Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Fekete sereg a gyereknapon

Győr - A gyermeknapi programok kellős közepén demonstrált az egyik szélsőségesnek tartott szervezet néhány tagja a Radó-szigeten: a hungaristák a hősök napja alkalmából vonultak fel. Szabad ezt engedélyezni, ha a gyerekek megijednek a fekete ruhába öltözött „seregtől"? – kérdezi a Kisalföld olvasóriportere, aki fotókkal is illusztrálta, amit látott.
„Egyike vagyok a sok felháborodott szülőnek, akik elfogadhatatlannak tartják, hogy valaki hivatalosan engedélyt adott egy szélsőséges, félkatonai szervezetnek, hogy az május 25-én délben, a gyereknapi rendezvény helyszínén felvonuljon, megzavarja a kicsik programjait, és fenyegető-hangoskodó stílusában koszorúzzon. A Gyermekek Háza nívós, ötletes programokkal készült, több ezer kisgyerekes család töltötte a vasárnapját a szigeten. Miért pont ott, és miért pont akkor kellett koszorúzniuk – és ami a legszomorúbb, rendőri segédlettel?

Volt olyan kisgyerek, aki rémülten bújt a nagymamájához, azt kérdezve, kik ezek a bácsik, és mit akarnak? Nem vagyok egyedül, amikor azt mondom: nagyon-nagyon szeretném tudni, ki adott engedélyt egy szélsőséges csoportnak arra, hogy pont akkor koszorúzzon, amikor több ezer győri és Győr környéki kisgyerek vesz részt a Mátyás király köré fűzött programokban. Ugyan mivel nyugtassuk őket? Ez itt a fekete sereg, és velünk játszanak ezen a szép májusi, gyerekeknek szánt napon?!"


Ki adott engedélyt egy szélsőséges csoportnak arra, hogy pont akkor koszorúzzon, amikor több ezer kisgyerek vesz részt a Mátyás király köré fűzött programokban? – kérdezte olvasó/tudósítónk, egy győri
A jó hangulatú gyereknap...
...és a koszorúzók.
...és a koszorúzók.

Az olvasónk által mellékelt fotósorozat kétségkívül alátámasztja a leírtakat. Utánajártunk tehát „a győri édesanya" kérdéseinek, s mivel az önkormányzatnál kezdtük a kört, mindjárt az elején kiderült: Borkai Zsolt győri polgármester is értesült az esetről, s vizsgálatot rendelt el ez ügyben. Borkai leszögezte: „Tény, hogy ugyanezen a napon az önkormányzat is tartott hősök napi megemlékezést a Radó-szigeten, de a két rendezvénynek semmi köze egymáshoz. Olyannyira, hogy az említett demonstrációról nem is tudunk. A város ugyanis délután háromkor koszorúzott, a másik felvonulás pedig délelőtt tizenegykor volt. Nem tudom, ki adott erre engedély, mi biztosan nem."

Az is kiderült, hogy olvasóriporterünk jól sejtette: a rendőrség tudott a rendezvényről. Kálmán Gabriella szóvivő elmondta: „Bejelentett demonstrációról volt szó – egy magánszemély volt a kezdeményező –, amelyet a rendőri szerv engedélyezett és biztosított is. Rendbontás nem történt."

Persze adódik a kérdés, hogy a rendőrség megtilthatta volna-e a demonstráció megtartását, mondjuk arra hivatkozva, hogy a gyereknapi programok helyszínén ez tényleg nem ildomos. (De az is tény, hogy a hősök napi emlékmű a Radó-szigeten van, így a hősök napján értelemszerűen mindenki ott koszorúz.) A válasz az, hogy nem, a hatályos törvények szerint ugyanis – köznyelven fogalmazva – csak akkor lehetett volna ezt megtiltani, ha a rendezvény a népképviseleti szervek vagy a bíróságok munkáját akadályozta volna, illetve ha úgy vonult volna a „sereg", hogy a közlekedést megbénítja a városban. Nos, egyikről sem volt szó, így a rendőrség nem tehetett mást, mint tudomásul vette a demonstrációt.

Szerettük volna felvenni a kapcsolatot a szervezet képviselőjével is, de helyi vezetőjüket hiába hívtuk egész nap, nem tudtuk elérni.

Olvasóink írták

 • 6. Tulok 2008. június 01. 04:07
  „Tisztelt fórumolvasók!

