Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Kiskutatók voltak a győrújbaráti gyerekek - fotó

Minden évben szeptember utolsó péntekje izgalmas élményeket tartogat azok számára, akik érdeklődnek a természettudományok iránt. Így volt ez most is, hisz szeptember 28-án rendezték meg az egyetemek a "Kutatók éjszakája" programot.
A győri Széchenyi István Egyetem gondol a legfiatalabbakra is, már délután 2-kor megnyitja kapuit az általános iskolások előtt, "Kiskutatók akadályversenye" című rendezvénnyel.

Az idén 5. alkalommal szerveztük meg tanulóinknak ezt a programot. Ebéd után, 13 óra körül két busz is megy Győrújbarátról Győrbe.

Így a kettőcsapatnyi (40 fő) tanuló könnyen eljutott a verseny helyszínére, s izgatott zsibongásukkal talán a hétköznapi utazóközönséget sem zavarták.


A regisztráció után, megkaptuk a "kalapokat" és egy hostess segítségével nekivágtunk az "akadálypályának" az egyetemi épületek labirintusában.

Négy nagyon izgalmas helyszínt tekintettünk meg, s ezek közül az előző években még egyiken sem voltunk. Láthattuk, hogy hol építgetik az egyetemisták a járműveket, milyen méréseket csinálnak egy elektronikai laborban.

Látványos kémiai kísérleteket közben, megtudhattuk, hogy a kóla lúgos-e vagy savas. Utolsó állomásunk a legújabb győri természettudományos fellegvár, a Mobilis volt. Itt is "sajnos" csak 20 percet tölthettünk, de ez a rövid idő nagyon hasznos és érdekes információkat adott a gyerekeknek.

A helyszínek látogatása után, egy rövid várakozási-pihenési időt kapunk az egyik nagyelőadóban. Ez az előadó hatalmas, s ekkor a kisnebulók rácsodálkoznak, hogy az egyetemistáknak itt is van órája?! Szívesen és izgatottan vártuk a verseny zárását.

Ekkor találkozhatunk az egyetem vezetőségével. Nagyszerű, hogy a rektor úr időt és energiát nem sajnálva "felesketi" a zsibongó gyermeksereget. Az esemény zárásaként, tanulóink magasba dobhatják a kalapjukat és érezhetik azt, hogy pár órára kutatók lehettek!

Ezután kollégáimmal, Valastyánné Rábl Stefánia (igazgatóhelyettesünk, kémia tanár) és Nagy Pál (fizika tanár) hazafelé navigáljuk tanulóinkat, és várjuk a következő szeptembert, amikor ismét jöhetünk kutatni!


Slánicz Katalin, munkaközösség-vezető

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

IV. Sajtos-réti fogathajtás - képgaléria

Már negyedik alkalommal rendezték meg a Sajtos-réti fogathajtást. Képgaléria, sok-sok fotó. Tovább olvasom