Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Enese: ˝nyárfavirágtól nem lehet az udvaron maradni˝

Enesén is szeretnék élvezni az emberek a tavaszt, de sajnos bekényszerülünk a lakásba.

A mellékelt képeken látszik, hogy a nyárfavirágtól nem lehet megmaradni az udvarokon.
Évekóta hiába, panaszkodunk a fák tulajdonosa "fülebotját" sem mozdítja... igaz, ahol Ő lakik ott nincs ilyen...


Tisztelettel: József A. út, Vörösmarty út, Jókai út lakói

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. környezetvédö 2010. május 06. 00:17
  „Személyes tapasztalat: telepítettem ujra erdöt lakott terület mellett -azaz csak próbálkoztam- , mert az ültetett kis fákat vagy
  1) kigyurták, kitaposták
  vagy
  2)ellopták
  vagy ha esetleg az 1)-t és a 2)-t tulélte akkor 3) májusfának kivágták!
  Söt ajándékként még a környéken lakók a szemetüket is kiöntötték a területre! No comment!
  Gondolom ez Enesén nem fordulhat elö! Ha mégis, együttérzek a tulajjal!
  angel "régebbi házak is vannak" -gondolom az öreg fákat sem a tulaj ültette azért, hogy benneteket bosszantson, mert 30 évvel ezelött(nem tudom pontosan hány évesek a fák) nem voltak földterületek magántulajdonban!”
 • 20. Mankapunka 2010. május 05. 23:26
  „angel

  Te mit hiszel,hogy mi meg batyuban élünk?????”
 • 19. angel12 2010. május 05. 07:59
  „Ti már rég nem arról beszéltek ami a Mi problémánk. Amúgy meg régebbi házak is vannak itt ezen a részen, mint a fák!!!Persze aki nemlakik itt az nemis tudhatja!Hiába okoskodtok, de Mi itt élünk és nem külföldön.Ezzel nem oldódik meg a Mi problémánk.”
 • 18. környezetvédö 2010. május 04. 20:19
  „Igen, ez tipikus. Ha tölünk egy kicsit nyugatabbra megyünk, Ausztria, Németország, Franciaország, ..., nem ritka hogy gazdaságok a falvak, városok központjában is vannak. Senki nem panaszkodik a szag miatt, mert tudják, hogy a gazda a gazdaságból él, az emberek annak az állatnak a husát(+tejet, tojást...stb.) eszik, amit a gazda tenyészt! Söt az sem ritka, hogy panziók, szállodák, cégek udvarán legelnek a marhák, bárányok.... A bölcsiseknek, ovisoknak farm-látogatást szerveznek kéthetente. Nálunk a falvakban sajnos már szinte hírböl sem látni állatokat a macskán és a kutyán kívül.”
 • 17. vonLichthofen 2010. május 04. 16:24
  „Hogy ez miként működik más helyeken/is/.
  Gyönyörű lankás termőföld, patakkal a lejtő aljában, tehenek, disznók a karámban, libák meg minden.
  Az/egy ingatlanügynük beállít a tulajdonos földművelőhöz/Keszthelyen végzett/, hogy jó pénzért megvenné az egész területet, de legalább nagy részét, hogy lakóparkot építsenek.
  Az egyszerű szántóvető rááll/ az Agrártudományok Doktora/, már nem mai gyerek és a gabonaárak is a bányászbéka ülepe alatt vannak az EU áldásai miatt.
  Fölépítik a lakóparkot és a beköltözők iziben panaszkodni kezdenek, hogy nem azért fizettek milliókat, hogy disznószart szagoljanak reggelente, kokaskukorékolásra ébredjenek reggel 4kor, este meg tehénszarszaggal búcsúztassák a Napot/napot/.
  Nagy aláírásgyűjtésbe kezdenek, hogy zárják be a közeles gazdaságot, mert az zavarja a békés mindennapjaikat és különben is az ingatlanügynök azt ígérte, hogy mire a lakók beköltöznek a gazdaság már nem lesz ott. Most nagy gyűlölethadjárat folyik az egyszerű szántóvető és gazdasága ellen, mindkét fél hatalmas összegeket fizet az ügyvédeknek.
  Itt tart most az ügy.
  14 és 15, felelősségteljes gondolkodás.”
 • 16. stigó 2010. május 04. 15:41
  „Nem arról van szó, hogy pusztítsuk el az erdőt!!Teljesen félreértitek!Hanem arról, hogy azt a pár hatalmas nyárfát vágják ki ami megkeseríti a mindennapokat!! !! mellette vannak más fák is amelyek nagyon gyögyörűek pl: tölgy és nyugodtan lehetne a kivágott helyett más fajtát ültetni! Van olyan fa ami sajnos már sérült, letört az ága! A tulajdonosnak tisztában kellett volna lenni azokkal a felelősségekkel amikkel egy ilyen terület jár. Gondolok itt a terület karbantartására, gondozására ,amelyet évek óta nem rendez!

