Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Kiváló éleslövészet - Méltó búcsú az IGLA-tól - Fotók

Remek teljesítménnyel zárta magyarországi pályafutását az IGLA hordozható légvédelmi rakétarendszer.

Közel tíz órás közúti manővert követően érkezett meg április 18-án éjszaka a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred gépjárműveinek menetoszlopa a csehországi Hradiste-ben található katonai gyakorló- és lőtérre, hogy éleslövészeti körülmények között mondjon búcsút az ezred és egyben a Magyar Honvédség egyetlen hordozható (MANPADS) légvédelmi rakétarendszerétől, az IGLA-1E-től.

A korábban meghozott döntésnek megfelelően az IGLA (SA-16) kivonásra került a Magyar Honvédségből. A meglévő rakétakészletek sorsáról sokáig vita folyt, míg végül– többek között az ezred vezetésének javaslatára is – az a döntés született, hogy a meglévő és lejárt üzemidejű rakétákat a MISTRAL kezelőállomány - éleslövészetek során történő - pszichikai és eljárásbeli felkészítésére kell felhasználni. A döntéssel összhangban 2009 és 2010 év folyamán is 42-42 darab IGLA-1E légvédelmi rakéta került indításra – mindkét éleslövészeten kiváló eredményt produkálva. A lejárt üzemidejű rakéták technikai megbízhatóságára jellemző volt, hogy nem volt olyan rakéta, amely nem hagyta el az indítócsövet és 84 elindítottból csupán három olyan volt, amelynek rávezetése nem volt megfelelő.A lecke tehát fel volt adva a SHORAD 2011 légvédelmi rakéta éleslövészet állományának, melynek minden végrehajtó tagja első alkalommal indított IGLA rakétát. Légvédelmi rakéta éleslövészet kijelölt gyakorlatvezetője az ezred parancsnoka, Kovács Ferenc mérnök ezredes, a felkészítésért és végrehajtásért, valamint a kiutazó kontingens parancsnoki beosztásának ellátásáért Könczöl Ferenc alezredes, parancsnokhelyettes felelt.

Április 20-án reggel gyönyörű napsütéses időben, ám az arcokon láthatóan némi szorongással érkezett ki a kontingens a lőtérre, amelyet azonban folyamatosan mosollyá varázsolt a teljesített rakétaindítások sikerélménye. Végezetül 12 óra 55 perc 03 másodperckor Losonczi Norbert törzsőrmester elindította a Magyar Honvédség utolsó IGLA-1E légvédelmi rakétáját. A pillanat, melyet Kovács Ferenc mérnök ezredes mindenképp joggal nevezett történelminek, méltó módon fog megörökítésre kerülni az ezred csapattörténetében.Összességében elmondható, hogy az indított rakéta mindegyike elhagyta az indítócsövet és mindösszesen kettőnél mutatkoztak rávezetési anomáliák. Az értékelő csoport az indítások közül csupán egyet értékelt JÓ-ra, a többit KIVÁLÓ-ra. Nem kell tehát túl mély matematikai műveltség annak megértéséhez, hogy az előzetes eredmények alapján miért értékelte mind az ellenőri csoport, mind pedig a méltán büszke ezredparancsnok kiválóra az IGLA utolsó szárnyalását. A fegyver és a fegyvernem ismét bizonyított. "Lehetne ódákat zengeni az Önök teljesítményéről, de nem teszem, mert az önmagáért beszél. Az ezred hírnevéhez és a viselt skarlátpiros baretthez méltóan teljesítettek. Legyenek erre büszkék, mert az ezred büszke Önökre – méltatta a végrehajtó katonák teljesítményét Könczöl Ferenc alezredes, a kontingens parancsnoka."

Az éleslövészet záró rendezvényén sor került a meghirdetett „Leggyorsabb légvédelmi lövész" verseny eredményhirdetésére is, melyen a következő eredmények születtek:
1. helyezett: Cseri Tamás főtörzsőrmester (rajparancsnok: Földi Beáta törzsőrmester).
2 .helyezett: Epervári Attila őrmester (rajparancsnok: Horváth Roland főtörzsőrmester).
3. helyezett: Fazekas Gábor törzsőrmester (rajparancsnok: Horváth Roland főtörzsőrmester).

A verseny helyezettjeinek Kovács Ferenc mérnök ezredes, ezredparancsnok gratulált a kiválók között is kiemelkedő teljesítményhez és adott át részükre tárgyjutalmakat.A lövészet befejezését követően megkezdődött a telepített kiszolgáló létesítmények és eszközök bontása, az anyagi készletek málházása, valamint a békehelyőrségbe történő manőver előkészítése, mely csütörtökön is folytatódott. A menetoszlop a cseh, majd szlovák és katonai rendészet biztosítása mellett pénteken, április 22-én tér haza az elmúlt egy hónap intenzív felkészülésétől és az éleslövészet kihívásaitól kissé megfáradt, ám sikerélményekben és szakmai tapasztalatokban mindenképp gazdagodott állománnyal, hogy aztán jóleső érzéssel, a kiválóan elvégzett feladat tudatával töltsék családjaikkal a húsvéti ünnepeket. A Húsvétot, amely a feltámadás ünnepe, ám ez 2011-ben egy megbízható fegyver eltávozását is szimbolizálja egy kicsit. Ha más nem is, mi mindenképp büszkén megőrizzük emlékezetünkben!
ISTEN VELED IGLA!

Olvasóink írták

  • 2. mozart 2011. április 26. 10:38
    „A csoportfénykép lehetett volna legalább kinagyítható!”
  • 1. Megakrieger 2011. április 24. 16:45
    „üzemanyag maradt azért?:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játékokkal bővült a tápszentmiklósi óvoda udvara

Amíg aludtak a tápszentmiklósi ovisok, három új játékot helyeztek el a hátsó játékudvarba. Tovább olvasom