Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Lámpamúzeum: Sissi királyné emléke Fertőszéplakon - Fotók

Haragovics József kalauzolta el a felnőtteket és a lelkesen kérdező gyerekeket a fertőszéplaki lámpamúzeum különlegességei között.

Az elhivatottság, a szakmai értékek megbecsülése volt a fő gondolata a Haragovics József által megtartott előadásnak. A falunk értékeit gyarapító vasúti lámpa múzeumból láthattunk érdekes és szépen megmunkált lámpákat bemutató képeket. A vetítéssel egybe kötött előadás szinte magával ragadott minden hallgatót - írta szerkesztőségünknek küldött levelében olvasónk.

Értékes gyűjtemény a fertőszéplaki lámpamúzeumban. Fotó: Tudósító.


Az írás így folytatódott: „Az előadó végigvezette a hallgatóságot a vasúti lámpák fejlődésén, eközben észrevétlenül adott tudtára az embereknek olyan információkat a vasút fejlődéséről, melyet mindenki érdeklődve figyelt. Az érdekességek között megemlített egy olyan lámpát is ami Sissi királyné saját vasúti kocsiját díszítette. Az eredeti vasúti kocsiban négy lámpa volt, amelyből egy a széplaki vasúti lámpa múzeumban tekinthető meg. A világítás fejlődését a vasút is átvette, így a technikai érdekességek széles tárházát ismerhettük meg a vetítés keretén belül.
A legnagyobb érdeklődést az iskolás gyerekek mutattak e téma iránt.

A felnőtteket háttérbe szorítva nagy örömünkre a fiatalok vették át a szót. Rendkívül érdekes kérdések és ismeretek hangzottak el tőlük. Nemcsak az iskolában, hanem saját maguk által megtanultak, vagy különböző helyekről szerzet információkat tudtak most megbeszélni az előadáson a lelkes és nagyon aktív gyerekek. A téma ez által eltolódott egy kicsit a kémia és fizika órák tananyagához, de biztató volt látni a gyerekek rendkívül precíz és alapos felkészültségét.

Az előadás végéhez közeledve egy átfogó áttekintést kaptunk a környező országok hasonló területén megtalálható eszközökről. A fényjelzés mellett a hangjelzés eszközeiből is. A gyerekek hatékony és lelkes munkáját megköszönve, őket a hasznos időtöltésre biztatva zárta előadását Haragovics József. Kérte a fiatalokat gyűjtsenek bármely dolgot, ez a tevékenység egyfajta életformát nyújt számukra, de ezen belül egy közösséghez tartozást mindenképpen.

A búcsúzást nem véglegesnek tekinthetjük, mivel minden érdeklődőt várnak a vasúti lámpa múzeumban. Személyesen: Fertőszéplak, Soproni út 13. interneten: www.vasutilampamuzeum.lks.hu).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó Volánbusz Győrben

2012. április 14-én 16 órakor indult el az utolsó Volánbusz-járat Győrből Budapestre. Tovább olvasom