Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Járművek közé szorulva

Győr - Egy költői kérdésem lenne a győri közlekedésben résztvevők felé: meddig kell még eltűrni azt, hogy egyes autósok, buszsofőrök a szabályokat áthágva a kereszteződésben ragadnak a zebrán, ezzel nemcsak akadályozva, de veszélyeztetve a gyalogos forgalmat.

Lencsés Lívia olvaónk írása

Sok gyalogos társammal együtt eddig megadóan tűrtem, hogy buszok és autók foglalják el a zebrát, míg a gyalogosnak zöld van. Késleltetik az átkelést, vagy beszorítanak két jármű közé, illetve tovább haladnak a zebrán míg azon gyalogos közlekedés folyik. Ezt a megfigyelést a Szent István úton tettem, amely az egyik legforgalmasabb útja Győr belvárosának.

Pénteken azonban elfogyott a türelmem, mert közvetlenül veszélyeztették a saját és a barátaim gyermekeit a Szent István út és a Gárdonyi utca kereszteződésében. Az aluljáró előtti járdaszigeten álltunk, amikor zöld lett a gyalogosoknak. Az előttünk lévő zebrán egy-egy terepjáró és egy busz a kanyarodó sávban a Gárdonyi utcai zebrát úgy foglalta el, hogy áthaladni egy kb. 50 cm-es szakaszon lehetett a két játrmű közé szorulva. Mivel az alujáró előtti járdaszigeten állni sem egy életbiztosítás és már hozzászocializálódtunk az áldatlan állapotokhoz, ezért megpróbáltam átvergődni a három gyermekkel a szűk helyen. A két kicsi éppen a terepjáró és a busz között haladt át egymás mögött, amikor a terepjárós tolatni kezdett. Én a két jármű között, de a szélén voltam még, ezért oda tudtam ugrani, az első ablakhoz és ököllel megvertem azt, mert a buszos hiába dudált és az autó folytatta a tolatást. A két gyereket, mivel egymás mögött haladtak, egyszerre nem lehetett kihúzni a járművek közül. RETTENETES VOLT! Centiken és a gyerekek talpraesettségén múlt, hogy nem paszírozta őket a buszra.

Meg kellene érteni az embereknek, hogy a szabályok értünk vannak, és mit számít a bocsánatkérés, ha a saját gyermekemet és a barátaimét a sietséggel párosult figyelmetlenség kis híjján jóvátehetetlen bajba sodorta. Ki szeretne 10 perc tovább alvás kedvéért kis gyermeket gázolni a zebrán és börtönbe kerülni? Kedves embertársaim! Gondolják meg! Megéri-e? 13 éve vezetek, tudom hogy milyen az, amikor sietni kell, de a közlekedésben a gyalogos az autós becsületére van utalva. Olyan nagy erőfeszítésbe kerül tudomásul venni azt, hogy a sárgán már nem jutunk át a kereszteződésen? Megéri mások életét kockára tenni és a sajátját esetleg tönkre, pár percért? Nem tudom hová sietett a terepjárós és pláne hova a buszos, csak azt, hogy az életünk jóvátehetetlen irányt is vehet, vagy véget érhet egy pillanat alatt. Ezt végre nagyon komolyan végig kellene gondolni.

Olvasóink írták

  • 1. ombi 2009. április 07. 19:39
    „Az esetek döntő többségében valóban felelős a járművezető, ha beleragad egy kereszteződésben vagy egy gyalogátkelőn. Ha a jelenség egy adott helyen gyakorivá válik, megfontolandó, vajon a vezetőknek kéne-e magukba nézniük, vagy ami szerintem valószínűbb, alapvető forgalomszervezési hiba okozza-e a jelenséget.
    A Gárdonyi utca kereszteződésben ennek a beragadósdinak hetente több alkalommal vagyok szemtanúja, pedig napjában csak egyszer járok arra.
    A járművezetők a gyalogosokkal packáznak, ha siettükben ilyen helyzetbe hozzák magukat, ám ha forgalomszervezők abbéli igyekezetükben állítják ilyen szorosra a lámpaváltásokat, hogy még egy kocsit bepréselhessenek a kereszteződésbe, ők mindannyiunkkal teszik azt.
    Kínlódik a város a nagy forgalomtól, mégis, ami ezt csökkenthetné, a kerékpáros forgalom OKOS megszervezésével senki nem foglalkozik Győrben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megpezsdült az élet az ETO stadionnál: bolha-bolhapiac!

Győr - Ma már csordultig megtelt az ETO Park parkolója. Győr régi-új "nevezetességére" rengetegen… Tovább olvasom