Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Halloween a gyirmóti óvodában - fotók

Már második évben rendezték meg a Halloween napot a gyirmóti óvodában.

Mivel a gyerekek az angol nyelvvel is ismerkednek, nálunk ehhez hozzátartozik más népek hagyományainak megismertetése is - mondta Konczné Andrea óvodavezető.

Galéria!

- Ezen a napon minden a Hallowenről szól: a különféle játékok, töklámpás-, korona-, varázspálca, készítés, arcfestés, stb., sőt még a kígyókkal is testközelből találkozhatnak a gyerekek.

Délután pedig fogjuk a lámpásunkat és énekelve megyünk néhány házhoz, ahol a megérdemelt cukrot is megkapják óvodásaink.

Olvasóink írták

 • 6. gyanoa 2011. november 02. 17:11
  „Tisztellt Hozzászólók! Igen Gyirmóton nemcsak az " amerikázás" megy. Szüreti hagyományokat, Márton napi szokásokat,a Lucázást, a Bethlehemezést, téltemetést stb.is tartunk. Valamint a hagyományok megőrzésén, tiszteletén kívül, környezetünk védelmére, megőrzésére is neveljük a gyerekeket. Aki szeretné megismerni az óvoda programját szívesen látjuk. Érdekes, hogy amikor a madárgyűrűzésről, Madarak és fák napjáról írtunk, nem volt ennyi hozzászóló.”
 • 5. kosbor18 2011. november 02. 14:14
  „Sajnos, mi magyarok a 21. század 2. évtizedében azt az időszakot éljük, amikor a globalizáció és az amerikanalizálódó tömegkultúra elnyomja az ősi magyar hagyományokat, amelyek több évszázad népi kultúrájában gyökereznek. Jómagam is pedagógus vagyok, s tudom, milyen nehéz ez ellen küzdeni, de nem lehetetlen. A gyerekek fogékonyak nemzeti hagyományaink megismerésére, csak újra kell tanítani azokat, mert a mindennapi életben egyre kevesebbet találkoznak velük. Biztosan sok időt, energiát fordítottak a gyirmótiak is a halloweenre, de én mégis azt gondolom, hogy nekünk elsősorban a magunk gyökereit kell megtalálnunk. Októberben olyan sok szép jeles nap van, csak válogatni kell belőlük: Dömötör-napja (Állatok behajtása, szegődtetés); Simon-Júdás napja (szüreti hagyományok); Vendel (állatok védőszentje) stb. November is bővelkedik az ünnepnapokban : Márton-nap (vesszőhordás, vásár, bál ), Katalin (Katalin-ág), András-nap( gombócfőzés). Aztán ott vannak a dudabálok, kukoricafosztás, disznótor. Ha már a jelmezeknél tartunk, erre kiváló alkalom a disznóöléskor szokásos alakoskodás. Még mindenszenteki népi játékot is találhatunk: Ilyenkor Nagymagyaron legényvásárt tartottak.
  Természetesen én sem bántani szeretnék, csak nekünk, pedagógusoknak a "néptanítói" szerepét, felelősségét hangsúlyozni.”
 • 4. mosonmegye 2011. november 02. 12:23
  „Minden félreértés elkerülése érdekében, senkit nem akarok bántani. Az a népnevelői munka ami Gyirmóton megy csak dicséretre méltó. Kiállítások, közösségi események, stb. sok település joggal irigykedhet. A haloween-es szösszenetem inkább az amerikanizálódás, a csökött globalizáció felé fordulásra való reagálás, ami nem helyi, hanem országos, de túlmegyek rajta, világ jelenség. Remélem az óvonéniket ne bántottam meg, nem is neki szólt a megjegyzésem.”
 • 3. mosonmegye 2011. november 02. 11:31
  „Szép dolog más népek, nemzetek hagyományainak ismerete, de nem csak a "színpadi" rész, hanem a hagyomány eredete, a különböző rítusok mondanivalójának értése is! Gondolom, amikor a lucázás lesz, akkor is elmennek a gyerekek néhány házhoz kovásszal bekenni a háziakat, és egy kis szalmát is szétszórnak a szobákban. Remélem az óvónénik tudják még, miről szól ez. A betlehemezésről már ne is szóljunk! Közben, amíg ezeket a sorokat írogatom, lelki szemeimmel látom a"Józsi bácsit" amikor a kopogásra ajtót nyit és a haloween jelmezbe öltözött gyerekek rákiáltanak Trick or treat!, De közben elkalandoztam és már látom a sok kis amerikai gyerkőcöt is, amint a New York utcáin és az Újvilág valamennyi óriás és picinyke településein, házról házra járva cipelik a betlehemet, és énekszóval dicsérik a kis Jézust. Közben a kis cowboy palánták kiskunsági pásztornak öltözve harsány szöveggel eljátszák a születés-történetet és a pásztorok köszöntését.”
 • 2. akela4 2011. november 02. 10:41
  „Kedves Kosbor18!

  Ha hiszed, ha nem én is azért kattintottam a cikkre, mert ugyanerről szerettem volna hozzászólni, mint Te!
  Szomorú, hogy nálunk gyökértelen idegen szeméttel tömik már a gyerekeket is és a szép magyar szokásokról nem is beszélnek!
  Ezt hozza magával a pénznek és az üzletnek mindent alárendelő globalizált világ!”
 • 1. kosbor18 2011. november 02. 07:40
  „Vajon a magyar népszokásokat is ápolják az ovisok? Betlehemezni, mendikálni, regölni, balázsolni, pünkösdölni stb. is fognak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Furcsa tojás Szanyban

Úgy látszik, hogy Szanyban Gulyás János portáját nem kerülik el a különleges tyúktojások. Most is… Tovább olvasom