Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Hős katonákra emlékeztek Győrött

A Doni Hősök emléknapja alkalmából, sokan gyűltek össze a Győri Evangélikus Öreg-templomban szombaton délután három órai kezdettel.

A jelenlévőket, elsőként a Győri Magyar Honvéd Hagyományőrző Egyesület titkára köszöntötte, aki elmondta, hogy a Győri Magyar Honvéd Hagyományőrző Egyesület kötelességének érzi, hogy megemlékezzenek a Világháborúban, különösképpen a Doni áttörésben hősi halált halt és fogságban elhunyt hősi katonáinkról. Közösen énekelték el az egybegyűlt emlékezők a Himnuszt, majd az emlékezés gyertyáját gyújtották meg.

Az emlékező műsor teljes egészében hanganyagban letölthető>>
Lovag Kulcsár Béla harmonikaművész, a Vitézi Lovagrend tagja, bús, emlékező dalt adott elő, amit katonadalok követtek a Győri Obsitos Dalárda előadásában. Fekete László verssel gazdagította az emlékezést.

Vitéz Horváth István nyugállományú vezérkari alezredes úr emlékezőbeszéde következett az ünnepség programjában, aki a Győri Magyar Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagja is.

Vitéz Horváth Istvántól megtudtuk, hogy 1942 őszén, harmincad magával tartós vezénylésre kerültek ki a Doni 2. magyar hadtesthez. Ami időt kint töltöttek, pontosan beleesett az az időszak is, amikor a Doni katasztrófa történt. A szörnyű tragédia óta már több mint hét évtized telt el, de mint minden háború után, a Doni hősi halottak emléke is lassan nem lesz más, mint egy emléktáblán aranybetűkkel irt név, hiszen a bajtársak, akik hazatértek vagy az otthon maradt családtagok is kihaltak már, s csupán az aranyozott név az, ami emlékeztet a hősi halottakra - mondta az egykori harcoló katona.

Galéria! Fotók: Tudósító


Templomon kívül és belül olvashatóak az aranyozott nevek, de hogy azok mit tettek, hogy és miért tették, senki nem tudja már - folytatta Horváth alezredes úr. A hosszúra sikerült előadás alkalmával megemlékezett részletesen Vitéz Horváth István azokról a bajtársairól , akik közvetlen beosztottjai , vagy elöljárói voltak. A történelmi egyházak nevében is mondtak imát az elesett hősök lelki nyugalmáért. Az imát követően, koszorúzásokra került sor. Elsőként a Győri 12. Arrabona Légvédelmi Rakéta Ezred és a Nyugat – magyarországi Hadkiegészítő Parancsnoksága helyezett el koszorút, majd a Győr – Moson – Sopron – Megyei Rendőrkapitányság és a Győri Rendőrkapitányság, őket követte az 1944.−45. -ben volt magyar katonák Győr – Moson – Sopron Megyei Szervezete, a Győri Magyar Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége és a Vitézi Rend, a Történelmi Igazságtétel Bizottság, a Szent Lázár Lovagrend, és a Győri Öreg-cserkészek.

A nem sokkal kevesebb mint két órás rendezvény végén, az emlékezők közösen elénekelték a Szózatot.

Gulyás Attila

Olvasóink írták

 • 7. háté 2011. január 15. 18:39
  „4-6-
  Tudod oda még a musz-ok közül is a "megbízhatóakat+ vitték ki, (spionokra nincs szüksége a Magyarnak) --abrahamék-ti, a legkevésbé tartoztok közéjük.(spionokra nem volt szüksége a Magyarnak)
  Édesapám és többiek, a Magyar hősök emlékét, na gyalázd te kemenceszökevény!
  A becsület napja február 11-én lesz, méltó megemlékezés keretében.
  Aki nem tiszteli őseit, annak nincs jövője!-- igaz, honnan tudnál ilyeneket?”
 • 6. meir 2011. január 14. 07:43
  „5-os!!
  <moderálva>
  az az "Abraham nepe" ott volt Magyar Honved egyenruhaban a Don-nal a II.-ik Magyar Hadsereggel,-kenyszeritve mint MUSZ-osok!!”
 • 5. sig 2011. január 12. 10:04
  „Minden tiszteletem azoké az embereké,akik ott harcoltak a vörös rém <moderálva> ellen!”
 • 4. meir 2011. január 11. 02:03
  „2-es/hate!
  jut eszembe!
  mint irod,idezem szoszerint,; -"a tobbire emlekezzen a fajtaja"-!
  ezert emlekeznek Magyarok a varban evente az un,; "becsulet nap" alkalmaval a Nemet SS-ekre ugye??”
 • 3. meir 2011. január 10. 14:18
  „2-es!
  megis AZ faj nektek a legjobban amikor -(amint irod,; "sajat fajtaja)-erre emlekezni mernek Magyarorszagon!
  Ja!!-egyet Nagyon NEM kellene elfeledni azert!! azok a MUSZ-osok egytol-egyig a Magyar II-ik Hadsereg-(Vitez Janyi Gusztav vezetese alatt)-Tagjai voltak,Magyar Honved egyenruhaban!!”
 • 2. háté 2011. január 09. 21:53
  „Először rendezték,-nem 12-én!--vajon mi ok volt rá?

  -----------
  1-es. magyarokra emlékeztek, a többire emlékezzen fajtája--így természetes, normális népeknél!”
 • 1. meir 2011. január 09. 19:40
  „-es vajon ugyanekkor megemlekeztek-e a kenyszerbol odaig kihurcolt MUSZ-osokrol is!??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gumiabroncsokat szórtak szét egy győri áruház mögötti parkolóban

˝Nagyon meglepődtem a látványtól, ami a Kis Duna Áruház mögötti parkolóban fogadott szombaton. Hogy… Tovább olvasom