Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Közveszélyes útfelújítás Mosonszolnokon - képgaléria

Mosonszolnok bel- és, külterületét helyenként kavicsos utak hálózata szövi át. Kerékpárral és motorkerékpárral (amit falun nem ritkán használnak!) életveszélyes haladni a legkisebb sebességgel is -írja olvasónk.
Ezeket az évek, évtizedek során a mezőgazdasági és munkagépekkel, valamint ki-ki a maga portája körül saját kezével alakította, rendezte, javította. Tény, hogy néhány helyen nyomvályús volt, és ez főleg a csapadékosabb időszakban jelentett problémát az arra közlekedőknek. De ezek jól karbantartott, jól használható utak voltak! Igen, voltak!
Történt ugyanis, hogy a Területi Rendezési Terv alapján kikotorták a helyi bányatavat.

Fotó: Tudósító
Az itt felhalmozódó mosott kavics valakinek nagyon megmozgatta a fantáziáját. Nem volt rest az Önkormányzat minden rendelkezésre álló munkagépét a feladat mögé állítani, és a fellelhető kavicsos utakat 10-15-20 cm vastagon beteríteni ezzel - az útnak finoman szólva sem való - kaviccsal! Figyelembe sem véve, hogy az út állapota igényli-e a karbantartást, vagy sem.

Az eredmény, hogy sem gyalog, sem kerékpárral, sem motorkerékpárra, sem kistraktorral, sem személyautóval ezeket az utakat biztonságosan nem lehet használni. A felhasznált kavics, jellegéből adódóan nem tömörödik. „Kifolyik" az ember lába és a járművek kerekei alól. Kerékpárral és motorkerékpárral (amit falun nem ritkán használnak!) életveszélyes haladni a legkisebb sebességgel is. A kistraktorok és a személyautók csak nagy nehézségek árán tudnak elindulni, irányban tartásuk pedig szintén nem egyszerű dolog. Arról nem is beszélve, hogy az emberek testi épségére gyakorolt veszélye mellett az itt közlekedő járművek padlólemezét, futóművét rendre bombázzák ezek a kavicsok, amik nem ritkán 10-15 cm nagyságúak, a gondos válogatásnak köszönhetően! Sőt az itt található füves területeket is csak komoly kockázattal lehet fűnyíróval rendben tartani a szétszóródott kövek miatt.

Ezeken a felújított utakon járva kerékpárral, kismotorral és autóval a következő kérdések fogalmazódtam meg bennem:

Ki találta ki ezt a remek útkarbantartást?
Ki volt a műszaki ellenőre, jóváhagyója, lebonyolítója?
Kit kérdeztek meg ennek szükségességéről? (A lakosságot nem!)
Ki vállalja a keletkező károk, és a remélhetőleg nem bekövetkező balesetek miatti felelősséget?
És ha valóban oly nagyszerűek az új kavicsos utak, a falu első emberének háza mögé miért nem jutott a „kiváló minőségű" mosott kavicsból? (Habár az utcát 90%-ban „felújították"!

A mellékelt képek is mutatják, hogy ez sajnos nem mesebeszéd!

Olvasóink írták

 • 8. Csin 2012. június 26. 16:03
  „Én is bosszankodtam mikor aznap biciklivel próbáltam meg eljutni a földemre és nem sikerült, de az jobban aggasztott, hogy a kedves munkások mit sem törődve velem, hajszál híján rám borították a kavicsot, és még viccesnek is tartották.
  Most már egész jól lehet ám haladni ezen a kavicson, és jó lesz az, csak mindent ki kell várni. Nem tudom, hogy aki ennyire bosszankodik, szembesült e azzal is mikor dolog van a földeken és nem tud kijutni a nyomvályúktól meg a sártól, hát inkább legyen ez e a kavics.”
 • 7. piroo 2012. május 30. 09:36
  „Mért lejáratás az, ha valaki elmondja a véleményét?
  Nem csak azt kell meghallgatni, ahonnan a dicséret zeng! Nem csak azokból áll Mosonszolnok, akik tapsolnak a rendszernek!!!
  Ha valaki nem ért mindenben egyet, az nem feltétlenül a rossz szándék jele. Ezt vehetnék építő jellegű kritikának is, és elgondolkodhatnának, hogy mit lehetne javítani. Csak hogy még csodásabb legyen Mosonszolnokon élni! Ha valaki véleményt formál, arra rögtön kígyót-békát kell kiabálni??? Demokrácia van ám!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 6. marika78 2012. május 28. 19:46
  „Sok pénzből könnyebb egy kis falunak fejlődni, mint egy városnak. Szerintem nem kell az égig magasztalni és az esetleges hibákat nem észre venni csak azért, mert valaki valamit jól is csinál!
  Igen, van sok dolog amit köszönhetünk a falu elöljárójának, de ez az "útfeljavítás" is még jó szándékkal sem mondható annak! Sajnos ezt nagyon elszúrták és mindenképp vissza kell állítani olyanná hogy a falu kevésbé jómódú lakói, akik kerékpárt, kismotort használnak, ők is igénybe tudják venni!
  Hiszen amíg csak sáros volt, addig csak esőben volt nehezen használható, most még száraz időben is!
  Egy polgármesternek nem csak a jómódú, nagy autókkal és traktorokkal közlekedők érdekeit kell nézni,hiszen a falu lakói nem csak ezekből az emberekből állnak!!!
  A kritikákat pedig nem kell mindig sértőnem venni, hanem inkább tanuljunk belőle! :-)”
 • 5. Viku27 2012. május 28. 11:53
  „És nem igazán értem miért nem jelent meg a 26.-ai hozzászólásom, nem volt benne semmi sértő,legalábbis nem sértőbb mint ez a cikk. Vagy csak nem nekem van igazam? Hogy ez az egész csak a lejáratásról szól? Csak szánalmas hogy egy ilyen kis pitiáner dologgal próbálkoznak, mert nagyobbat nem találnak a lejáratni kívánt személy ellen!”
 • 4. Viku27 2012. május 28. 11:50
  „Mosonszolnok ez elmúlt években annyit fejlődött, amennyit egy város nem fejlődik. Azelőtt kellett volna körülnézni életveszélyes utcát akkor nem egyet lehetett volna találni. Ne túlozzunk. Nagyon sokat köszönhetnek a mosonszolnokiak a falu első emberének, nem értem miért ilyennel kell lejáratni. Ha vmi gond ven be kell menni a hivatalba mindenkit meghalgatnak, és biztos hogy nem hagynák figyelmen kívül.”
 • 3. piroo 2012. május 27. 14:35
  „Úgy látszik, a 2. hozzászólás írója nem olvasta el figyelmesen a cikket.
  A "felújított" utak közveszélyesek, nem lehet őket normálisan használni!!!”
 • 2. 01010 2012. május 27. 12:22
  „:) Így biztosan nem sáros az út!!
  ez nem jó hír??
  Vagy jobb a saras út és a dagonya :)”
 • 1. bringaval 2012. május 24. 20:37
  „Egyszerűen megválaszolható kérdésekkel ér véget a tudósítás, mégsem reagált rá eddig senki azok közül, akik az utak efféle elbarmolását elrendelték.
  Tudósító, üdv a klubban!
  bringaval.uw.hu”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lazán keresztbe parkolt - fotó

Így parkoltok ti jeligével küldte olvasónk a következő képet, mely egy győri bevásárlóközpont… Tovább olvasom