Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Helyi közösségek a vidéki építészeti értékekért

2013. szeptember 7-én kezdődött a győri Hild József Építőipari Szakközépiskolában az a gyakorlatorientált képzéssorozat, melyet a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat projektötleti felhívása révén támogat.

Az ismeretátadás elsősorban az épített környezet védelmére irányul, másodsorban az integrált vidékfejlesztés céljaival összhangban, koordinált módon, kreatív eszközökkel a közösségépítéshez, falutervezéshez járul hozzá. A képzés magas szakmai színvonalát a megyéhez és az intézményhez kötődő, országosan is ismert és elismert előadók, egyetemi oktatók, építészek és vidékfejlesztési szakemberek biztosítják.

A képzés célcsoportját Győr környéki falvak közművelődési intézményeinek dolgozói, művelődési házak, könyvtárak integrált közösségi és szolgáltató terek vezetői, alkalmazottai, hagyományőrző egyesületek, ifjúsági, illetve nyugdíjas szerveződések tagjai, a kistelepülésükön aktív, közösségszervező emberek alkotják.

A tudásátadásban résztvevők az első és harmadik képzési nap között feladatokat oldanak meg tervszerűen, irányítottan, kontrolláltan, csoportmunkában a saját településük épített környezet védelmére, fejlesztésére vonatkozóan, melyek a képzések elméleti és gyakorlati ismereteire épülnek, folyamatos konzultációs lehetőség mellett.

A projektmunkában a résztvevők egy csoportja által választott faluban egy nem használt lepusztult állapotú épületet kell újra gondolni új, fenntartható, közösségi funkciót találni neki.


Az első képzési napon a Kisalföld, mint tájegység népi építészetének jellegzetességeiről, fennmaradt értékeiről hallgathattunk meg előadást Tanai Péter muzeológus tolmácsolásában, majd a faluÉPÍTÉS projekt keretében 2013-ben megvalósított bogyoszlói piac és a 2013-ban készített csikvándi kilátó építésének tapasztalatait hallgathattuk meg a tábor szervezőitől. Józsa Tamás, a Hild Szakközépiskola igazgatója az iskola által megvalósított felmérő táborokról tartott előadást, melyek által a résztvevő diákok számos helyszínen gazdagodhattak gyakorlati tapasztalatokkal, melyet a mai napig kamatoztatni tudnak munkájuk során.

A délután folyamán kialakultak a csapatok, akik egy-egy közös célt fogalmaztak meg, kiválasztották, milyen, jelenleg használaton kívüli épületeknek szeretnének új funkciót találni a képzéssorozat végére. Az elképzelések között jelenleg kihasználatlan volt iskolaépület, tömésház, tájház és magtár is szerepel.

Székely Rita
Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, Győr-Moson-Sopron megyei referens

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

P. Szabó Márta textilkiállítása a PSVMK-ban

P. Szabó Márta kiállítása szeptember 2-án nyílt meg Győrben. Tovább olvasom