Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Így rövidítenek az Ausztriába tartó autósok Fertőrákosnál

Fertőrákos és Fertőmeggyes között járművel elvileg nem lehet közlekedni. Egy földutat használnak.

Fertőrákosi olvasónk kereste meg szerkesztőségünket egy időről-időre visszatérő problémával kapcsolatban.

Az nem újkeletű dolog, hogy Fertőrákos és az ausztriai Fertőmeggyes (Mörbisch) között egy kerékpárút vezet át. Ezt pedig nem használhatják az autósok. Így az a szokás alakult ki, hogy ők az ezzel párhuzamos, közeli földúton közlekednek.

Autóval, gyalog, kerékáron. A nagy mérethez kattintson a képre!
Autóval, gyalog, kerékáron. A nagy mérethez kattintson a képre!


Az, hogy ez szabályos vagy sem, azt nem tudni, mindenesetre van egy jelenség, amelyre megoldást kell találni - hívta fel a figyelmet olvasónk, aki egy másik helyzetre is rámutatott.

Nagyobb esőzések után ez a földes, kavicsos út felázik. S nem ritkán a sárban elakadnak a járművek. Volt, hogy egy helyi vállalkozó húzta ki azokat.

Egy elakadt jármű. Fotó: tudósító
Egy elakadt jármű. Fotó: tudósító


Portálunkon már 2012-ben foglalkoztunk a témával. Akkor megírtuk, a tiltás ellenére azonban mind több autós erre rövidíti le útját.

A helyzet megoldása az lenne, ha a mostani kerékpárutat, - leánykori nevén üzemi utat - átépítenék - számoltunk be.

Miért erre rövidítenek?

Aki autóval akar Fertőrákos és az onnan négy kilométerre lévő Fertőmeggyes között közlekedni, annak akár egy húsz kilométeres kerülőt kell tennie. Így már érthető, hogy miért alakult ki ez az alternatív megoldás.


Az ügyben megkerestük a fertőrákosi önkormányzatot, ahol dr. Nagy Attila jegyző adott tájékoztatást.

- Az összesen 2,5 kilométer hosszú út első kettőszáz métere az önkormányzat tulajdonában van - kezdte a jegyző. - Az aszfaltburkolatot még 2011-ben újíttattuk fel. Az út további része az államhatárt 50 méterre megközelíti, s ennek a kezelője a nemzeti park.

Ezzel még nem is lenne baj, a gond ott kezdődik, hogy a határt gépjárművel Fertőmeggyesnél legálisan nem lehet átlépni. A törvény szerint csak gyalog és kerékpárral lehet átmenni Ausztriába.

S az ide vezető, Meggyesi utat is csak ők használhatják. (Egyéb járműveknek behajtási engedélyt, a meghatározott feltételek mellett a helyi önkormányzat adhat).

Korábban az is felmerült, hogy az önkormányzat pályázati forrásból kiszélesíti és újra aszfaltozza a kerékpárutat.

Az osztrák fél viszont azt mondta, csak akkor járul hozzá ehhez, ha két, külön sávon mennek a gépjárművek és a kerékpárosok. A két kilométeres új út kialakítása több százmillió forintba került volna. Ennyi pénze viszont nem volt az önkormányzatnak.

Egy másik javaslat szerint a mostani földút murva borítást kap. Ez kijönne 10-12 millió forintból. De ez sem járható, mert mindkét esetben ismét előjön: a már fent említett okok miatt járművel nem léphetik át a határt.

- Szentmargitbánya (Szt. Margarethen) felé biztosított az aszfaltozott út. Tudjuk, ez kerülőt jelent, viszont szabályos - folytatta a jegyző. - Ezen utat az állam átvette kezelésbe, már készülnek a kiszélesítés és a felújítás tervei. S amint rendelkezésre áll a beruházás költsége, akkor már elkezdődhet a kivitelezés.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így várta a fecskecsalád a hajnalt

Várták, hogy repülhessenek és jobbnál jobb híreket szállíthassanak a második Tudósítói napunkon. Tovább olvasom