Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Két iksz a garázs elé és minden megoldva Győrben?

Azt még érhető, hogy a garázs előtt festett egy ikszet az útkezelő, de parkolóhelyet, tolatósávot minek? Az Ifjúság körúti lakók felháborodtak, utánajártunk a kérdéseknek.

A történet Győrben az Ifjúság körúton játszódik:

"Nem megy a parkolás, a garázsba beállás? A garázstulajdonos 2 darab(kettő!) parkolóhelyet úgymond kisajátított magának.

Az érintett lakóközösség felháborodva veszi tudomásul, hogy ilyen is előfordulhat. Kérjük a sajtó, a közvélemény, minden normális gondolkodású polgártárs véleményalkotását" - írta olvasónk.

Az olvasó szerint a két felfestést hivatalból rendelték el - kérdéseinket elküldtük az illetékeseknek.

Az útkezelőtől a következő tájékoztatást kaptuk: "A képeken látható garázs előtti két X burkolati jelet szervezetünk festtette fel. A felfestés oka a garázs használhatóságának biztosítása, ugyanis a garázs használójának többször is adódott nehézsége a garázzsal szemben várakozó jármű miatt.

Az Ifjúság körút több szakaszán is hasonló jellegű problémák adódtak a korábbi években, amit csak a várakozás korlátozásával lehetett orvosolni" - közölte az útkezelő porálunkkal.

De mi van akkor, tételezzük fel...

Úgy tudjuk, garázs- és kocsibehajtó elé parkolni alapból tilos. (Ennyi erővel minden garázs elé lehetne X-et festeni.)

Az úkezelő válasza:

Igen, a KRESZ egyértelműen szabályozza ezt a kérdést. Mégis az utóbbi időben ezzel kapcsolatban érkezik hozzánk a legtöbb bejelentés, panasz. Igen, természetesen minden behajtó elé lehetne ilyet felfesteni és egyre több ilyen igény is jön hozzánk a tulajdonosoktól. Nagyon sok esetben rendőrségi vagy közterület-felügyeleti intézkedés is szükséges az akadályoztatás megszüntetése érdekében (nem felfestett területen!).  

Olvasónk foója
Olvasónk fotója

Olvasónk fotója
Olvasónk fotója

Olvasónk fotója
Olvasónk fotója

A fotókon az látszik, hogy a garázsból ki- és be lehetne állni, van annyi hely, akkor viszont miért kell a parkolóból egy darabot lecsípni?

Válasz: A fotókból az látszik, hogy az épület homlokzatától kb. 5,5 m szélesség áll rendelkezésre a várakozó autókig a kanyarodási manőver végrehajtásához. Azonban ehhez az is hozzátartozik, hogy a garázs kapujának szélessége a 30-40 évvel ezelőtti autók szélességéhez lett méretezve. A mai autók szélességének növekedése miatt szinte a garázsból már teljesen ki kell állni és akkor kezd tudni elfordulni az autóval, annyira szűk. A képen továbbá az is látható, hogy a felfestett burkolati jel kb. 2,5 m szélességű helyet foglal el. Ez arra elég, hogy a garázsba beállni készülő autó a szükséges mértékig erre ráhajtva tudja elvégezni a beállási manővert.

Vajon akkor a többi garázs elé miért nem festettek hasonló jeleket? Vagy ezek az ikszek csak egyes garázstulajdonosoknak járnak?

Válasz: Igen, a garázs vagy a kapubehajtó tulajdonosa kezdeményezheti ennek felfestését. Hasonló példák láthatóak az Ifjúság körút elején is, ahol nem felfestés található, hanem a teljes hosszra érvényes Várakozni tilos tábla. Ezeken a helyeken egységesen így lett szabályozva/biztosítva a garázsok használata.

S vajon mi történik akkor, ha egy autós a két felfestés közé parkol?

Válasz: A két felfestés között megálló gépjármű tovább csökkenti a közlekedésre alkalmas szélességet, ezáltal a garázsból való ki- és beállásra alkalmas szélességet is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tibi atya válaszolt olvasónknak: sajnos nem jön a győri fröccsnapokra

De azt üzeni, rakjanak félre neki egy rekesznyi szeszt. Tovább olvasom