Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Hivatása mellett verseket szaval a zászlós

A „katona „szó hallatán, az ember egy erőskezű férfira gondol elsőként, nem pedig egy mosolygós hölgyre, éppenséggel Lengyel Andrea Zászlósra, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál szolgáló hölgyre.

A győri 12. Arrabona Légvédelmi Rakéta Ezrednél indult el irodalmi pályafutása is, hiszen a „rakétás csapattal" vett részt 2011-ben a „Lehet egy csillaggal több!" elnevezésű honvédségi tehetségkutató versenyen, ahol első helyezést ért el vers és próza kategóriában.

A tehetségét azonban az első díj mellett a zsűri különdíjjal is jutalmazta.
Az utóbbi szereplésen elért eredmények sarkallták Andreát arra, hogy tovább foglalkozzon a verssel, a szavalással, az irodalommal. Budapesten ambíciójának csak örülnek, hiszen a dandár vezetése is támogatja és segíti fellépésekkel, szakmai fejlődését pedig Körtvélyessy Zsolt Jászai Mari-díjas színművésznek köszönheti.

Lengyel Andrea
Lengyel Andrea


Nagy jelentőségű volt több más fellépése mellett, hogy idén a költészet napján a pápai református gimnázium dísztermében tarthatta önálló estjét, melyre kollégái is elkísérték.

Andrea örökké mosolyog,ha mikrofon mögé kerül, szinte átszellemülve éli át a verseket, azokat a mondanivalókat, melyeket a költők egy ilyen személy számára is alkottak. Olyan katonanő számára, kinek a haza védelme mellett, a kultúra és a nyelv ápolására is jut idő. Andrea számára a vers nem csupán egy szavalat, hanem mélyen megérintik belülről is a szavak, a mondatok.

A test , a lélek és a szavak kedves barátai a katonahölgynek, mert test nélkül nem lehet boldog a lélek , lélek nélkül nem indulnak meg a szavak , hiszen érzelmeink fásultságban lennének , így pedig hárman: a test , a lélek és a szavak mint a versekben, káprázatot , csodálatot, keserűséget, örömet és vegyes érzelmeket osztanak meg kedvelőivel.


Andrea megosztotta azt is velünk , hogy fontos állomás volt az életében az , amikor a budapesti Mátyás templomban szavalt a Hősöknapi megemlékezésen. A templom történetében ilyenre még nem volt példa.

A sok civil mellett, a vezérkari főnök is megtisztelte jelenlétével a megemlékezést. A honvédségi szerepléseken túl Lengyel Andrea zászlóst nagyon sokan hívják civil rendezvényekre is.

Olvasóink írták

  • 1. 00044 2013. augusztus 05. 22:04
    „Gratula, de nőnek nem áll jól az egyenruha.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyári Zenés Esték Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróváron, a vár belső udvarán immár negyedik alkalommal rendezték meg a Nyári Zenés Esték… Tovább olvasom