Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Kitört, balesetveszélyes fülkék Sopronban - Ki javítja meg?

Sopron - Olvasónk a soproni belvárosban több törött üvegű nyilvános telefonfülkét fotózott. A megrongált műtárgyakat hónapok óta nem javították meg. Jogos a kérdés: vajon baleset kell ahhoz, hogy üveget cseréljenek?


"Kis, iskolás gyerekek játszottak minap a balesetveszélyes fülkékkel! Ez nagyon életveszélyes, meddig kell még várni, amíg valaki meg nem hal?

Nagyon szeretném, ha megjavítanák. Két-három hónapja így állnak a fülkék.

A városba három helyen is találkoztam törött fülkékkel: Várkerület 15 (vár előtt), Nagyposta előtt 2 db, Széchenyi tér 7-10!

Ez senkit nem zavar! Engem nagyon!" - írta tudósítónk.

Törött fülkék Sopronban - Fotó: tudósító

Tudósítónk egy összeállítást is küldött a telefonfülkék történelméből

Nyolcvanéves a hazai nyilvános telefon

Szinte naponta jelennek meg új távközlési és infokommunikációs szolgáltatások, közülük sok néhány hónap után a feledés homályába merül. Ki hinné, hogy a nyilvánostelefon-szolgáltatás most tölti be a nyolcvanadik születésnapját.

Hogyan is kezdődött?


Graham Bell szabadalmaztatott találmánya (1876), valamint Puskás Tivadar Bostonban üzembe helyezett telefonközpontja (1877) nyomán Magyarországon is elindul a fejlesztés. Összeköttetés létesül 1882-ben Buda és Pest között. Az akkori kormány 1884. november 11-én kelt rendeletében nyilvános távbeszélő állomások felállítását is engedélyezte. Ezek kis dobozban elhelyezett egyszerű utcai készülékek voltak.

Több mint 30 évnek kellett eltelni, hogy megjelenjen az utcán az első nyilvános távbeszélő fülke. 1928. december 13-án a Váci út 6. számú ház előtt, vasvázas fülkében - a bécsi telefonfülke mintájára - érmével működő utcai nyilvános telefont létesítettek.

Innen számítjuk a mai értelemben vett nyilvános távbeszélő szolgáltatás megjelenését.

A nyilvános hálózat kiépítése egybeesett a budapesti telefonhálózat automatizálásával. A nyilvános fülkék és készülékek telepítését, valamint üzemeltetését a Magyar Telefon Automata Rt. (Matart) végezte. A Matart igyekezett a szolgáltatást a lehető legjobb színvonalon végezni. Többféle fülkét terveztettek, a Duna-korzón lévő fülkékbe ventilátort szereltek be, az esti világítást óraszerkezettel oldották meg.

Elismerésre méltóan jó üzleti érzékkel már akkor a fülkéken reklámokat helyeztek el, amelyek nem befolyásolták a mindennapi használatot, ugyanakkor az ebből befolyt pénz a karbantartási költségeket majdnem fedezte.

A szállodákban, valamint a kávéházakban telepített készülékek nagy forgalmat bonyolítottak le, ezért 1942-ben a belvárosban 5 önálló telefonszalont létesítettek interurbán beszélgetési lehetőséggel.

A háború a teljes nyilvánosfülke- és készülékállományt használhatatlanná tette, a romokból kellett újjáépíteni azokat. A szolgáltatás az államosítás után a Posta szervezetén belül működött. Az 1950-60-as években csak lassan növekedett a beszélőhelyek száma, de egyre inkább nőtt az emberek kommunikáció iránti igénye, ezért a Posta komolyabban fejleszteni kezdte ezt a területet is. Új fülkék és készülékek jelentek meg, 1975-ben szerelték fel az első olyan készüléket, amely több érmét és különböző címleteket is tudott fogadni, valamint nemzetközi beszélgetésre is alkalmas volt. 1982-ben lecserélték az összes muzeális értékű készüléket, így a több évtizeden át üzemelő tantuszos berendezéseket is nyugdíjazták.

1991-ben több ezres volumenben kerültek beszerzésre a dél-afrikai Telkor pénzbedobós, valamint a francia Monétel csipkártyás készülékei, legutóbb 2006-ban néhány száz darabos mennyiségben az olasz IPM cég érmés készülékei.

