Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Ismét Győrben lépett fel a boogie-woogie magyar nagykövete

Győrben a Baross utca egyik neves éttermének teraszán lépett fel Dániel Balázs, a zseniális boogie-woogie zongorista triójával. A 2012-es év történéseiről beszélgettem vele a koncert után.
Kajtár Csaba: Balázs, immár második alkalommal lépsz fel itt. Honnan jött az ötlet és a kezdeményezés?

Dániel Balázs: Az ötlet az enyém volt, én kerestem meg tavaly az éttermet, hogy lenne-e lehetőség náluk játszani. Ez az egyedi esemény remek alkalom lehet arra, hogy újabb rajongókkal gyarapodjon a boogie-woogie-t kedvelők tábora. Ezt a fülbemászó stílust kezdetben hasonló közegben játszották, így annak hangulatát próbáljuk most megidézni. Idén már felkérésre jöttünk, mert tavaly is nagyon sikeres volt a műsorunk, és mint látod, most is sokan állnak meg és táncolnak az utcán.

KCS: Milyen kiemelkedő eseményeken, koncerteken vettél részt idén?

DB: Voltam több helyen, felléptem Lengyelországban, Ausztriában, Németországban és Angliában is. Ott egy kalandos eseménynek is a részese voltam. Mint nálunk, ott is egy család szervezi a boogie fesztivált. A fellépők helyi családoknál voltak elszállásolva, így én is. A faluba egy hídon keresztül lehet bejutni, mert egy kis folyó mellett fekszik. Kezdetben jó idő volt, de mondták az ottaniak, hogy ha sokat esne az eső, akkor a folyó elönti a falut és a szobám az első, ahova legelőször bejön a víz. Hát a remek angliai időjárás be is jött, két napig esett, a hidat majdnem le kellett zárni. Én épp egy fellépésen voltam, ahol mondták nekem, hogy a folyó kiöntött és elöntötte a szobámat… Az ott lakók szerencsére már fel voltak készülve az árvízre, hiszen nem először történt ilyen (bár állítólag 20 éve volt utoljára), így minden csomagomat ki tudták menteni és elköltöztettek egy magasabban fekvő házba. Két-három nap múlva kisütött a nap és minden visszaállt az eredeti kerékvágásba.KCS: Örülök, hogy sikerült megmenekülnöd! Ez az angliai rendezvény egy nagy koncert volt?

DB: Nem, ez egy háromnapos fesztivál volt, több helyszínnel és több mint 20 programmal. Volt olyan, hogy egy kávézó elé kitettek egy zongorát és egész nap játszottak rajta a fellépők, vagy például egy templomban volt a koncert, szóval nagyon sokszínű rendezvény. Ez egyébként „Az" angol boogie-woogie fesztivál. Örömömre szolgál, hogy jövőre már hivatalos fellépőként várnak vissza a szervezők.

KCS: Mennyire visznek előre az ilyen fesztiválok?

DB: Nagyon sokat segítenek például a kapcsolatépítésben és hatalmas élményt jelentenek, amiktől új inspirációkat kapok. Angliába például azért is utaztam, hogy találkozzak egy spanyol zongoristával. Ő Lluis Coloma, aki egy nagyon egyedi stílusú és hangzásvilágú előadó. A fesztivál során többször játszottam vele együtt, napközben pedig egymásnak játszottunk saját műveinkből.
Remélem egyszer őt is vendégül láthatom majd a most már hagyománnyá vált decemberi rendezvényemen.

KCS: Apropó december, tavaly hatalmas sikerrel zárult a koncert a Richter-teremben. Utána azt jelentetted be, hogy idén három napos fesztivál lesz az egy estés koncert helyett. Hogy áll a szervezés?

DB: Szüleimmel nagyon sokat dolgozunk rajta, jól haladnak a dolgok. Idén már három napon keresztül a Téli Fesztivál kiemelt programjaként több esemény is a boogie-woogie-ról fog szólni Győrben.

KCS: Mikor lesz ez?

