Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kizsigerelt vaddisznó teteme volt a győri Püspök erdőben - fotók 18+!

˝A megtalált zsigerek nem a megfelelő helyen voltak, azok megsemmisítéséről az elejtő vadásznak kellett volna gondoskodnia.˝

Mint megtudtuk, olvasó-tudósítónk fotóin nem őz, hanem egy vaddisznó zsigerei láthatóak.

˝Annak ellenére, hogy az érintett területen nem a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. a vadászatra jogosult, természetesen reagálunk az olvasói felvetésre. A kérdéses környéken évek óta problémát okoz a folyamatosan emelkedő vadállomány, amely időnként megjelenik a lakóövezetben is. Ezt megakadályozandó, a területen vadászatra jogosult vadásztársaság próbálja etetéssel elszoktatni a vadat a házak környékéről, és a vaddisznók, szarvasok és őzek létszámának csökkentésével megpróbálja elejét venni a folyamatos állománynövekedésnek, ezáltal az ott lakó emberek értékeit próbálják megvédeni.

Vadrágás a Püspök erdőben
Vadrágás a Püspök erdőben

Az olvasó által csatolt képen is ez az etetés látható a vadgazdálkodási berendezés (magasles) közvetlen környezetében is. Ahogy a nevében benne van, a vadgazdálkodás is egyfajta gazdálkodási mód, a vaddal gazdálkodni kell, így a vad etetése ugyanúgy kötelesség, mint a megfelelő mértékű állományszabályozás.

Fontos megjegyezni, hogy az olvasó által meglátogatottmagaslesen vadászat folyhat, így a kiépített gyalogutak, kerékpárutak elhagyása kora hajnalban, vagy a sötétedéshez közeledve fokozottan élet és balesetveszélyes lehet.

A vadászatra jogosultnál dolgozó szakemberek akár részletes információval is tudnak szolgálni az elmúlt években bekövetkezett vadkárok mértékéről, amelyért sajnos ugyanúgy felelőssé tehető az őz illetve a vaddisznó is. Ez a károkozás a specifikus törvényi szabályozásból adódóan a vadászatra jogosultra nagy terhet ró, ezért feltétlenül fontos a vaddal történő gazdálkodás, és az állomány szabályozása.

A megtalált zsigerek azonban valóban nem a megfelelő helyen voltak, azok megsemmisítéséről az elejtő vadásznak kellett volna gondoskodnia. Az olvasói észrevételt továbbítjuk az illetékes szakembereknek, így reményeink szerint a jövőben hasonló eset nem fordul elő˝ - tájékoztatott Somos András, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vadászati főellenőre.
 

Előzmények:

˝Győrben a pinnyédi oldalon, a Püspök erdőben készítettem a fotókat. Nem tudok másra gyanakodni, mint hogy orvvadászok ritkítják az őz állományt?˝ - írja tudósítónk.

˝Valószínűleg egy kizsigerelt őz látható a képen, amely a pihenő- játszótér előtt 500 m-re balra, közel a vadleshez található.

18+! Állati tetem a győri Püspök erdőben

E helytől nem messze egyébként kukorica is van kiszórva, valaki eteti a vadakat amelyek ideszoktak, nemrég én is láttam itt egy őzikét enni.

Azt, hogy itt lőtték le az állatot természetesen nem tudom bizonyítani, de nehéz elképzelni, hogy egy másik erdőből ideszállítják az állati maradványokat˝ - írta az őzekért aggódó olvasó-tudósítónk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszerelték a körhintát Sopronban - A csavarok a földben maradtak

Elvitték a Thököly térről a körhintát, de otthagyták a csavarokat - jelezte olvasó-tudósítónk.… Tovább olvasom