A nyilvános fülkék kiemelt arculathordozóként napjainkban is országszerte több ezer helyszínen jelenítik meg a Telekom márkát.
Készítette: Ötvös Lajos

Olvasóink írták

 • 16. kisfiu 2009. január 15. 11:10
  „Az a sok hülye aki még ilyen törésnek,zúzásnak örül, annak a kezét-lábát-fa..át,satuba fognám,és a fejét
  üvegnek,utána plexinek nézném, addig ütném míg a tört fülkére nem hasonlítana!!!
  Ezután még kárt sem kellene a mi,és a közösség pénzéből kifizetni!!!”
 • 15. felvörösök 2008. december 22. 18:47
  „nanu pöcs,
  ha tudsz 100 jobbat, küldd el nekik, otóval, jó szöveggel, ami megfelel az ízlésednek, úgy látom szívesen veszik,
  a gond az hogy csak pofázol, mit kéne, de nem teszed --> sebaj, így te lettél nevetséges, én jót röhögtem,
  dugd fel a botodat magadnak segggggggggggggfejjjjjjjjjj”
 • 14. Nanu 2008. december 22. 15:27
  „Ha a te ablakodat dobnák be havi rendszerességgel, nem cserélnéd ki? úgyhagynád??? Az én ablakomat nem dobnák be annyiszor, mert elkapnám a kis ge..it és vele fizettetném ki mind!! Amúgy te vagy nevetséges te okoskodó gyökérke..”
 • 13. creat 2008. december 22. 07:51
  „Tulajdonképp jó a címben föltett kérdés. Azonban lehet, hogy elötte azt is meg kellene kérdezni, ki tette és miért tette. És esetleg ha tudnánk ki tette, neki is föl lehetne tenni a címbeli kérdést.
  Nanu! Ha a te ablakodat dobnák be havi rendszerességgel, akkor is azt mondanád, hogy az ablakszerére kell lenni pénz? Ne légy nevetséges!!!
  Jó lenne már a fejekben kis rendet tenni ! (akinek nem inge...)”
 • 12. 1soproni 2008. december 21. 21:03
  „Üveg helyett nem lenne jobb plexi a telefonfülkékhez, meg a Deák téri táblákhoz?”
 • 11. setretmc 2008. december 21. 18:03
  „Ott kezdődik mért kell bármit is szétb***** az utcán meg, az erdőbe meg ilyenek! De mellesleg télleg cseréljék ki! Pannoniánál leszál a buszról, elmegy sétálni és egyből a szutykot kell lesnie!! ÉN is fiatal vagyok de nem szoktam semmit szét..............................”
 • 10. Nanu 2008. december 21. 13:35
  „És gondolom tudja a tudósító is h ez a cikk egy rakás sz..r, ezért rakta be még a telefonfülkék történelmét hazánkban :)) tiszta vicc :)) neveséges :))”
 • 9. Nanu 2008. december 21. 13:32
  „Ha a tudósítót annyira zavarja amennyire írta, akkor utána járhatna hogy kinek kell kicserélni az üveget és miért kell rá várni ennyit, hozzá tartozna az egész cikkhez a körültekintőbb tájékozódás, nem leírni 2 mondatot h mit láttál az utcán.. Mert ilyen dolgokat naponta 100 ával lehetne írni..”
 • 8. Jay80 2008. december 21. 12:25
  „Szia fcsoproni.
  Mit vársz a mostani fiataloktól? Megisznak két bambi kólát, azt már meg is akarják váltani a világot. Persze csak akkor erősek mikor többen vannak, de ha egyedül van valamelyik, már összepisili magát ha egy kicsit jobban felemeled a hangod.”
 • 7. Nanu 2008. december 21. 09:14
  „Egy ablakcserére mindíg kell h legyen pénz!!!”
 • 6. fcsoproni 2008. december 21. 04:45
  „Azt hiszem ez is a barbársághoz tartozik: A Vas Villa oldalán lévő szép öntvénykeretes padok közül egy ismét össze van törve. Sokat járok arra, ebben ez évben már a negyedik eset. Micsoda barom ember kell ilyen dolgok végrehajtására? Hiába járőröznek a rendőrök, itt komoly szemlélet váltás kellene az elkövetők részéről.”
 • 5. ladarevolution 2008. december 20. 20:39
  „"Jogos a kérdés: vajon baleset kell ahhoz, hogy üveget cseréljenek?"
  És egyszerű a válasz is: Nem. Pénz.

  Ezer ilyen kérdést fel lehetne tenni MO-n. Jogos a kérdés h miért pont erről lett cikk? :D”
 • 4. miracle 2008. december 20. 20:23
  „Nem csodálkoznék, ha kiderülne, hogy többször megjavították (ha nem is pont ezeket) de mindig betörnek újabbakat (vagy akár ugyanazt), ergo egy idő után kvázi értelmetlen és finanszírozhatatlan.
  A cím tehát helyesen: Kitört, balesetveszélyes fülkék Sopronban - Hol vannak a tettesek?”
 • 3. jockey 2008. december 20. 18:32
  „Talán a rendőrségnek nagyobb figyelmet kellene fordítania az utcai gyalogos járőrözésre és akkor kevesebb fülkét törnének össze.”
 • 2. bogote 2008. december 20. 18:13
  „Na. de minek megjavitani, hisz másnap ismét kitörik.”
 • 1. kockasajt 2008. december 20. 16:50
  „Az ilyen szemetekkel, akik ezeket a fülkéket megrongálják, ugyan azt kellene megcsinálni, mint magával a fülkével”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraélesztés a körforgalomnál

Győr - Pénteken délután 2 óra körül egy szemtanú szerint egy személy lett rosszul a Tihanyi… Tovább olvasom