Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Gyula is állított májusfát a barátnőjének Farádon

Hol él még a hagyomány, hol állítottak még májusfát a megyében? Várjuk a képeket!


Olvasónk Rábatamásin állította a barátaival:Szanyban is él még a hagyomány:Horváth Gyula a barátnőjének állította a májusfát barátaival, Farádon:

Májusfa Farádon
Májusfa Farádon


˝Győrben is él még a hagyomány, a Kálvária úton állítottak nekem májusfát! Nem hozott anyagból dolgoztak, hanem a 2. emeleti ablakból az alábbi kép fogadott reggel :)˝  - írta szerkesztőségünknek "egy boldog lány :) "

Májusfa a győri Kálvária úton
Májusfa a győri Kálvária útonSopron-Balf májusfája is galériánkban - ˝A településrész májusfáját évek óta a Balfi SE állítja.˝:

Galéria! Májusfák a megyei településeken

"A Marcal Néptáncegyüttes férfi táncosai a természet újjászületésének, a nagylányság elismerésének, és udvarlási szándékának tiszteleg ezzel a szimbólummal Ménfőcsanakon" - írta szerkesztőségünknek Klauz Balázs, a Marcal Néptáncegyüttes vezetője.

Hol él még a hagyomány? Küldjön fotót, rövid leírást a települése, lánya, unokája májusfájáról ide: tudosito@kisalfold.hu


Májusfa Ménfőcsanakon
Májusfa Ménfőcsanakon


Májusfa Pannonhalma főterén. Fotó: Kovács István
Májusfa Pannonhalma főterén. Fotó: Kovács István

A hagyományról

A májusfát csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Magas, sudár fák voltak erre alkalmasak, melyeket a kerítésoszlophoz rögzítettek éjjel vagy kora hajnalban. Általában színes szalagokkal, étellel-itallal is díszítették.

Általában az udvarló legény vezetésével állították a fát, de egyes területeken a legények a rokonlányoknak is állítottak fát. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fája, aminek a kidöntését ünnepély, és táncmulatság kísérte.

Ez a szokás falvakban még napjainkban is komolyan jelen van. A májusfát vagy májusi gallyat világosig őrizni kellett. A két háború között divatba jött a szerenád, az éjjelizene május elsején. Nagykőrösön amelyik lánynak már volt udvarlója, az május 1-jén kapott májusfát. Leggyakrabban nyárfa volt, de állítottak vadkörtét, orgonát, vadpiszkét is. A fákra színes papírszalagokat akasztottak. Ezután szerenádot adtak, amit a lánynak fogadni illett egy szál gyufa meggyújtásával. A szerenádot követően a lány kiment és borral kínálta a legényeket.

Forrás: Wikipédia

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeméthegy a győri plázánál - fotó

Olvasónk nem érti, senki sem zavar, hogy hétről hétre rendszeresen jelentős mennyiségű szemét gyűlik… Tovább olvasom