinálja valaki ahogy az utasítást kapta, meddig dolgozik ott? Szerintem mindenki félti a munkahelyét!
  Ha valaki olyat vár el tőlem, amiért kirúghatnak, akkor az ne beszéljen nekem emberségről!
  A kölök apukája büszke lehet, mutatja a példát a fiának, így kell csinálni, ha valami sérelem ér, még akkor is, ha csak úgy véled, ekkora cirkuszt, és lavinát kell elindítani! Had tanuljon az a gyerek!

  Ja, és nem utolsó sorban, nem bérletet veszített el, hanem "olyan" igazolványt, amivel az év 365 napján a kisérőjével (hoppá, a kisérő hol volt???) együtt ingyen utazik! Apropó, nem ingyen, (mert ingyen leves nincs) hanem az adófizetők fizetik, azok is, akik itt most nagyon pártfogásba vették....”
 • 133. Goldmund 2012. október 27. 18:41
  „131. néha_benézek_ha_marhaságot_látok 2012.10.27. 14:45 129.
  Goldmund 2012.10.27. 13:48
  lovagolsz itt a 20.000 ft-on, hol a faxomba olvastad, hogy 20.000ft-al akart fizetni?

  Tudom, hogy a cikkben kétezer forintos szerepel. Abból kb. jogosnak is tartom, hogy 400 Ft-os jegy esetén vissza tudjanak adni.
  A húszezrest azért írtam, mert HarconaMarcos azt állítja, hogy BÁRMILYEN (tehát akár húszezres) címletből bármilyen szolgálatónak, bármilyen helyzetben vissza kell tudnia adnia, mert van egy jogszabály, ami ezt előírja. Én meg azt mondom, ez az elvárás túlzás, úgy is mondhatnám, marhaság. Jogilag lehet, hogy igaza van, de attól még ez marhaság.”
 • 132. Mankapunka 2012. október 27. 16:19
  „Mennyi félre dumát össze tudtok hozni egy ilyen egyszerű dolgon.”
 • 131. néha_benézek_ha_marhaságot_látok 2012. október 27. 14:45
  „129. Goldmund 2012.10.27. 13:48
  lovagolsz itt a 20.000 ft-on, hol a faxomba olvastad, hogy 20.000ft-al akart fizetni?”
 • 130. HarconaMarcos 2012. október 27. 14:17
  „Hát, azt hiszem két különböző malomban őrölünk. Én inkább olyan országban szeretnék élni, amit leírtam, te pedig olyannak szereted amilyen. Az még nem ´jogászkodás´, ha elvárom, hogy egy közszolgáltató betartsa a rá vonatkozó törvényeket. :-/
  Ami idáig kicsit elsikkadt, hogy nem kedvességből, hanem 170 forint (a jegy árának 3/4 része) plusz költségért lehet a sofőrnél jegyet váltani. Kiindulva abból, hogy nem a durcás szolgáltató büntetéséről van szó a készpénzhasználat miatt, akkor ez annak a szolgáltatásnak az ára, amit most voltak kedvesek szintén megtagadni.
  (...és attól még senki nem lesz jogász, ha kicsit jogszabályt olvas. :-)
  35. § (1) Az ellátásért felelős bármikor ellenőrizheti vagy megbízottja útján ellenőriztetheti a közlekedési szolgáltató közszolgáltatási szerződésben rögzített kötelezettségének teljesítését.
  (3) Az ellenőrzés kiterjedhet különösen:
  a) a menetrend mennyiségi és minőségi előírásainak betartására, valamint a menetrendszerűségre,
  b) az utasszállítás körülményeire és általában a szolgáltatási színvonal megfelelőségére, a járművek, valamint az utasforgalmi létesítmények műszaki-biztonsági és esztétikai állapotára, tisztaságára,
  c) a közlekedési szolgáltató utazó közönséggel történő kapcsolattartására, az utastájékoztatás színvonalára,
  d) az utazási okmányok és menetjegyek értékesítésének és elszámolásának szabályszerűségére, a jegyellenőrzésre, valamint a bevételek beszedésére vonatkozó kötelezettség teljesítésére,”
 • 129. Goldmund 2012. október 27. 13:48
  „128. HarconaMarcos 2012.10.27. 13:16

  Szerintem meg nem jogászkodni kell, hanem ésszerűen viselkedni.

  Ha utazni akarok, akkor utazni akarok, nem vitatkozni a sofőrrel.
  Ha buszt kell vezetnem, akkor nem hatóságot játszom, hanem igyekszem a fölmerülő problémákat megoldani.

