Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Erdélyi emlékek - fotók

Már napok óta nagy izgalommal készültem a nyári kirándulásra. Végre elérkezett július 4-e és a nagymegyeri (Szlovákia) csapat legfiatalabb tagjaként indultam el Erdélyország felfedezésére.

Az első pillanattól kezdve sok-sok gondolat járt a fejemben. Vajon milyen város Kolozsváros? Hol lakott Mátyás király? Látok-e majd magyar huszárt, állok-e majd csatamezőn, hord-e bajuszt a székely ember, igazak-e a tündérmesék? De lássatok csodát, minden vágyam valóra vált! Erdélyi barangolásunk Kolozsváron kezdődött. Megismerhettük itt a nagy Kinizsi Pál rokonát, megnéztük Mátyás király szülőházát és lovas szobrát. Jártunk a parajdi sóbányában. Katonáknak öltözve védtük a csíkszeredai Mikó-várat. A Somlyó hegyen ünnepeltünk ezernél is több népviseletbe öltözött székely leánnyal, magyar huszárral és táncoltunk János vitézzel meg Iluskával. Szentegyházán a Fili-ház meseszép csűrjében nagy kalandban volt részünk. Átkeltünk a lengőlétrán, utaztunk hasvasúton, bebújtunk az egérlyukba.

Franciska a Székelykő tetején.
Franciska a Székelykő tetején.

A faluban megismerkedtünk egy nehéz sorsú, de gyönyörű hangú lánnyal, aki szebbnél szebb népdalokat énekelt nekünk. A felnőttek felvetették az ötletet, hogy kezdjünk gyűjtésbe és ezzel támogassuk a tehetséget. Rögtön kihasználva az alkalmat felajánlottam kis kalapomat, hogy abba gyűjtsük az adományokat. Pár perc alatt színültig megtelt a kalap pénzzel. Alig vártam a boldog pillanatot, hogy megörvendeztethessük őt. A Fili-ház udvarán egymással szemben állva: én ragyogó szemekkel és mosolygós arccal adtam át a kalap tartalmát Kingának. Ő nagy meglepődöttséggel, de alázattal és halk köszönömmel fogadta az adományt. A felnőttek könnybe lábadt szemmel figyelték az eseményeket. Én csak percek múlva döbbentem rá, hogy milyen csodálatos pillanatnak lehettem az egyik főszereplője. A következő napokban ellátogattunk a hétfalusi csángókhoz, jártunk Árkoson, Sepsiszentgyörgyön és több szász városban is. Álltunk igazi csatamezőkön, ahol izgalmas történelemórákkal emlékeztünk a hősökre.

Franciska a Vértanúk emlékművénél Aradon
Franciska a Vértanúk emlékművénél Aradon

Nem mindennapi kitartásról és merészségről tanúbizonyságot téve felmásztunk a torockói Székelykőre. Kirándulásunk utolsó napján teljesült egy régi vágyam, hogy ünneplőingben tiszteleghettem az aradi 13 hős előtt. Az emlékműnél én helyezhettem el koszorúnkat, majd közösen, mélyen a felhők közé nézve, büszkén énekeltük a Himnuszt. Ezzel zárult erdélyi barangolásunk. Csapatunk minden tagja kilenczáros lakatra zárva őrzi majd szívében a szép emlékeket. Akinek tetszett a történetem, tartson velem jövőre és legyen a székelyek vendége!

Cséfalvay Franciska 9 éves diáklány, Dunaszerdahely, Szlovákia

(Egy nagymegyeri baráti társaság, akik közül sokan a Csemadok (Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség) nagymegyeri szervezetének (www.csemadvm.sk) tagjai, idén is megszervezte szokásos erdélyi útját. Az írás a csapat legifjabb tagjának beszámolója.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vérző orral küzdött a kapuvári lány

Szeptember 30-án Esztergomban rendezték a 4Fight Kupa III. fordulóját. Tovább olvasom