Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Hátborzongató: hatalmas meteor hullott, Győrben is látták - videó

Több olvasónk írta, hogy kedd késő délután fényes égi jelenséget észlelt. Ön lefotózta? Küldje be!

December 10., szerda:9.50 - Kedd óta a hírkeresőt bújom, hogy vajon képzelődtem-e, vagy tényleg meteorithullást láttam. Ahogy a másik olvasó is írta, 17:19-kor láttam Biatorbágy közelében a gyönyörű, erős zöld fénnyel világító zuhanó jelenséget. Nagyon közelinek tűnt. Mivel éppen vezettem, sajnos nem volt időm elővenni a telefonomat, hogy lefényképezzem, és egyébként is nagyon gyorsan történt minden - írta a kisalfold.hu-nak Réka.

8.47.  - A videókat Ternyei Zsolt küldte Győrből, köszönjük!

8.05 - Több olvasónk is jelezte, hogy látta az égi jelenséget kedd késő délután. Egyikük azt írta: - a meteorithullás 17:19-kor történt, Győr felett láttam, É-NY irányban. Gyönyörű látvány volt!

Sajnos fotónk nincs a jelenségről, ha Ön készített róla képet, kérjük, küldje el az tudosito@kisalfold.hu -ra.


November 26-án írtuk:
 

Csütörtök:

Szerda hajnalban 03:39UT-kor, azaz óránkra tekintve 04:40-kor fényes Tűzgömb szelte át az eget országunk felett Észak-Nyugatról, Dél-Kelet felé. Voltak, akik csupán egy irányba látták, közel a horizonthoz és voltak akik magasabban az égen, hosszan, akár 7-8 másodpercig! 
 
Az egyik Bajkonurból indított űrhajó rakétájának egyik részének terv szerinti elégése volt a magaslégkörben.

Csizmadia Szilárd csillagász számításait ide kattintva olvashatják >>


Szerda:13.00

˝Én Fertőszentmiklóson láttam a buszmegállóban 4:30 és 4:40 között. Félelmetes volt, ahogy a templom felett előbukkant. Több szikrázó "pont" húzta maga után a csóvát, és elég lassú volt, könnyen megfigyelhető. Úgy tűnt, elég alacsonyan volt. Kb 2-3 perccel később hallottam egy furcsa tompa robbanó hangot˝ - írta olvasónk, Barna Kitti.

11.36

Farkas Boglárka amatőrcsillagász a kisalfold.hu-nak

Bezák Tibor amatőrcsillagász véleménye szerint az űrszemét lehetősége is felmerül.

Pályaszámítások alapján van rá esély, hogy egy SL-4 Rakéta tért vissza a légkörbe, és ott darabokra esett. Idén februárban már történt ilyen.

 elmondta:

˝A Vénusz fényességénél (-4 magnitúdónál) fényesebb meteorok a tűzgömbök, de ezek közül sok erősen darabolódik a nagy hőhatás és az erős fékeződés hatására, így kisebb darabokra hullik szét. Az így szétrobbanó tűzgömbök a bolidák, ezt a jelenséget figyelhették meg hajnalban a szerencsések.

A képen és videofelvételen látható fényességéből és a darabolódásából ítélve ez egy nagyjából 5-6 centiméteres meteor lehetett. (Egy nagyjából 10 cm-es darab már telihold fényességű is lehet, így meg lehet becsülni a meteor méretét.)

A jelenségről egy telefonnal felvett (nem túl jó minőségű, de élvezhető), Belgrádban felvett videót is találtam: 


 

Jelenleg 4 meteorraj keresztezi a Föld pályáját:

Északi Tauridák, Andromeidák, Novemberi Orionidák és a Leonidák, de nagy a valószínűsége, hogy ez egy ún. sporadikus, vagyis meteorrajhoz nem tartozó jelenség volt. Ezek jellemzően hajnalban érik a Földet, és az év minden szakában hullanak - tájékoztatott Farkas Boglárka.


11.06

Újabb olvasónk jelezte e-mailben: ˝Én is láttam a jelenséget Csornán. Buszra indultam, amikor észrevettem, hogy a többi ember az égboltra figyel nagyon. Akkor láttam, hogy darabjaira hullva, erős fénnyel és csóvát húzva maga után megy végig az égbolton, mint egy csomó meteor egymás mellett zuhanva. Néhány perc után pedig egy tompa robbanást hallottam. Ez történt olyan 4:45 körül. A jelenség Győr írányába haladt és egyre jobban halványult˝ - írta Tarcsai János.

Közben érkeznek a kommentek a cikk alá is, érdemes olvasgatni! :)
 
Thury Zoltán fotója, szerda 4.39-kor készült:

Fotó: Thury Zoltán
Fotó: Thury Zoltán


 
9.30

˝Sziasztok! Látta valaki ezt a valamit hajnalban? 4:39 körül erős fénnyel jött, majd villogni kezdett és darabokra hullott!˝ - írta olvasónk, Róka Máté.

Olvasónk kérdésére keressük a választ, ha tudnak az égi jelenségről, kérjük, írják meg kommentben, vagy az online@kisalfold.hu e-mail címre.

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító - Róka Máté

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokkoló fotók! - Kibelezett kos a vízben Dunaszegen

˝Sajnálatos, hogy van ilyen Dunaszegen˝ - írta tudósítónk. A képeket csak erős idegzetűek nézzék… Tovább olvasom