  Milyen aláírás gyűjtésről beszélsz???Te ezt honnét veszed?senki nem gyüjtött aláírást!de ezek után megfontoljuk!”
 • 15. környezetvédö 2010. május 04. 15:10
  „Ombi! Töled nagyon sokan tanulhatnának! Szuper a hozzászólás! Magyarországon a környezetvédelem sajnos még gyerekcipöben jár! Igen, kompromisszumot biztosan lehetne kötni! Ha a 3 utca lakói, ahogyan az aláírást gyüjtik a fák ellen, összedobhatn?k a fakivágás és az ujratelepítés árát, ugyanis a tulajdonosra ezért a kis "csekély"-nek látszó kérésért biztosan nagyon sok költség hárul. Nem egy szál parlagfü kitépéséröl van szó, hanem több, mint 30 éves f?król, amelyek valoszínüleg már akkor is ott álltak, amikor a házakat építették!”
 • 14. ombi 2010. május 03. 17:29
  „Timea68: tudod, én tényleg úgy gondolom, nem jó, ha pusztán a kényelmünk kedvéért pusztítjuk magunk körül a természetet. Mifelénk például áradások után rengeteg szúnyog van a kertben (is). Természetesen örülök, ha olyan napot fogunk ki, hogy valamiért békén hagynak minket, nem gyötörnek annyira. Ám sosem emeltem szót azért, hogy kezdjék már a szúnyogirtást! Legfeljebb egy-két kerti partit máskorra teszünk, a kinti munkák megvárnak.
  Sajnos nálunk a zavaró tényezőre mért biológiai támadás egyáltalán nem terjedt el. Alig hallunk a Bacillus thüringiensis alkalmazására a szúnyogirtásban.
  Elszomorít, ha szúnyogirtó repülőgép köröz felettünk: száz hektárokat méreggel terítenek be, olyan anyaggal, ami a szúnyogon kívül temérdek más rovart is megöl. (nem csak a levegőben, a kis kerti tavunkban elpusztulnak a csíborok, hátonúszó poloskák, szitakötőlárvák, ha elmulasztom letakarni)
  Mérgeznek, lakott területeket, faluszéli kis vízfolyásokat permeteznek végig, pedig tapasztalatból tudjuk: ha nem jön újabb áradás, két-három hétnél nem tart tovább a súlyosan szúnyogos időszak. Ha meg újabb kiöntések keletkeznek, úgyis hiába minden permetezés.
  Nagyon könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy az ilyen, esztelen vegyszerezéseknek is szerepe van abban, hogy az egyébként ártalmatlan gyapotszerű pihe (még ha közvetve is), vagy a különféle virágporok, élükön a parlagfűvel, egyre több embernek okoznak komoly kínokat.
  Meggyőződésem, ahelyett, hogy tűzzel-vassal pusztítjuk magunk körül a természetet, inkább a vele való együttműködést kéne megtanulnunk.
  Természetesen másként gondolkoznék a dologról, ha a szúnyog vagy a nyárfa termése olyan súlyos betegségeket terjesztene, mint például a sárgaláz, vagy a malária. Ám ez (most még) a mi éghajlatunkon nem fenyeget.”
 • 13. stigó 2010. május 03. 11:25
  „Már többszö tettünk panaszt a polgármesteri hivatalban! Nemvolt eredménye!Elismerték, hogy borzalmas körülmények vannak itt, de vajon tudnak intézkedni???Most bízunk abbann , hogy Jegyzőasszony mellénk áll!”
 • 12. Imcsi 2010. május 03. 10:19
  „8. Timea68!
  A cikkben csak a nyárfavirágra van panasz, arról nincs szó, hogy a fák kidöléssel is fenyegetnek!
  Forduljatok panasszal a polgármesteri hivatalhoz!”
 • 11. angel12 2010. május 03. 09:29
  „Sajos ezek a fák legalább 30 évesek, van amelyik több is, nagyon hatalmasak...és magántulajdonban vannak!Ha rajtam múlna már nemlennének itt!Ti azt nehezen tudjátok elképzelni, milyen az amikor mindent beborít ez a pihe. Egy tál ételt a lakásban nemtudunk úgy megenni, hogy bele ne szállna . bokáig
  áll az udvaban!Ez nem egyszeri állapot , több éves, visszatérő borzalom!!kár, hogy csak 1 képet töltöttek fel!”
 • 10. matezsu2 2010. május 03. 08:05
  „Neki kell állni kivágni a fákat, tuti, hogy hamarosan megjelenik a tulaj.Az biztos, hogy ez a fa nagy mennyiségben nem lakókörnyezetbe való, még ha megannyi haszna is van. Legfeljebb egyet ha el lehet viselni.”
 • 9. Mankapunka 2010. május 02. 21:54
  „Nem értem,hogy mi ez,hogy "nem értesz hozzá". Miért te értesz hozzá???? Biológusok vagytok netán??

