Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

I. Péri Becsület Nap - ˝A múlt megbecsülésére épül a jelen˝

Szombaton kora délelőtt , már kíváncsi szemek voltak láthatóak a Péri Művelődési Ház környékén , ahol II. világháborús harcjárművek próbáltak helyet keresni maguknak a környező üres területen.

Első alkalommal tartottak a településen ilyen rendezvényt I.Péri Becsület Nap címmel. Pér polgármesterének köszöntőjét és egyben az ünnepélyes megnyitót 10 órakor tartották a Művelődési Ház előtt.

Herold Ádám polgármester ünnepi beszédében Széchenyi Istvánt idézte: „ A múlt megbecsülésére épül a jelen." A polgármester szerint ez utóbbi olyan nagy magyar gondolat , amely mindannyiunkat elgondolkodtatásra késztethet. Herold polgármester a megjelenteknek elmondta , hogy a legázolt és bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és a világért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben. Ahhoz, hogy ezt a történelmi leckét megértse, a fülét betömő , és szemét betakaró nyugati társadalom , sok vérnek kellett kihullnia, és ez a vérfolyam most már alvad az emlékezetekben . A magára maradt Európában csak úgy maradhatunk hűek Magyarországhoz, hogy soha , és semmiképpen el nem áruljuk , amiért a magyar harcosok életüket adták. Sajnos eddigi tapasztalat, hogy soha , semmikor, még közvetlenül sem igazoljuk a gyilkosokat. Nem kevesebb feladat áll ma előttünk, hogy az igazság erejével visszaszerezzük megtépázott nemzeti önbecsülésünket.

I.Péri Becsület Nap. Fotók: Gulyás Attila

Nem hagyhatjuk, hogy elvegyék apáink hazaszeretetéből fakadó hősies küzdelmének tisztaságát , hogy megmásítva a történelmi tényeket megfosszák az utókort a büszke gyászolás lehetőségétől. A helytállást , és hősiességet még az ellenségnél is tisztelni illik, és méltatlan , hogy saját ereink bátorságát nem tisztelik , előtte nem hajtunk tisztelettel fejet -mondta Herold Ádám polgármester köszöntőjében.

A programok széles skáláját tárták a látogatók elé a szervezők, melynek folyamán a gyermekek nagy örömére, Tigris harckocsin , Hetczer rohamlövegen , Katyusa rakétavetőn , és Pak 40 páncéltörőn járhattak, nézhették meg egészen közelről. Akiket a makettkiállítás kötött le , azoknak az igényeit a Művelődési Házban berendezett makettkiállítás elégíthette ki. A II.világháborús légvédelemről vetítéses előadás szórakoztatta a téma iránt érdeklődőket, azonban volt Levente találkozó is , ahol a meghívott vendégek együtt tölthették az időt, a közönség számára pedig hazafias érzelmű dalokat adtak elő a kultúrközpont színpadán. A Dunaharaszti Katonai Hagyományörző Egyesület Képes előadását is láthatta az egybegyült közönség. Az elsősorban fiatalok számára volt nagy jelentőségű a hazafias zenei stílusukról ismert zenekarok fellépései , melyet a Hősi emlékműnél tartandó koszorúzás után élvezhettek a Művelődési Házban. Koncertet tartott a Romantikus Erőszak , Radical Hungary , Fehér Virágok.

Kép és szöveg: Gulyás Attila

Olvasóink írták

  • 1. Amasan 2011. február 14. 21:04
    „jó volt... :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálffy István a ménfőcsanaki Bezerédj-kastélyba látogatott

A győr–ménfőcsanaki Bezerédj-kastély adott otthont a népszerű rádiós-tévés műsorvezetővel,… Tovább olvasom