Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

II. Rákóczi Ferenc Emléktúra Borsiban

A Győri Vasutas Természetjáró Egyesület küldöttsége 2011.03.27-én részt vett a Vezérlő Fejedelem II. Rákóczi Ferenc születésének 335. évfordulója tiszteletére rendezett emlékünnepségen Borsiban.

Az egyesület túratársai közel húsz éve a II. Rákóczi Ferenc Emléktársaság tagjaiként emlékeznek és koszorúznak.

Borsi Község Önkormányzata, a II. Rákóczi Ferenc Emléktársaság és a Csemadok Borsi Alapszervezete vasárnap 14 órai kezdettel koszorúzással egybekötött megemlékezést szervezett a fejedelem születésének 335. évfordulója tiszteletére.

A felvonulókat a Zempléni Lovas Hagyományőrzők Bandériuma vezette a Rákóczi kastélyhoz.

Az egybegyűlteket Kovács Mária, Borsi község polgármester asszonya köszöntötte.A kultúrműsorral és emléktábla-avatással egybekötött rendezvényen az ünnepi köszöntőt Dr. Mengyi Roland a B.A.Z. Megyei Közgyűlés elnöke tartotta. Az ünnepi szónok dr. Raffai Ernő történész volt. Beszédet mondott még Hajdu Jenő, a II. Rákóczi Ferenc Emléktársaság elnöke. Az ünnepség dr. Halz József - a Rákóczi Szövetség elnöke - zárszavával ért véget.

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító

A kultúrműsorral színesített megemlékezés központi elemét képezte a koszorúzás, amelyet Nagy Csaba tárogatóművész tárogatóján kuruc dallamokkal kísért. A Csemadok valamint a HID–MOST és az MKP helyi, környékbeli és járási szervezetein, valamint civil szervezetek és intézmények képviselőin kívül, szép számban érkeztek koszorúzók Magyarországról és Kárpátaljáról is.

Az emlékünnepségen kívül túráztunk a Sátor-hegyeken, megnéztük a Magyar Kálváriát, a Füzéri várat valamint Sárospatakon a Rákóczi várat és a Református kollégiumot.

A küldöttség feltöltődve a történelmi helyek hangulatától és nem kevésbé a tokaji borok kóstolgatásától érkezett haza, azzal az elhatározással, hogy jövőre is ott lesz Borsiban.

Strenner János

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madárgyűrűzés Gyirmóton

Három nap alatt 12 óvodából és 7 iskolából több mint 800 gyermek látogatott el a hagyományos… Tovább olvasom