DB: December 6-7-8.-án lesznek a rendezvények. A név változott egy kicsit a korábbiakhoz képest, ez lesz az 5. Győri Nemzetközi Boogie-Woogie Fesztivál. Vagy csak egyszerűen 5. Boogiefeszt.
December 6-án az ÁRKÁD-ban lesz egy ingyenes koncert, amelyen duóban lépek fel a fesztivál egyik kiemelt vendégével: Christoph Steinbach zongoristával. Ő már játszott itt Győrben, és nem utolsó sorban Liszt Ferenc rokona, szóval neki igazán vérében van a zongorázás! Fellép még itt egy meglepetés vendég is Németországból, egy fantasztikusan jó zenész, de róla még nem szeretnék többet mondani, csak annyit, hogy érdemes megnézni, mert csodálatos dolgokat tud művelni a hangszerével!

December 7-én a Hotel Konferencia báltermében lesz egy vacsorával egybekötött zenés-táncos est, ahol egy magyar-szerb zenekar adja a talpalávalót Szegedről, a Streetrockers. A fesztivál többi fellépője is szerepelni fog ezen a rendezvényen. A Boogie Cocktail nevű program is egy egész estés show lesz, mint a korábbi nagykoncert: Sok tánc, sok zene, sok boogie lesz.

A már hagyományos nagykoncert december 8-án lesz a Richer-teremben, ahol a két fő fellépő zongorista Christoph Steinbach és Christian Christl lesz. Christian édesanyja magyar, de ennek ellenére még nem játszott Magyarországon. A boogie mellett a New Orleans Jazz stílusnak is mestere, biztos vagyok benne, hogy a koncerten fog játszani ilyen jellegű dalokat is. Természetesen játszom én is a Triómmal – Koch Barnabás – dob, Zink Ferenc – bőgő - és lesznek meglepetésvendégek a korábbi évekhez hasonlóan. Fergeteges show-t láthat a nagyérdemű, akár 4-6-8 kezes zongorajátékot is!

A fesztiválnak még kettő kisebb rendezvénye is lesz, egy boogie-woogie tánc workshop és egy afterparty.

Az 5. Boogiefeszt egy nagy előrelépés a korábbi egész estét betöltő koncerthez képest, így mindenkit arra buzdítok, hogy a többi rendezvényre is jöjjenek el, hiszen vétek lenne kihagyni az egyetlen magyar boogie woogie fesztivál bármelyik rendezvényét is.KCS: Nagyon várjuk már a decembert! Mi a helyzet a lemezekkel? Tervezel esetleg újabb lemezt?

DB: Igen, ha minden jól megy, akkor a nyár végén sikerül 3 új CD-t is kiadnom. Az egyiken Robert Roth fiatal osztrák zongorista barátommal fogok játszani duókat, a másikon pedig az idei sztárvendéggel, Christoph Steinbach-al. Ez utóbbi nagy megtiszteltetés számomra, hiszen ő nagy név a szakmában. A harmadik CD egy önálló szóló album lesz, amin igyekszem magamból minél többet megmutatni, sok különféle stílusú művet gyűjtöttem rá össze.

KCS: Akkor azért komoly dolgok folynak a háttérben. Mi a helyzet az egyetemmel?

DB: Még van egy félévem, aztán nem tudom még hogyan tovább. Lediplomázom és a sok lehetséges út közül nem tudom, hogy mit válasszak. Vagy elkezdek dolgozni, ha sikerül, vagy megpróbálkozom egy mesterképzéssel, vagy még jobban ráállok a zenére… Egy biztos, a boogie-t nem fogom elhanyagolni!

KCS: Sok sikert Neked mindenhez, remélem, hogy terveid sikerülnek. Köszönöm, hogy beszélhettünk.

DB: Én is köszönöm, és találkozunk decemberben!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mária Rádió gyalogos zarándoklat

A Mária Rádió gyalogos zarándoklata már Pápa környékén haladmNagytevelre érkezett a Mária Rádió… Tovább olvasom