  Egyszer és mindenkorra szeretném letisztűzni ezt a téves képzelgésekkel teli topic-ot. a hétvégén, a Radó-szgeten megrendezéssel kapcsolatban. Tévedés ne essék, ez NEM demonstráció volt, hanem egy MEGEMLÉKEZÉS!!!!!! A kettő között jlentős a különbség. Én ott álltam a "fekete sereg"-nek fémjelzett társaság sorában, és egy csepet sem szégyenlem, SŐT, BÜSZKE vagyok rá, hogy ott álltam. Meglátásom szerint ha a mai szülők nem a televízió elé ültetnék a gyermekeiket, hogy nézzék a cartoon network-ot és a hasonló agypusztító marhaságokat, akkor nem lenne a fejükbe pumpálva az a tézis, hogy a fekete a gonosz színe és minden ami fekete, rossz. Ez alkalommal a fekete mint a gyász, a megemlékezés, a tiszteletadás színe volt. A Hősök napja egy gyászünnep, mikor a Magyar történelem több mint ezer évének hősi halottjaira emlékezünk. Legyen az István király háborúiban elesett katona vagy a világháborúk frontvonalában elhunyt baka, lényegében egyre megy. A hősi halál tényén SEMMI NEM VÁLTOZTAT! Ezek fényében kérek minden liberális, szocalista, jobb- vagy baloldali gondolkodású fórumozót, hogy tartózkodjon az elhamarkodott megnyilatkozásoktól. Bárkit meg lehet kérdezni, akár megemlékezést biztosító, a törvényt képviselő rendőröket is, részünkről egy szó nem ment a gyereknapon résztevő polgárok felé, ahogy más felé sem. Ezt a koszorúzást valójában egy magánszemély jelentette be, és erről az illetékes hatóság teljes körű tájékoztatást kapott, révén, hogy csak így kaphattunk engedélyt a koszorúzás lefolytatására. Tehát ha ezek után valakinek még kételyei lennének, egész nyugodtan közölje a szobája falával.

  További kellemes fórumböngészést mindenkinek!”
 • 5. Magyari 2008. május 28. 21:47
  „Tisztelt Kornélia!
  Szerencsére ilyen valótlan cikket én nem tudok és nem is akarok írni! Főleg másokat megtévesztve! "Több ezer szülő" Önökön kívül senknek nem volt ellenére a felvonulás! "Rendőrség" Teljesen rendben lezajlott a megemlékezés, rendbontás nem történt, ezt ők adták k ia közleményükben! "Újságírók "Nagyrészt elfogultak, a balhé miatt hozzák le az ilyen jellegű cikkeket. Mégegyszer megkérdezem öntől:Az újvárosi esti séta, vagy a Felvonulók a veszélyesebbek? Én tudom a választ, remélem a nagymamája is! Egyébként teljesen biztos voltam benne, hogy egy idős nőnek nem tetszettek az események, állandóan félnek valamitől! Ne ettől
  tartsanak, hanem a drágalátos szoci kormányunktól akiket már
  kétszer az ország nyakára szabadítottak mindenki bánatára!”
 • 4. drdoc 2008. május 28. 19:19
  „Félkatonai szervezet? -nem túlzás ez?

  Háát... én sem tudom, hogy voltam képes lelki sérülések nélkül felnőni a: "fenyegető-hangoskodó stílusban" lebonyolított kommunista - szocialista emléknapok miatt?!
  Gondolom ennyit takar a jelző, hogy vezényszóra történő koszorúzás. Nem voltam ott.

  A mai világban nagyon kell vigyázni a gyermekek sérülékeny lelkivilágára, mert a tévében biztosan nem nézik a CartoonNetwork elmebajos meséit. Telis-tele fekete démonokkal. Nem ez zavarja-e össze őket?

  Nem tudom, hogy a nagy gyermekzsivalyban valóban zavaró volt-e, a megemlékezés. Ki vette észre őket, és miért hívta fel a figyelmét másoknak? ...nos semmit sem tudok...”
 • 3. Kornélia. 2008. május 28. 18:06
  „"Kedves" Magyari!
  Savanyú a szőlő?Maga nem tud ilyt írni? Igen ez szomorú de akkor mondja azt,hogy gratulálok! Mellesleg a cikket édesanyám írta,tisztában vagyok az anyagi helyzetünkkel,higgye el nem 2000 Ft-ot fogjuk MAGA ELŐL elvenni! Főleg annak tudatában,hogy a cikket elöbb írta,mint hogy tudta volna a kiírást!Mellesleg ha valótlanság a cikk és anyukám hazudik,akkor az újságírónő,a több ezer szülő és maguk a rendőrök is hazudnak?Na ne legyünk nevetségesek!Előbb gondolkodjon (mégha nehéz is lesz),és aztán írjon ilyen stílusú levelet!”
 • 2. FBali 2008. május 28. 10:03
  „"Volt olyan kisgyerek, aki rémülten bújt a nagymamájához, azt kérdezve, kik ezek a bácsik, és mit akarnak?"

  Hát talán el kellett volna neki mondani, hogy a hősök napja van és koszorúznak, talán a gyerek is megnyugodott volna.
  A semmiből így lehet hírt csinálni.”
 • 1. Magyari 2008. május 28. 08:28
  „Méghogy a "fekete" megemlékezők félelmet váltottak ki a
  gyerekekből! Röhej!!! Ha valamelyik belügyi szerv lett volna
  ott sötét színű egyenruhában akkor is félt volna az olvasó
  gyereke? Nem lehetséges hogy a szülő maga (pláne ha nagyszülők)
  féltek tudatlanságuk folytán a felvonulóktól? Kérem sétáltassa
  a kisgyerekét a Kossuth utcán napnyugtakor, és akkor majd
  ténylegesen megtudja mi a valódi félelem! Ez érdekes módon
  nem zavarja. Vagy az újság által felajánlott alamizsna összeg
  kellett önnek? Ígérem odaadom én is, csak ne írjon hülyesé-
  geket, valótlanságokat!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irtó nagy átverés?

Győr - Egy percnyi munkáért 8500 forintot kért egy rovarirtó cég egy olvasónktól egy soha nem látott… Tovább olvasom