  Megsúgom,hogy a kipufogó gáznál van veszélyesebb anyag is. A kukatároló illata.

  Van egy egyszerű megoldás. Megfogjátok,oszt kivágjátok a fákat csoportosan az utcabeliekkel.

  Igazatok van,én nem tudom miről beszéltek,mert én még nem láttam ilyet,mint amit ti.Erre felénk még a hó is csak bejeletkezés után eshet.”
 • 8. Timea68 2010. május 02. 20:44
  „Szép jóestét!
  1. Imcsi "kár értük" a fákért...neharagudj de melyikért lenne a kár a fáért avagy a házért???Esetleg ha kidőlne a fa amit neadjon az ég hogy megtörténjen, mert ha kárt tenne a telekben és fizetnie kéne a fasor tulajának akkor aztán egyszerre érdekelné a dolog felháborodás lenne nem győzne happolni!Ha vkinek erdője van nemkéne törődni vele?
  2.Mankapunka "költözzünk be Győrbe" nem vok ellene a városi lakóknak nekik is meg van a miértjük h. bent laknak és a panellt választották életük leélésére.De mivel szüleim ideépűltek a MI telkünk a MI udvarunk és ha én Május 1.-jén Kint akarok főzni a szomszédokkal akkor megtesszük legközelebb nem fogom elhalasztani csak azért mert hullik ez a gaz a fákról,de azt megigérhetem h összefogom szedni és első utam h kifujatom nekik....
  3.Ombi ha teccik a pihe viheted fástól!!
  Úgygondolom igyekeztek az emberek normális hangnemben szólni,kérni a tulajdonost h, tegyen vmit ellene és lehetne is.
  Üdv:Szandra”
 • 7. Timea68 2010. május 02. 20:09
  „Néhány ember nagyon okos a távolból.Szerintem már május van és ez a fránya virág most keseríti
  az életünket.Talán megkésett.Lakjon az panelba aki kényelmes és birja a kipufogó gázt.A fák tulajdonosa hejett évekóta mitartjuk rendbe az fasort,nehogy belepjen bennünket a gaz,és a bozót itt a falu szélén.Olyan ez itt minha nemis lenne gazdája.Akit nemzavar,hogy nemlehet levegőtvenni,szellőztetni ebbe a szép időbe,hát hadnemondjam mijen.”
 • 6. angel12 2010. május 02. 16:59
  „stigó!!
  igazad van remélem megoldódik ez a fullasztó helyzet ami már kibirhatatlan! Mankapunka ne szóllj bele abba amihez nem értessz!!Nem gondolod ,hogy elfogunk költözni.Imcsi igen azt várjuk,hogy a fákat vágják ki!!”
 • 5. stigó 2010. május 02. 16:44
  „T. hozzászólók!
  Nem hiszem el, hogy ennyi okoskodó van!A távolbó könnyű magyarázni!Gyere ide és nézddmeg mivan itt!Nemtudunk az udvarra kimenni, ablakot nyitni!A lakásban hömpölyög a pihe!!!Mint egy sűrű hóesés olyan itt már 1 hete!/a nyárfa egy évben 2-szer virágzik/Szívesen meghívlak egy kerti partira/habparti/!Persze csak ha kibírod, hogy a szád előbb megtelik, mint a hasad!A nyárfák egy elhanyagolt , gazos ,rendezetlen területen vannak, a szántőföld mellett.A tulajdonosnak igenis rendezni kellene ezt a részt, mivel magántulajdonban van . Érdekes módon a falú közepén a sportpályánál és a 85-ös főút mellett kitudták vágni a fákat , ott lehetett kompromisszumot kötni!Itt miért nem lehet rendezni a helyzetet???!!!”
 • 4. dáffricsi 2010. május 02. 15:51
  „Aki városi panellakó az kussoljon mert nem tudhatja,milyen az amikor az ember nem tud kimenni a saját udvarára!
  ellehet jönni Enesére és meglehet nézni milyen a helyzet!!addig belehet fogni!!!!
  Dáff”
 • 3. Mankapunka 2010. május 02. 14:28
  „Akkor költözzetek be Győrbe a lakótelepekre és nem lesznek ilyen problémáitok,kedves eneseiek.

  Ha nem,akkor kezit csókolom”
 • 2. Imcsi 2010. május 02. 03:48
  „"Évekóta hiába, panaszkodunk a fák tulajdonosa "fülebotját" sem mozdítja"
  Mit várnak a tulajdonostól? Vágja ki a fákat? Más megoldást én nem látok! Kár lenne értük!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrongált pad és szemetes, sörösdobozok - fotók

Ezek a képek fogadtak bennünket a Kassák utcai Vuk óvoda előtti területen május elseje reggelén! Tovább olvasom