Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Lakosságbarát költségvetés Tápszentmiklóson

A több órás tárgyalás után a képviselő testület egyhangú szavazással fogadta el Tápszentmiklós költségvetését.

Délután háromtól este tízig tartó ülésen fogadta el a 2010 évi költségvetését a Tápszentmiklósi Önkormányzat Képviselő Testülete.

A bevezetőben Kovács József polgármester elmondta, hogy a képviselők előtt lévő költségvetési tervezet elkészítését megelőzték a folyamatos egyeztetések a társközségek polgármestereivel, az intézmények és önszerveződő közösségek vezetőivel.

Az újabb, már megszokott megszorításokat, normatívák csökkenését figyelembe kellett venni és az eddigieknél is jobban oda kellett figyelni a kiadások tartalmára. Elsődleges szempont volt a stabil és biztonságos működés biztosítása az önkormányzat és intézményei egész területén. A Tápszentmiklósi, országosan is egyedülálló családtámogatási rendszer megtartása is a kiemelt feladatok között szerepelt. Ezek mellett a költségvetés tervezett a községben látványos fejlesztéseket is.

A költségvetés tárgyalásán a képviselők elé egy olyan mindenre kiterjedő és alaposan kidolgozott változat került, amely már első látásra is sejttette, hogy egy család és lakosságbarát költségvetést szeretne elfogadtatni a testülettel a polgármester.

A kiadások oldalán szerepelt a pár hete elfogadott egymilliós fedezet a válság miatt bajba került családok segítésére amely a kérelem benyújtását követően 48 óra alatt elbírálásra kerül, a községben letelepedők 500 ezer forintot kaphatnak, lakásfenntartási támogatásra 1.6 millió ft jut. Óvodakezdési támogatás 5 ezer forint, iskolakezdési támogatás 10+10 ezer forint, középiskolások támogatása 8 ezer ft, nyugdíjasok karácsonyi támogatása 5 ezer forint, szülés támogatás 30 ezer ft lesz. 28 ballagó diák autónyeremény betétkönyvet kap, 500 ezer forint jut a BURSA rendszerben tanulóknak és 210 ezer ft az Arany János tehetség gondozásra. Az idén sem kell fizetni a tanulóknak sem a könyvekért sem a füzetcsomagokért és az iskolai illetve óvodai kirándulásra 1.1 millió forintot biztosít a költségvetés a tanulóknak. Újabb 200 ezer ft kerül a HÉRA támogatás saját erő részébe, és 1000 csomag szaloncukor is kiosztásra kerül karácsonykor a községben.

Tápszentmiklós a fejlesztéseket sem hanyagolja el, 12.5 millió ft költséggel felújítják az óvodát, építenek egy új játszóteret 8 millió forintért, 6 milliót szánnak a ravatalozó felújítására, egy milliót az iskola kerítésének cseréjére, és sikeres pályázat esetén egy új egészségház építésére is sor kerül amelynek bekerülési költsége közel 40 millió forint lesz.

Az önszerveződő közösségek, így a polgárőrség és a művészeti csoportok is több száz ezer ft támogatásban részesülnek.

A több órás tárgyalás után a képviselő testület egyhangú szavazással fogadta el Tápszentmiklós Önkormányzatának család és lakosságbarát költségvetését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4. vándor búvárkupa Győrben: Szabó Andris volt a díszvendég - sok fotóval!

A negyedik búvárkupát tartották a napokban Győrben: szülők, barátok, búvárok mind eljöttek a… Tovább olvasom