Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Különleges napok a dunaszegi iskolában

Iskolánk a 2011/12-es tanévben a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) segítségével színesítette mindennapjait.
A pályázat, mely kórus- és népzenei hagyományok ápolását tűzte ki célul, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.


A programban országos szinten 13 iskola és 1 óvoda vett részt. Intézményünk a pályázatnak köszönhetően 3 témanap szervezését, lebonyolítását vállalta. Emellett három diák egész évben tehetséggondozó zenei foglalkozásokon vehetett részt. A projekt ez év augusztusában egy zenei táborral fog záródni.


A tehetségfejlesztő órákon a gyerekek megtanulhattak népi hangszereken, köztük citerán is játszani, s sok érdekes dolgot tudhattak meg e hangszerek világáról.

A témanapok a következők voltak: Liszt-emléknap, Őszi jeles napok, Karácsonyi készülődés. A témanapok tevékenységei egyrészt hagyományosan ismétlődtek, hiszen minden alkalommal részt vehettünk interaktív, kézműves, énekes foglalkozásokon, s megtekinthettünk egy (az iskolába járó gyerekek által készített) előadást is, ugyanakkor mindegyik nap egyben kükönbözött is a másiktól. A témanapokon alkalmanként 25 gyerek vett részt.


Az első nap Liszt Ferenc életével, munkásságával foglalkozott, a zeneszerző születésének 200 éves évfordulója alkalmából. A délután résztvevőinek előzetesen egy feladatsort kellett megoldani a nagy magyar zeneszerző életével kapcsolatban. Lelkesedésünket, felkészültségünket mutatja, hogy az írásos vetélkedőben mindenki magas pontszámot ért el. Az emléknap egy ünnepi összeállítással kezdődött, amely a zeneszerző életének fontosabb állomásait mutatta be versben, képben, szövegben, zenében. A műsort a programban részt vevő diákok szerkesztették, és ők is adták elő. Ezután Kovács Zoltán előadóművész, zeneszerző előadásában hallgathattunk Liszt műveket zongorán, majd iskolánk énektanárnője irányításával megtanultuk énekelni Liszt Ferenc Hajnalozó című művét, melyet többféleképpen ( szólóének, többszólam) is előadtunk. Mikor kiénekeltük magunkat, a Mazeppa című műhöz készíthettünk illusztrációkat. A legszebb alkotásokat, a műsor résztvevőit oklevéllel jutalmazták, valamint azokat is, akik valamilyen formában hozzájárultak e nap szervezéséhez.

A második rendezvény a Jeles napokkal foglalkozott. A témanap a hatodikos lányok előadásával indult, mely bemutatta az őszi népszokásokat, a régi népi életet. Tanáraink segítségével különböző figurákat, babákat csináltunk csuhéból. Néhányan készítettek nekünk egy faliújságot is, mely szintén az őszi jeles napokról adott tájékoztatást, s a tudást, melyet szereztünk, egy kvíz során kamatoztathattuk. Minden gyerek nagyon élvezte a játékos feladatokat. Majd a Rezeda Népzenei Együttes néhány tagja játszott el citerán egy dalcsokrot, melyből az egyik éneket valamennyi gyerek megtanulta, s hangszerkísérettel előadta.
A harmadik témanap a karácsonyi készülődés jegyében telt. Karácsony előtti jeles nap a Luca-nap. Rengeteg hagyomány köthető hozzá. Mi is kipróbáltunk néhányat felmenőink praktikáiból. Tartottunk férjjóslást pogácsa segítségével, időjóslást hagymával, és búzát is csíráztattunk. Ezen kívül még mézeskalács-díszítéssel, valamint karácsonyi figurák, főleg angyalok készítésével foglalkozhattunk.

A mézeskalács rendkívül népszerű volt a diákok körében, előszeretettel eszegették díszítés nélkül is. Luca-napi köszöntők alkotásával rímfaragó képességünket tehettük próbára. Az elkészült mulatságos mesterműveket nagy kacagások közepette adtuk elő. Természetesen az éneklés ezúttal sem maradt el, a délutáni program zárásaként elmentünk a helyi templomba, s a háromszáz éves épület falai között, fent a karzaton karácsonyi dalokat szólaltattunk meg orgonakísérettel.

Mi, diákok nagyon élveztük ezeket a napokat, ugyanis szórakoztató, érdekes programokban vehettünk részt, s kiélhettük kreativitásunkat. Már nagyon várjuk a nyári Csutorás tábort, s reméljük, hogy hasonlóan izgalmas napokban, szép élményekben lesz majd részünk Örkényben is.


Írták : Csala Júlia, Tulok Anna, Sólya Brigitta, a dunaszegi Körzeti Általános Iskola 8.osztályos tanulói

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Ihászi csatára emlékeztek- videó

Az Ihászi csatára emlékeztek és rendztek emlékműsort a hétvégén. A videót olvasó tudósítónk küldte… Tovább olvasom