  Ésszerű, ha az utas törekszik arra, hogy legyen nála apró.
  Ésszerű, ha a buszsofőr próbál visszaadni, ha tud, és urambocsá´, a többi utas segítségét sem szégyen kérni (az más kérdés, hogy sokan bizalmatlanok, ezt teljesen megértem).

  Nem ésszerű, ha valaki 400 Ft-ot húszezressel akar fizetni és ő van felháborodva, ha nem tudnak neki visszaadni. Nem ésszerű, ha a sofőr rájátszik arra, hogy nem köteles visszaadni pénzt.
  Nem ésszerű, ha megszüntetnek egy lehetőséget, ami (ha nem is vették igénybe) de segített a jóhiszemű utasnak.

  Nem ésszerű, hogy valaki buszozni akar, nincs aprója, de a visszajáró 1600 Ft-ra nem képes pár napot várni. Ha ez annyir zavarja, hívjon taxit, az kétezresből azért nem fog visszadni, mert nem lesz mit. :-))))

  Nem ésszerű mindent a "mihez van jogom" elv alapján megközelíteni, mert kölcsönös jóakarattal minden jogszabálynál többre lehet jutni.

  Ha "kamasz"-ról beszél a cikk, akkor nem ésszerű 12 évesre gondolni, ésszerű inkább 14-18 évesre.
  Nem ésszerű arról regélni, hogy van, aki a hülyeségig menően félti a gyerekét. A cikkből egyértelmű, hogy a srác egyedül jár iskolába, tehát tud közlekedni házuk és a buszmegálló, valamint a másik buszmegálló és az iskola között.”
 • 128. HarconaMarcos 2012. október 27. 13:16
  „125 - igyekszem nem személyesé tenni a hozzászólásaimat, de korábbi kommentekben linkeltem a többi vonatkozó jogszabályt is, többek között a forint elfogadására vonatkozót is. Ráadásul itt sorrendben a 3. bankjegyről beszélünk, nem 500 eurós címletről. Joga van megnevezni, hogy mit fogad el, és mit nem, de a ´megfelelő címlet´ megfogalmazás senem szakszerű, senem jogszerű. Nem érdekel, hogy lehet-e pénzváltásra kötelezni a sofőrt, mert a szolgáltatás árából történő visszaadás és a pénzváltás két különböző fogalom. (Ezeknél tényleg nincs jogász, amikor rendeletet alkotnak?!)
  Szóval, ha én fizetni akarok a szolgáltatásért - olyan címlettel, amit a szolgáltató korábban nem zárt ki -, akkor igenis mindent megtettem, amit fogyasztóként meg kell tennem.
  A bérlet egy dolog, de ha én mondjuk 20 éve nem járok busszal, de a kocsim éppen szervizben van, és kétezressel akarok/tudok fizetni, akkor nem biztos hogy később nekem kellene a pénzem után szaladni. Sem kedvem, sem időm nincs rá. (Ugye amikor mégis ezt vesszük természetesnek, akkor azért értjük, hogy miért is meri ezt a népet a saját miniszterelnöke is félázsiainak nevezni.)
  ...és olyant is ismerek, aki félti még a 12 éves gyerekét is. :-/”
 • 127. Goldmund 2012. október 27. 13:05
  „Egyébként pl. brit helyközi, és ír (dublini) helyi buszon is tapasztaltam, hogy még annyira sincs pénzvisszaadás, mint nálunk.
  Egy kis izébe bedobálja az ember az aprót a buszsofőr mellett, aztán kap érte egy jegyet. Ha többet dob bele, akkor az elveszett, ha kevesebbet, akkor addig nem kap jegyet. Magasról le van sz...va, hogy a tízfontos is törvényes fizetkőeszköz, nemcsak az egyfontos.
  Ugyanígy pl. automatánál történő jegyvételnél az automata nem tud visszadni, és nem tud papírpénzt kezelni. Aki idegenként érkezik, és még csak papírpénze van, az kezdjen el a reptéren fölöslegesen vásárolgatni, hogy legyen aprója.
  Aztán működik az ország, senkit nem érdekel, hogy te dühöngesz rajta.”
146 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

56-os emlékművet avattak Halászin - képgaléria

A halászi Hagyományőrző Egyesület és Halászi Község Önkormányzata az 1956. október 26-ai sortűz két… Tovább olvasom